Unii greci au început să vâneze migranți, convinși că ei sunt responsabili pentru incendiile care au devastat țara
Pe măsură ce se răspândește credința populară că migranții sunt vinovați pentru incendiile care au devastat Grecia, „milițiile” civile autoorganizate îi vânează, scrie Euronews.
Un bărbat deschide partea din spate a camionetei sale verzi de camuflaj și arată triumfător cele „25 de bucăți pe care le-a vânat” mai devreme în cursul zilei.
„Trofeele sale de vânătoare” sunt migranți îngroziți.
Scena are loc în Evros, regiunea de graniță cu Turcia din nord-estul Greciei, iar în timp ce vorbește în videoclip, el își justifică acțiunile dând vina pe migranți pentru incendiile care au devastat regiunea.
„Ne vor arde”, spune el, încurajându-i pe greci să îi urmeze exemplul: „Organizați-vă pentru a-i prinde! Munții sunt plini de ei”.
Migranții privesc în cameră fără să înțeleagă ce se întâmplă, dar frica din ochii lor este palpabilă. Postarea are mii de reacții, iar un utilizator anonim a comentat: „Aruncați-i în foc”.
Câteva zile mai târziu, migranții au declarat pentru The Press Project că au fost bătuți cu bare de metal. „Ne-au dat jos toate hainele și ne-au filmat. Am rămas acolo mult timp, transpirați și fără să putem respira”.
Cu peste 73.000 de hectare arse în șase zile, incendiile din jurul orașului Alexandroupolis, capitala Evros, au devenit cele mai devastatoare văzute vreodată în Uniunea Europeană.
Dezastrul a făcut ca țara să caute vinovați, ceea ce a dus la o credință populară potrivit căreia migranții sunt responsabili de incendii.
„Există un zvon larg răspândit, iar politicienii locali îl folosesc ca instrument politic, deoarece este ușor să dai vina pe migranți. Ei nu au o voce”, a declarat pentru Euronews Lefteris Papayannakis, directorul Institutului grec pentru refugiați.
„Autoritățile au primit plângeri cu privire la modul în care au gestionat incendiile. Întotdeauna este nevoie de un dușman pentru a justifica eșecul guvernului, așa că găsim țapi ispășitori pentru a-i proteja. În Evros, este vorba de migranți”, adaugă el.
„Milițiile urbane” îi vânează pe migranți
Acest lucru a dus la apariția unor „miliții” civile autoorganizate care comit acte ilegale de violență împotriva migranților, potrivit Agenției ONU pentru refugiați.
Săteni îmbrăcați în negru și cu cizme grele, asemănători cu forțele speciale grecești, formează grupuri de justițiari care patrulează acum la granița Evros „în căutarea migranților”, după cum se afirmă în raportul Border Violence Monitoring Network.
Deși nu este un fenomen nou – ONG-urile denunță prezența lor de mai mulți ani – situația incendiilor din vara în Grecia a dus la reapariția acestor grupuri.
„Poliția și armata nu acționează împotriva lor. Îi tolerează”, spune Papayannakis.
„Guvernul și mass-media din Grecia alimentează „vânătorii de migranți” de tip justițiar încă din 2020, permițându-le să comită infracțiuni rasiste în deplină impunitate”, afirmă Alarm Phone, un ONG care ajută refugiații care au nevoie de salvare pe mare.
În ultimele zile, tot mai multe videoclipuri care încurajează vânătoarea de migranți au fost publicate pe rețelele de socializare, în ciuda măsurilor luate de justiția greacă pentru a opri aceste acțiuni.
Cele trei persoane care i-au forțat pe migranți să urce cu forța în camionul lor au fost arestate, iar procuratura din Alexandroupolis a depus acuzații împotriva tuturor acestora.
După ce au depus mărturie, au fost plasați în arest la domiciliu și li s-au retras pașapoartele, avocatul lor Vassilis Demiris a declarat că clienții săi sunt „pe deplin plini de remușcări”.
În ciuda acestui fapt, Curtea Supremă din Grecia a ordonat o anchetă pentru a afla mai multe despre „fenomenele alarmante de violență” împotriva migranților și dacă a existat un „plan organizat” pentru a provoca incendiul, deși autoritățile au sugerat că acesta a fost provocat de un fulger.
Consiliul grec pentru refugiați are puține speranțe că ancheta va schimba ceva.
„Acest lucru s-a mai întâmplat și înainte și nu s-a schimbat nimic. Nu instanțele de judecată vor modifica percepția generală, ci narațiunea publică și cea a guvernului. Avem nevoie ca autoritățile să nu-i vizeze și să nu-i incrimineze pe migranți”, spune Papayannakis.
Cei 13 migranți au fost, de asemenea, reținuți. Ei au fost acuzați de tentativă de incendiere și de intrare ilegală, dar au fost eliberați după ce au depus mărturie luni.
Un discurs incendiar
S-au dus vremurile în care Grecia își deschidea brațele pentru migranții din locuri precum Siria. A avut loc o schimbare a discursului față de aceștia, iar climatul este unul de ostilitate deschisă.
Retorica publică a alimentat politica de confruntare.
Cea mai recentă controversă a urmat comentariilor lui Paraschos Christou Papadakis, membru al parlamentului grec din partea partidului ultranaționalist Solution, care i-a acuzat pe migranți că „obstrucționează activitatea pompierilor” și că provoacă incendii.
„Deși s-a confirmat că marile incendii de vegetație care fac ravagii în Evros au fost declanșate de un trăsnet, acest lucru nu a oprit narațiunile rasiste și periculoase care se răspândesc în întreaga țară”, a declarat Adriana Tidona, purtătorul de cuvânt al Amnesty International, pentru Euronews.
Într-o postare pe rețelele sale de socializare, parlamentarul Greek Solution a descris situația ca fiind un „război” și a făcut apel la oameni să organizeze raiduri pentru a „aresta migranții ilegali în același mod ca în martie 2020″.
În acel an, Turcia a decis să își deschidă frontierele, sfidând Uniunea Europeană, iar mii de migranți au intrat în Grecia prin Evros. A fost pentru prima dată când au apărut grupuri de justițiari pentru a „apăra frontiera”.
„Cuvintele lui Papadakis par să incite civilii să acționeze împotriva migranților și refugiaților. Există alte încercări de a organiza localnicii și civilii pentru a comite acte ilegale împotriva acestor grupuri. Este o tendință foarte îngrijorătoare”, spune Tidona.
„Evros este de ani de zile o zonă în care migranții sunt împinși înapoi în mod ilegal, reținuți și torturați de autoritățile grecești pentru a-i întoarce în Turcia. Impunitatea cu care Grecia a comis aceste acte a contribuit probabil la escaladarea continuă a tendințelor violente și xenofobe în regiune”, adaugă ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!