Opinii și Editoriale

Unioniștii pragmatici și Mihai Ghimpu

După acest dar, de cele mai multe ori apar apeluri la imposibilitatea realizării Unirii, la obiective care trebuiesc îndeplinite înainte (să scăpăm de comuniștii de la putere, să atingem vectorul european, să nu câștige Dodon, să scăpăm de Dodon, să scăpăm de Pahotniuc, să facem ordine la noi acasă etc., etc.). Ei de regulă pretind că sunt unioniști, dar pragmatici. Așa zicea și Filat că e (zicea, că acuma nu mai zice nimic, nici despre bătăile pe care le primea la închisoare, nici despre afacerile de miliarde în care a fost implicat). Dar să nu ne înșelăm: aceștia nu sunt unioniști pragmatici. Cel mult, dacă vrem să le ascultăm opiniile, pot fi catalogați drept unioniști perverși.
Unioniștii pragmatici sunt aceia care își văd interesul: Unirea, și nu precupețesc niciun efort pentru a-l îndeplini, și nu se opresc din cauza niciunui obstacol care le stă în cale.

De-a lungul carierei sale politice, președintele partidului liberal, Mihai Ghimpu, și-a argumentat multe din deciziile luate în timpul interimatului de președinte (de exemplu, nu participa la marșuri unioniste și nu vorbea despre Unire) tocmai pentru că invoca pragmatismul și faptul că nu dorea să tulbure apele în coaliție și să sperie poporul. La fel a argumentat prezența în coaliția de guvernământ, alături de Plahotniuc, indicând mâna Moscovei și posibila venire la putere a forțelor pro-estice. Când situația electorală a partidului a început să scârțâie, UNIREA a fost clamată pe toate afișele electorale.

Un unionist pragmatic ar trebui să privească faptele și să nu asculte la vorbe. Unitatea reală de măsură este faptul realizat. Ori, există o nuanță în privința lui Mihai Ghimpu care poate să dovedească că este într-adevăr unionistul pragmatic care susține că este.
Pe televiziunile din Republica Moldova zburdă în voie canalele de propagandă rusești. Are loc un uriaș genocid cultural, iar aceste posturi sunt una dintre cauzele pentru care Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale. O lege care prevede ca posturile din Republica Moldova să aibă minimum 50 la sută conținut autohton stă, nevotată, pentru că, cel puțin în toamnă, din motive necunoscute, Partidul Liberal nu a susținut-o.
Noi, ca unioniști pragmatici, ne dorim ca ponderea propagandei antiromânești din audiovizualul din Chișinău să scadă. Vom putea primi asta de la reprezentanții noștri politici? Primăvara asta?

Dacă da, e un nou pas înainte. Dacă nu, atunci… vom reveni asupra subiectului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *