Uzina Metalurgică din Râbnița, funcțională. Chișinăul tace

Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița, una dintre cele mai importante întreprinderi din regiunea transnistreană, și-a reluat activitatea, deși Chișinăul și Tiraspolul conveniseră anterior ca gazele livrate regiunii să fie utilizate doar în scopuri sociale. Autoritățile constituționale evită să se pronunțe tranșant pe marginea reluării activității uzinei.
Potrivit unor surse din cadrul întreprinderii, reluarea producției are loc în contextul menținerii stării de urgență în economie, decretată de autoritățile separatiste până la 9 august. Decizia pare să fi fost luată unilateral, fără o consultare cu Chișinăul.
La începutul anului, după ce Gazprom a întrerupt livrările gratuite de gaze, Chișinăul a impus condiții clare privind utilizarea acestora, inclusiv angajamentul că gazele vor fi folosite doar în domeniul social. Cu toate acestea, livrările către malul stâng au crescut, ajungând la peste 2,2 milioane metri cubi zilnic în iulie, față de 1,3 milioane anterior, fapt ce a permis relansarea uzinei și creșterea producției de energie la MGRES.
Liviu Duminică, administratorul Vestmoldtransgaz, a confirmat creșterea volumelor de gaze, dar nu a oferit alte detalii, invocând confidențialitatea.
Întrebată despre reluarea activității uzinei, autoritățile de la Chișinău au oferit reacții evazive. Biroul politici de reintegrare a transmis că „interacțiunea energetică se face la nivel tehnic”, fără existența unui grup de lucru dedicat. Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prioritatea este consolidarea sistemului energetic național și că nu se va reveni la negocieri cu MGRES pentru cumpărarea de curent. Guvernul insistă pe respectarea parității și consideră că actualele livrări de gaze reprezintă „o cale impusă de Federația Rusă”.
Expertul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, a atras atenția asupra lipsei de transparență privind înțelegerile Chișinău–Tiraspol și a afirmat că, deși reluarea activității uzinei nu rezolvă problemele regiunii, Chișinăul nu are interesul de a provoca falimentul întreprinderilor „de bună credință” de peste Nistru.
Între timp, uzina se află în proces de obținere a autorizației integrate de mediu. Agenția de Mediu confirmă că întreprinderea deține deja autorizații pentru emisii și gestionarea deșeurilor.
Exporturile transnistrene, inclusiv cele metalurgice, s-au prăbușit în prima jumătate a anului 2025. În plină criză energetică, o parte dintre angajații uzinei au plecat la muncă peste hotare, iar în prezent, aceasta ar avea aproximativ 2.000 de lucrători, față de peste 4.000 anterior.
Uzina Metalurgică din Râbnița este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul local și a fost anterior vizată în anchete jurnalistice privind legături cu compania Metalferos și acțiuni de lobby ale guvernării controlate de Vladimir Plahotniuc pentru a o feri de sancțiunile impuse de Ucraina.