Unitatea învinge orice sistem
În perioada sovietică, mulți tineri, care aveau convingerea, cultivată doar din famillie, că în venele lor curge sânge de român, sau dacă aveau curajul să-și manifeste mândria de a fi român în public, plăteau cu viața. Și totuși, au fost persoane, ce-i drept, puține la noi, care au reușit să-și conserveze adevăratul patriotism. Aceștia, în mare parte, profesori sau medici, astăzi transmit generației IT-iste sentimentul patriotic, atât de necesar astăzi în Republica Moldova devenită un car din care se trage din mai multe părți, si ea rămâne pe loc. În acest sens, există oaze de speranță că în Basarabia, în 2015, mai sunt cei „cu inimă română” care întind mâinile peste Prut pentru a le împreuna într-o horă mare. Dacă școala pe care ai absolvit-o se numește Asachi, Eminescu sau Alecsandri, atunci și în casele basarabenilor români, 1 decembrie este o lecție de sărbătoare a istoriei.
Convinși de ideea că zidul Berlinului a căzut, elevii clasei a XI-a de la Liceul „V. Alecsandri” din Chișinău, pe 1 decembrie, de Ziua tuturor românilor, și-au unit nedumerirea lor într-un singur glas: „Rămas-a zidul de peste Prut!”. De fapt, zidul care trebuie să cadă, e Prutul, o apă română, un fel de mâl amestecat cu plâns, care desparte un neam românesc de alt neam românesc. Astfel, discipolii lui Alecsandri știu că pe 1 decembrie este o sărbătoare a sufletului românesc, că actul final al Marii Uniri din 1918 l-a constituit Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Tinerii entuziasmați, îmbrăcați în ii sau simțindu-se mândri că pe pieptul lor stă scris „Unirea face puterea”, cunosc prea bine că prima zi de iarnă, 1 decembrie, se asociază cu Marea Unire a românilor. Chiar dacă astăzi există o cortină de fier trântită în inima țării, indignarea tinerilor de la Alecsandri s-a unit într-un singur gând: „Neoficial în inima mea”.
Un ecou magnific Marii Uniri l-a adus și directorul liceului, Daniela Vacarciuc, profesoară de istorie, care într-o oră de autentic patriotism româneasc, le-a amintit tinerilor că românii constituie unul din puținele popoare frumoase și la chip, iar unitatea seculară i-a ajutat să învingă orice sistem. Naționali cu fața spre universalitate, cum spunea Titu Maiorescu, lecțiile de adevărată istorie îi vor ajuta să zboare mai ușor cu propriile aripi.
Silvia Strătilă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!