Unii fumători britanici vor primi țigări electronice gratuite, în cadrul unui studiu finanțat de guvern
Pacienților li se va oferi un dispozitiv, suficiente rezerve de lichid pentru o săptămână, precum și sfaturi medicale. În acest studiu, care va începe în toamna anului, participă spitale din Norfolk, Londra, Leicester și Edinburgh.
Fumători vor primi kit-uri de inițiere în vaping indiferent de motivul pentru care sunt tratați. Totuși, aceștia vor trebui să finanțeze singuri orice materiale suplimentare. O altă categorie de fumători va primi doar pliante cu detalii despre serviciile locale de renunțare la fumat. Ambele grupuri vor fi întrebate dacă mai fumează după o lună, trei și șase luni.
Țigările electronice nu sunt disponibile în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie decât în cadrul unor teste, dar experții în domeniul sănătății spun că acestea pot ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Totodată, experții britanici consideră că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât cele tradiționale. Acestea le permit utilizatorilor să inhaleze nicotina sub formă de vapori, dar nu fum provenit din arderea tutunului, care conține gudron sau monoxid de carbon. Cu toate acestea, țigările electronice nu sunt lipsite complet de riscuri.
Profesorul Caitlin Notley, de la University of East Anglia, care ajută la coordonarea studiului, a declarat că recrutarea persoanelor în departamentele de urgență ar putea ajuta la popularizarea ideii de renunțare la fumat folosind țigări electronice, în cadrul unui grup de persoane care nu au luat niciodată în considerare această posibilitate.
„Țigările electronice imită experiența fumatului țigărilor tradiționale, deoarece sunt ținute în mână și generează vapori asemănători cu fumul atunci când sunt folosite. Ele pot fi o opțiune atractivă pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, chiar dacă au încercat și au eșuat în trecut”, spune Caitlin Notley.
Într-un raport recent privind utilizarea vaping-ului în Marea Britanie, se menționează că țigările electronice au devenit cea mai populară metodă de a renunța la fumat. Același studiu arată că în perioada aprilie 2019 – martie 2020 au fost înregistrate peste 221 de mii de cazuri de renunțare la țigările convenționale. În 114 mii de cazuri oamenii au renunțat la fumat în primele patru săptămâni de la utilizarea vaping-ului.
Printre țările care au introdus politica de reducere a riscurilor legate de fumat prin susținerea alternativelor mai puțin dăunătoare se mai numără Japonia, Noua Zeelandă, Grecia și Germania.
În lume există circa 1,3 miliarde de fumători. Potrivit OMS, 8 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor legate de fumat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!