Urmează cel mare atac cibernetic din istorie. Cum a pregătit coronavirusul terenul
Un articol pe care îl vom reda pe larg.
Despre asta, nu vorbește nimeni azi. Combaterea hackerilor este ultimul lucru la care se gândesc majorității oamenilor, astfel că pandemia de coronavirus garantează practic că titluri precum „cel mai mare cyberattack de până acum”, vor face prima pagină a ziarelor.
De ce? Voi explica rapid și pune în lumină modelul deja patentat de a face bani buni din atacuri cibernetice. Dar mai întâi este important să înțelegem care e cheia apărării împotriva hackerilor. Orice expert în securitate cibernetică va spune că o mare parte din timp și bani se duc pe reducerea „suprafeței de atac”.
Imaginează-ți că joci un joc în care trebuie să pătrunzi în două clădiri
Primul este un conac precum cele din Beverly Hills. Se poate încerca pătrunderea pe ușa din față. Dacă acest lucru nu funcționează, se poate intra prin barul de la piscină, pe oricare din cele 20 de ferestre sau prin subsol.
A doua clădire este un buncăr subteran, din beton armat. Fără ferestre, doar o ușă. E mult mai greu de pătruns în buncărul de beton, nu? Există o singură cale. Ceea ce înseamnă că „proprietarii” își pot concentra toate eforturile pe asigurarea acelui punct.
Așa funcționează lucrurile și pe tărâmul cyber. Cu cât sunt mai multe dispozitive conectate la o rețea, cu atât suprafața sa de atac crește, ceea ce facilitează infiltrarea hackerilor în rețea. Pe scurt, fiecare dispozitiv nou este o poartă de acces în care hackerii pot găsi vulnerabilități și pe care o pot utiliza pentru a produce ravagii în sistemul ochit.
Coronavirus tocmai a început să spintece apărarea virtuală a fiecărei companii
Înainte de lovitura dată de pandemie, angajaților care lucrau de la distanță li se oferea, de regulă, laptopuri speciale pentru lucrul în siguranță. De exemplu, prietena mea lucrează pentru autoritățile fiscale irlandeze – echivalentul IRS. De multe ori lucrează de acasă, dar sub îndrumări stricte. El trebuie să folosească un laptop dedicat de lucru și o conexiune wi-fi separată și sigură.
El trebuie să treacă prin mai multe cercuri de securitate până și pentru a primi mesajul de bun venit afișat de ecranul calculatorului său. De exemplu, trebuie să conecteze un stick de securitate USB pentru a „debloca” fișierele de lucru. Aceste măsuri fac mult mai dificilă, nu imposibilă, piratarea.
Pe scurt, acesta este nivelul de securitate necesar pentru a proteja hackerii. Problema e că pandemia de coronavirus ne-a dat în multe feluri viețile peste cap. Iar printre cele mai vizibile perturbări se numără și forțarea a sute de milioane de americani să lucreze de acasă.
„Suprafața de atac” a fiecărei companii tocmai a explodat
Practic, fiecare angajat din fiecare firmă din America lucrează de la un birou improvizat pe masa din bucătărie. Firmele au avut la dispoziție doar câteva zile pentru a-și pune la punct planurile despre lucrul la distanță. Așadar, puteți paria că majoritatea nu și-au configurat sisteme sigure, cum este cel pe care îl utilizează prietena mea. De fapt, marea majoritate a angajaților nu au nici măcar laptopuri dedicate strict serviciului.
Așadar, sute de milioane de oameni folosesc laptopuri personale – pe conexiunile nesigure de acasă – pentru a accesa fișierele de lucru. Multe dintre ele probabil conțin informații confidențiale și date cu caracter personal.
Acesta este un vis devenit real pentru infractorii cibernetici. Hackerii nu trebuie decât să obțină acces printr-un singur punct de intrare pentru a prelua controlul asupra unei rețele întregi. După ce sunt înăuntru, pot fura date, secrete și chiar te pot bloca din rețea.
Hackerii au intrat în rețelele celui mai mare contractant de apărare din America, Lockheed Martin, țintind direct angajații care lucrau de la distanță. Dacă se pot infiltra în acest sistem, am face bine să credem că angajații care acum lucrează de acasă sunt ținte ușoare.
E doar o chestiune de timp până când ne vor apărea pe ecrane tirluri precum: „Cel mai mare atac cibernetic din istorie”
În ultimele două luni, hackerii au vizat Departamentul de Sănătate al SUA, iar atacurile împotriva Organizației Mondiale a Sănătății s-au dublat.
Acestea sunt doar atacurile despre care știm. Firma de cyber intelligence, CYFIRMA, a dezvăluit că amenințările cibernetice apărute în siajul coronavirusului au crescut cu 600% din februarie până în martie. Este doar o chestiune de timp până vom auzi de un atac de o lovitură cibernetică de anvergură.
E momentul să pariezi pe „cibernetice”
Sper să fi greșit susținând că urmează să vedem cel mai mare cyberattack din istorie. Nimeni nu-și dorește să vadă astfel doborâte o mare companie sau un guvern, mai ales când lumea luptă împotriva unei pandemii mortale.
Dar cei care muncesc de la distanță reprezintă un teren fertil pentru infractorii cibernetici. Suprafața de atac nu a fost niciodată mai largă, astfel că s-au copt condițiile pentru un cyberattack major. Din fericire, există un model patentat de a câștiga bani din atacuri cibernetice.
Vă amintiți când a izbucnit scandalul Facebook – Cambridge Analytica, la începutul anului 2018? A dus la o creștere a acțiunilor din industria cibernetică, cu indicele ETF pentru securitate cibernetică (CIBR) urcând cu 25% în șase luni.
Și nu era prima dată când se întâmpla asta. În februarie 2015, compania de asigurări de sănătate, Anthem, a dezvăluit că 80 de milioane de documente personale au fost furate. În patru luni, acțiunile multor companii informatice au sorit și cu 30%.
Am observat revenirea acestui model la începutul lui 2020. În ianuarie, armata americană a lansat un atac cu rachete care a ucis un general iranian. Iranul este o superputere cibernetică și a jurat răzbunare lovind rețelele digitale americane. Unele acțiuni cibernetice au crescut cu până la 30%, în doar șase săptămâni!
Pe scurt, investitorii cumpără frenetic acțiuni în industria cibernetică după atacuri cibernetice majore. Dar vrei să o iei înaintea restului lumii.
Odată așternut terenul pentru cel mai mare atac cibernetic din istorie, mă aștept ca modelul de mai sus să se repete în curând.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!