Politică

Unui fost consilier prezidențial îi este rușine de minciunile lui Vladimir Voronin

Se dovedește că în acea zi urîcioasă de februarie, 2003, Mark (consilierul de taină al lui Vladimir Voronin – nota red.) mă găsise „în drum, flămînd și îmbrăcat în zdrențe”. Și pe Dvs, chipurile, V-au podidit lacrimile de milă, a-ți ordonat să fiu hrănit și să mi se dea ceva de lucru mai ca lumea prin curte. Legendă biblică, nici mai mult, nici mai puțin! Mă regăsesc, însă, cu greu în personajul inventat de Dvs, care V-a vizitat acum unsprezece ani. Consemnez în treacăt că la prima mea înfățișare în biroul Dvs prezidențial eram la sfîrșitul mandatului meu de primar de Suruceni, proprietar al primei Agenții independente de știri „Basa-press” și președinte al Fundației pentru Reforme și Democrație “Moldova Modernă”, care la acea vreme tocmai elabora în parteneriat cu Banca Mondială aspectul sociologic al implementării reformei medicinii prin asigurare.

Ați zis că Tkaciuk a greșit cu Reniță. E adevărat. Adevărat în sensul în care Mark, nu Dvs, m-a invitat în echipă și am venit nu ca lacheul lui Voronin, ci ca specialist în media și comunicare. Numai că Dvs vedeați în fiecare consilier un servitor al Familiei! Cuvîntul cheie în atitudinea Dvs față de mine este “zdrențurosul”. Nici nu știu, să mă supăr ori să-l iau drept laudă, pentru că zdrențuros mai înseamnă sărăntoc, proletar, adică, materialul la îndemînă din care se construește, de regulă, un partid comunist. Chiar desconsidrați oamenii săraci, chiar ţi-i greață cumva de ei, Boierule?!

Zău, degeaba mă tratați ca pe un ingrat… Postul de purtător de cuvînt nu mi-a picat ca laptele în păsat. Doar nu sunt ruda Dvs ca să sar din pantalonașii scurți de student în capul departamentului juridic al administrației prezidențiale. Am trecut, dacă Vă mai amintiți, două teste dificile. Am scos, maî întîi, timp de un an, ziarul pro-comunist pentru tineret “Sens”. Următoarea încercare a stat într-o misiune secretă la Mănăstirea Slătioara. Fără a avea ranguri ori împuterniciri oficiale, trebuia să conving Mitropolitul Bisericii Române Răsăritene, aflată în opoziţie față de Patriarhia Romănă, să treacă de partea noastră în lupta cu separatismul bisericesc al popilor din Mitropolia Basarabiei. Mi-am îndeplinit misiunea, dar iată că de atunci îmi este rușine să mai comunic cu ierarhii Slătioarei, pentru că promisiunea Dvs privind ajutorul financiar mănăstirii s-a dovedit a fi deșartă.

Mark Vă este inamic acum și nu are cine Vă da îndrumări privind comportamentul în studiourile TV. Vă mai amintiți cum Vă sfătuia altădată să nu folosiți cuvinte indecente, chiar vulgare (“laș”, “om terminat”) și să Vă controlați cu atenție discursul? Vulgaritatea a trădat dintotdeauna trăsăturile negative ale caracterului. În ultimul interviu iar V-ați ieșit din bălămăli. Asta probează o dată în plus că în virtutea naturii Dvs impulsive ați luat nu o dată ca om de stat decizii greșite . Diagnosticul adevărat îl cunosc medicii.

Mark nu vrea, ori nu poate să Vă mai sugereze că, din nefericire, lumea Vă percepe în ultima vreme ca pe un milionar enervat de întrebările inspectorului fiscal. Dacă ați putea realiza cît de nefiresc sună justificările Dvs!? Că nu Dvs ați plătit conturile de milioane pentru avioanele particulare, că nu V-ar aparține fabuloasa colecție de Maybach și Porche, că nu aveți nici un imobil în Occident! Vă asemuiți tot mai mult cu faimoasa „procuroare de Strășeni” care poza pe rețelele de socializare cu lascivitate provincială în dormitoarele ei de lux și încerca, apoi, să le dovedească jurnaliștilor că și-ar fi agonisit averea din munca grea de educator la grădiniță. 

Vox.publika.md
Sursa: Valeriu Reniţă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *