Ultima oră

Urecheanu: „Dacă mă duceam să votez cu PCRM, eu eram azi prim-ministru (TIMPUL, 8 iulie 2010)

– Alianţa „Moldova Noastră” a tratat întotdeauna cu deplină seriozitate constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană şi noi considerăm că ne îndeplinim obligaţiunile asumate. Noi am luptat şi continuăm să luptăm cu oponenţii noştri politici. În 2003, AMN a dat comuniştilor prima lovitură, câştigând în alegerile locale Primăria Chişinăului cu 54 procente din şapte contracandidaţi. În 2005, când eram în fruntea Blocului „Moldova Democrată”, am adus în parlament 34 de mandate şi, dacă nu ar fi apărut trădători, comuniştii ar fi dispărut încă din acel an. Dar au fost profitori care s-au folosit de Bloc şi, atunci când au nimerit în parlament, au votat pentru Voronin. Eu am refuzat totul în numele consolidării forţelor democratice. Dacă vreţi să ştiţi, şi autorul Alianţei pentru Integrare Europeană în formula actuală tot Urecheanu este.

– De ce, totuşi, unii cred că nu susţineţi în întregime poziţia Alianţei?

– Vreau să vă spun că, dacă noi dăm aprecieri celor întâmplate la 28 iunie 1940, la 13 iunie 1941, la 6 iulie 1949, atunci de ce nu luăm o atitudine şi faţă de cele întâmplate la 4 aprilie 2005, când cei pe care îi ştim cu toţii au votat pentru alegerea lui Voronin în fruntea statului? Acum, o parte din mass-media încearcă să mă plaseze pe mine alături de altcineva. Vă amintesc că, după alegerile locale din 2007, datorită Alianţei „Moldova Noastră”, lui Voronin i s-au luat 21 din cele 32 de raioane, unde au venit forţele de orientare democratică. Noi continuăm demolarea comunismului la nivel local, unde îi facem pe comuniştii să plece din posturile-cheie. Un alt exemplu e ceea ce s-a întâmplat după 5 aprilie 2009. Liderii Uniunii Europene ne-au îndemnat pe toţi să susţinem un dialog cu comuniştii. „Noi nu vă spunem că trebuie să votaţi cu comuniştii, dar să nu săpaţi tranşee în Republica Moldova, să fie un dialog civilizat între componentele care au ajuns în parlament”, ne sfătuiau ei. Atunci, domnii Ghimpu şi Filat au refuzat categoric această propunere.

– Dar credeţi că e posibil să ai un dialog civilizat cu comuniştii?

– Noi am fost obligaţi să optăm pentru dialog. Semnalul nu era din Chişinău, ci de la 720 de europarlamentari, în numele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, adică a majorităţii statelor europene. Noi nu trebuie să manifestăm capricii de nivel local, ci să reconfirmăm dorinţa noastră de integrare în UE. Javier Solana mi-a spus direct: „Filat şi Ghimpu au refuzat, dacă şi dumneavoastră refuzaţi să susţineţi un dialog civilizat cu comuniştii, atunci nu ştiu cum se va uita la voi Europa”. Da, m-am întâlnit cu tovarăşul Voronin, chiar dacă ştiam că va fi în detrimentul imaginii AMN. Atunci, nu puteam ieşi la televiziune şi zice: „Oameni buni, eu mă joc cu comuniştii ca să le atrag atenţia asupra mea”. Lor nu le ajungea un vot, pe care, până la urmă, puteau cu uşurinţă să-l găsească printre democraţi. Voronin a crezut că suntem de partea lui. Anume astfel l-am dus de nas până la 3 iunie. În acea zi, a venit în fracţiunea noastră şi m-a întrebat: „Votăm?”. Am râs şi i-am spus sincer că nu votăm. A urmat o conferinţă de presă, unde el a spus că Urecheanu s-a jucat cu comuniştii. Dacă mă duceam să votez cu PCRM, eu eram azi prim-ministru, AMN avea şi viceprim-ministru, dar şi câţiva miniştri. Vă spun cu toată sinceritatea: era imposibil ca eu să fac un joc cu comuniştii.

Continuarea aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *