Universitățile din Moldova NU pregătesc studenții pentru muncă
Angajatorii susțin că unele cauze ar fi lipsa de experienţă în muncă, dezorientarea profesională de pe băncile şcolii şi nesatisfacerea de către sistemul educaţional a nevoilor de forţă de muncă ale companiilor. „Elevii nu sunt orientaţi profesional, atunci când părăsesc băncile liceului, ei ştiu câteva ceva din toate şi nimic concret”, a declarat Ghenadie Mocanu, expert IDIS ,,Viitorul”. De altfel, expertul afirmă că tinerii absolvenți nu cunosc codul muncii și, respectiv, nu îşi pot apăra drepturile. „Ei nu cunosc responsabilităţile care îi aşteaptă şi faptul că, din salariul mic pe care îl au, trebuie să achite şi un impozit statului”, adăugă acesta.
„Angajatorii nu au o instruire şi un criteriu accesibil şi facil de selectare a forţei de muncă”, susţine Lilia Grigoroi, preşedintele Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti. Acest lucru duce la reducerea pieţii forţei de muncă. De exemplu, în perioada anilor 2000-2013, numărul persoanelor angajate a scăzut cu 23 la sută, iar conform analizei realizate de experții IDIS „Viitorul”, numărul acestora va continua să scadă dacă nu se vor întreprinde soluţii.
În cadrul audierii publice cu genericul ,,În ce măsură sistemul educaţional din R. Moldova satisface nevoile de forţă de muncă ale companiilor”, mai mulţi specialiști în domeniul orientării profesionale au propus soluţii pentru depăşirea problemelor ce ţin de încadrarea în câmpul muncii a tinerilor.
Mai mult, Ghenadie Mocanu susține că pentru soluționarea acestei probleme, statul ar trebui să contribuie cu scutiri fiscale pentru întreprinderile ce îşi asumă instruirea tinerilor fără experienţă. ,,Ar trebui create proiecte de dezvoltare a vocaţiei copiilor, de simplificat disciplinele de studiu şi de îndrumat tinerii să îşi urmeze vocaţia și nu banii”, a adăugat Ruslan Boian, profesor la Şcoala de Meserii pentru Slab Văzători. Pe de altă parte, studenţii susţin că o soluţie ar fi şi majorarea duratei de practică, cel puțin până la un semestru.
Opiniile colectate şi soluţiile propuse în cadrul audierii publice vor fi sintetizate într-un raport care va fi prezentat public autorităţilor.
Timpul.md
Dumitrița Dicusar, stagiar