CSI / RusiaRăzboiUcraina

Urmele războiului din Ucraina sunt vizibile din spațiu: Între 6,5 și 8,5% din totalul terenurilor agricole din Ucraina sunt abandonate din cauza luptelor

O nouă analiză realizată de programul Harvest al NASA și prezentată de jurnaliștii americani de la NPR arată că între 2,1 și 2,8 milioane de hectare de terenuri agricole au fost abandonate ca urmare a războiului din 2021. Terenurile abandonate reprezintă între 6,5 și 8,5% din totalul terenurilor agricole din Ucraina, scrie G4media.ro.

Pierderile reprezintă „o cantitate masivă de teren”, spune Inbal Becker-Reshef, director de program pentru NASA Harvest și profesor de cercetare la Universitatea din Maryland și la Universitatea din Strasbourg din Franța. O mare parte din terenurile în paragină se află într-o fâșie vastă de-a lungul liniei de front a războiului, în timp ce alte câmpuri se află în zone recent recucerite de forțele ucrainene, spune ea.

Cicatricea lăsată de lupte este ușor vizibilă în imaginile din satelit ale companiei comerciale Planet. În mod paradoxal, terenurile agricole neîngrijite sunt încă verzi pentru că s-au umplut de buruieni și alte plante. Parcelele recoltate apar de cele mai multe ori maro toamna.

Becker-Reshef spune că, deși, în general, Ucraina a reușit să își mențină producția agricolă în acest an, câmpurile abandonate au costat deja națiunea aproximativ 2 miliarde de dolari în recolte pierdute. Mai mult, ea prezice că luptele vor împiedica probabil producția Ucrainei pentru mulți ani de acum încolo. Pe măsură ce pierderile se agravează în timp, „acest cost va fi mult, mult mai mare”, spune ea.

Ucraina este un producător agricol important, furnizând aproximativ 9% din exporturile mondiale de grâu. Linia frontului în conflict șerpuiește prin unele dintre cele mai fertile câmpuri ale națiunii. După primul an de război, o mare parte din această linie a fost întărită cu tranșee, bariere antitanc și mine terestre – toate acestea afectând fermierii din apropierea frontului.

Dar cercetătorii susținuți de NASA spun că poate cel mai mare obstacol în calea agriculturii este cantitatea imensă de muniție de artilerie aruncată de fiecare parte spre cealaltă.

Dacă ne uităm la locul unde se oprește recolta, „este o margine reală, uimitor de ascuțită”, spune Josef Wagner, un student absolvent al Universității din Strasbourg care lucrează în echipa Harvest.

„Când te uiți la imagini, poți trasa linia unde este cultivată și unde nu este”. Adesea, el crede că această linie este determinată de faptul că un câmp se află în raza de acțiune a bombardamentelor inamice.

Estimările precise ale cantității de muniție de artilerie folosită până acum în război sunt greu de obținut, dar forțele ruse și ucrainene trag mii de gloanțe pe zi, potrivit lui Michael Kofman, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Pe măsură ce războiul se prelungește, Becker-Reshef crede că va fi din ce în ce mai greu pentru Ucraina să își mențină producția agricolă. Distrugerea barajului Kakhovka la începutul acestui an a secat un rezervor masiv și a lăsat aproape o mie de kilometri de canale de irigații fără o sursă de apă. „Vedem mult mai puține irigații în această vară în raport cu anul trecut. Practic, toate canalele au secat”, spune ea”. Aceste canale furnizează apă în principal Ucrainei ocupate de Rusia.

Cu toate acestea, spune ea, fermierii ucraineni au dat dovadă de o rezistență incredibilă. Ei continuă să cultive „tot ce pot, oriunde pot”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *