Actualitate

Usatîi și Palihovici au prezentat vinuri moldovenești în Japonia

Oficialii se află într-o vizită de documentare în Japonia, efectuată, în perioada 8 – 16 ianuarie, la invitaţia Agenţiei de Cooperare Internaţionala a Guvernului nipon, a relatat agenţiei MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Degustarea de vinuri moldoveneşti în capitala Japoniei, organizată cu participarea  Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi notorii din mediul de afaceri, reprezentanţi ai artelor, culturii, ştiinţei şi bucătăriei tradiţionale japoneze.

Peste 30 de vinuri, inclusiv vinuri spumante, a 10 producători moldoveni au fost prezentate la degustare, majoritatea fiind apreciate de către specialişti ca fiind de înaltă calitate. Japonezii prezenţi la eveniment au fost, în special, interesaţi de vinurile produse din soiuri de struguri de origine locală şi au încurajat producătorii moldoveni să aducă pe piaţa niponă astfel de vinuri.

"Am rămas impresionată de cunoştinţele japonezilor în materie de vinuri şi de rafinamentul lor în selectarea şi aprecierea acestora. Am întîlnit oameni deschişi, care aveau informaţii generale despre Republica Moldova, însă cred că după acest eveniment vor vorbi şi altora mai mult despre ţara noastră, inclusiv despre vinurile moldoveneşti", a afirmat vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, după prezentarea de la Tokio.

Printre oaspeţi s-au aflat compozitorul nipon cu renume mondial Arika Senju, soprana Maria Tatsumi, lectori şi specialişti-tehnologi de la Institutul Vinului din Tokio şi echipa revistei nipone specializată în prezentarea şi analiza producătorilor de vinuri din toată lumea. Revista The "Wine Kingdom", ce apare în limbile franceză, engleză şi italiană, a fost reprezentată de către directorul Agenţiei Isao Harada, redactorul-şef Kei Murata, redactorul Masako Hori şi bucătarul nipon Yosuke Suga, care este bucătar-şef al reţelei internaţionale de restaurante Joël Robuchon, deschise la Tokio, Paris, Londra, Monaco, Las Vegas etc.

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a făcut o invitaţie de a vizita Moldova actorului prezent la eveniment Tatsumi Takuro, care este producătorul unei populare emisiuni televizate despre vinuri, dar şi consilierul comisarului Agenţiei Nipone de Turism. În unul din week-endurile următoare Tatsumi Takuro va prezenta în emisiunea sa cîteva vinuri moldoveneşti, apreciate deja în timpul degustării organizate la Tokio.

"Pentru mine Japonia a fost o adevărată descoperire la capitolul cunoştinţelor despre tehnologia producerii vinurilor. Şi îmi doresc ca producătorii de vinuri moldoveneşti să persevereze în continuare în creşterea calităţii vinurilor moldoveneşti şi să-şi modernizeze tehnicile de promovare a produselor lor în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii", a menţionat Liliana Palihovici.

Volumul exporturilor produselor vinicole moldoveneşti prezintă acum tendinţe de creştere continuă, majorîndu-se cu 25,7% faţă de volumul din anul 2009. Pe parcursul perioadei 2010-2012 au fost organizate peste 50 de evenimente expoziţionale peste hotare în scopul promovării vinului moldovenesc pe pieţele externe. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *