Uzina de Ciment este mai poluantă decât Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Autoritățile separatiste de la Tiraspol sfidează Chișinăul și nu vor să se conformeze cerințelor impuse de cadrul normativ al R.Moldova
Uzina Metalurgică de la Rîbnița și-ar fi îmbunătățit considerabil activitatea la capitolul poluarea mediului și este singura structură comercială din stânga Nistrului care se conformează legislației de mediu a Republicii Moldova, susține ministra Mediului, Rodica Iordanov. Mult mai poluantă decât Uzina Metalurgică de la Rîbnița este Uzina de Ciment din aceeași localitate, deoarece nu are niciun filtru care ar asigura estomparea emisiilor nocive și contribuie semnificativ la poluarea mediului, informează IPN și Ziarul Național.
Încă la începutul lunii decembrie, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale, a fost prelungită autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița până la 31 decembrie. Ministrul Mediului spune că managementul uzinei s-a conformat regulilor de mediu impuse de autoritățile de la Chișinău, instalând filtre care reduc emisiile nocive.
„Uzina Metalurgică de la Rîbnița este unica structură comercială care, la moment, se conformează cerințelor impuse de cadrul normativ al R. Moldova. Au fost deja efectuate două runde de control. Anterior, ei au prezentat fie acte învechite, fie acte irelevante situației și atunci Agenția de Mediu venea cu recomandări ca să-și îmbunătățească actele, activitatea și să depună actele noi”, a declarat Rodica Iordanov în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
Rodica Iardanov spune că sursa cea mai mare de poluare din regiunea transnistreană nu este Uzina Metalurgică de la Râbnița, ci Uzina de Ciment. Potrivit ministrului, conducerea Uzinei de Ciment refuză orice dialog cu autoritățile de la Chișinău și activează contrar cerințelor de mediu impuse la nivel european.
„Este important să avem claritate care este sursa de poluare. Conform datelor pe care le avem, cea mai mare sursă de poluare este, de fapt, uzina de ciment care nu are niciun act permisiv eliberat de către R. Moldova, nu se conformează și nici nu vine la dialog cu autoritățile constituționale. Ei consideră că funcționează în baza actelor eliberate de așa-numitele autorități de la Tiraspol, pentru că pe timpuri, au fost semnate niște protocoale între Chișinău și Tiraspol prin care s-a recunoscut că actele emise în stânga Nistrului sunt recunoscute și în dreapta Nistrului. Noi fiind stat candidat la aderarea la UE nu putem merge pe standarde duble sau pe standarde pe care nu le putem verifica, pentru că în fața Uniunii Europene noi purtăm răspundere pentru calitatea aerului. Ceea ce înseamnă că toți agenții economici, de pe ambele maluri trebuie să se conformeze cadrului normativ al Republicii Moldova. Datele pe care le avem acum arată că Uzina de Ciment nu are niciun filtru și asta e foarte grav”, a mai adăugat noul ministru al Mediului.
La sfârșitul lunii octombrie, atât Uzina Metalurgică de la Rîbnița, cât și cea de ciment și-au sistat activitatea, după ce Gazprom a redus volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova. Ulterior, urmare a înțelegerii dintre Chișinău și Tiraspol privind oferirea întregului volum de gaz livrat de Gazprom malului stâng al Nistrului, la începutul lunii decembrie ambele uzine și-au reluat activitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!