UPDATE: VIDEO din interiorul clădirii de lângă șantierul de construcții de la Miron Costin
(UPDATE 12.05)
Reprezetanții băncii comerciale care își desfășoară activitatea în clădirea unde s-au surpat scările, au anunțat că construcția este absolut sigură din punct de vedere al rezistenţei acesteia. Într-un comunicat s-a anunțat că în urma expertizei stării clădirii efectuate astăzi 09.06.16 de către o comisie specializată, formată din reprezentanţi ai tuturor organelor de stat abilitate (Primăria, Direcţia Situaţii Excepţionale, Inspecţia de Stat în construcţii, Pretura Râşcani, etc), s-a stabilit ca rezistenţa clădii nu este absolut afectată, astfel că nu există nici un pericol din punct de vedere al stabilităţii acesteia.Concomitent se întreprind măsuri de restabilire şi întărire a porţiunii de teren care a fost supusă surpării. Comisia a decis că filiala băncii poate desfăşura activitatea în clădirea existentă.
Șantierul de contrucții până (stânga) și după incident (dreapta)
(UPDATE 11:40) Internauții au postat câteva fotografii de la șantierul de construcții unde ieri seara s-au surpat scările unei clădiri aflate în apropiere. Reprezentanții întreprinderii de constucții aduc pământ pentru a întări malul surpat.
Sursa: Mihaela Ursu
Sursa: Irina Mihailici
(Știre Inițială)
Ieri noaptea la orele 22:30, Serviciul 901 a fost informat că pe strada Miron Costin numărul 9, pe teritoriul unui şantier în construcție s-a surpat un mal, în urma căruia a fost deteriorat pavajul pietonal şi scările de la intrare în sediul unei băncii comerciale. La fața locului, pentru monitorizarea şi coordonarea lucrărilor de intervenție, a fost creat un grup de lucru sub conducerea șefului Serviciului Protecţiei Civile şi Situațiilor Excepționale.
Potrivit publika.md Procuratura Generală s-a autosesizat în cazul incidentului de pe strada Miron Costin din Capitală. Instituția a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul executării necalitative a construcţiilor.
Prin ordonanţa Procurorului General-interimar a fost dispusă crearea unui grup mixt de urmărire penală, din care fac parte şi procurori din cadrul Procuraturii Generale, care urmează să investigheze obiectiv, complet şi operativ toate circumstanţele cazului, inclusiv acţiunile factorilor de decizie ai autorităţilor publice, care au autorizat lucrările.
Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă în mărime de până la 12.000 sau închisoare de până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de cel mult 200.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
TIMPUL.MD