Ultima oră

UPDATE: VIDEO din interiorul clădirii de lângă șantierul de construcții de la Miron Costin

(UPDATE 14:24) Ansamblul rezidențial care ar urma să fie ridicat pe șantierul prăbușit pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al Capitalei și care a surpat clădirea unei bănci aflate la o distanță de doar câțiva metri, este proiectul D&D Companie, o firmă despre care se știe că îi este afiliată deputatului liberal Iurie Dîrda. Întreprinderea a fost fondată încă în 2013, iar viitoarea construcție ar fi "un concept ideal, unde spaţiul comercial şi cel pentru locuit vor conviețui în armonie deplină, fară interferențe deranjante, dar cu o multitudine de avantaje reciproce", potrivit anticorupție.md

(UPDATE 12.05)  Reprezetanții băncii comerciale care își desfășoară activitatea în clădirea unde s-au surpat scările, au anunțat că construcția este absolut sigură din punct de vedere al rezistenţei acesteia. Într-un comunicat s-a anunțat că în urma expertizei stării clădirii efectuate astăzi 09.06.16 de către o comisie specializată, formată din reprezentanţi ai tuturor organelor de stat abilitate (Primăria, Direcţia Situaţii Excepţionale, Inspecţia de Stat în construcţii, Pretura Râşcani, etc), s-a stabilit ca rezistenţa clădii nu este absolut afectată, astfel că nu există nici un pericol din punct de vedere al stabilităţii acesteia. 

Concomitent se întreprind măsuri de restabilire şi întărire a porţiunii de teren care a fost supusă surpării. Comisia a decis că filiala băncii poate desfăşura activitatea în clădirea existentă.


Șantierul de contrucții până (stânga) și după incident (dreapta)

(UPDATE 11:40) Internauții au postat câteva fotografii de la șantierul de construcții unde ieri seara s-au surpat scările unei clădiri aflate în apropiere. Reprezentanții întreprinderii de constucții aduc pământ pentru a întări malul surpat. 

Din imaginile postate pe o rețea de socializare și comentariu, putem observa că pe șantier camioanele aduc pământul extras anterior. Internauții au postat și imagini de la locul unde a fost dus pământul care se află pe strada Rădăuțanu 7, în spate la un bloc al Universității Tehnice din Moldova din sectorul Râșcani. 
Locuitorii din apropiere se plâng pe zgomotul și praful care vine de la șantier și intră în casă. 


Sursa: Mihaela Ursu

Sursa: Irina Mihailici

(Știre Inițială)
Ieri noaptea la orele 22:30, Serviciul 901 a fost informat că pe strada Miron Costin numărul 9, pe teritoriul unui şantier în construcție s-a surpat un mal, în urma căruia a fost deteriorat pavajul pietonal şi scările de la intrare în sediul unei băncii comerciale. La fața locului, pentru monitorizarea şi coordonarea lucrărilor de intervenție, a fost creat un grup de lucru sub conducerea șefului Serviciului Protecţiei Civile şi Situațiilor Excepționale.

 

La faţa locului a venit primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă care a declarat că vor fi făcute verificările şi vom vedea cât de mare este pericolul.„ Este autorizaţie pentru construcţie la nivelul pământului. Este un teren privat, vândut de bancă. Trebuie să vedem dacă au fost respectate condiţiile din proiect", a spus primarul Capitalei pentru publika.md 
În clădire îşi are sediul o bancă comercială, iar în urma incidentului nu au fost înregistrate victime.

Potrivit publika.md Procuratura Generală s-a autosesizat în cazul incidentului de pe strada Miron Costin din Capitală. Instituția a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul executării necalitative a construcţiilor.

Prin ordonanţa Procurorului General-interimar a fost dispusă crearea unui grup mixt de urmărire penală, din care fac parte şi procurori din cadrul Procuraturii Generale, care urmează să investigheze obiectiv, complet şi operativ toate circumstanţele cazului, inclusiv acţiunile factorilor de decizie ai autorităţilor publice, care au autorizat lucrările.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă în mărime de până la 12.000 sau închisoare de până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de cel mult 200.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *