Opinii și Editoriale

V. Gribincea: Convorbirea telefonica a lui Stati a fost denaturata

Avocatul lui Gabriel Stati, Vladislav Gribincea, a declarat, ieri, ca filmul „Atac asupra Moldovei”, difuzat de o televiziune privata la sfarsitul saptamanii trecute, „confirma absurditatea acuzatiilor aduse lui Stati si sustine aparenta ca Procuratura si SIS au fost implicate masiv in jocuri politice”.

Referindu-se la convorbirea telefonica difuzata in cadrul documentarului, Gribincea a spus ca discutiile clientului sau au fost trucate, astfel incat sa denatureze esenta mesajului. „Dar si denaturate, ele nu arata vreo suspiciune ca G. Stati ar putea fi implicat in organizarea si finantarea dezordinilor. Mai mult, aceste convorbiri au avut loc in seara zilei de 7 aprilie 2009, adica dupa devastarea cladirilor”, a precizat avocatul.
 

V. Gribincea a mentionat anumite ilegalitati comise prin crearea si difuzarea peliculei. „In primul rand, filmul in cauza a fost realizat in baza materialelor urmaririi penale, materiale care sunt secret de ancheta. Cand noi am solicitat acces la acestea, ni s-a refuzat, fara motivare plauzibila. Acest lucru confirma angajarea politica a Procuraturii. De ce? Pentru ca procurorul general, dupa 7 aprilie, a refuzat sa comenteze evenimentele care au avut loc, referindu-se la urmarirea penala. Si, dintr-odata, el apare intr-un documentar, in care aduce acuzatii Opozitiei. In al doilea rand, Valeriu Gurbulea nu este procuror in aceasta cauza.

Secretul urmaririi penale este pastrat in raport cu alti procurori, inclusiv cu procurorul general”, a explicat Gribincea.
Avocatul lui Stati s-a aratat surprins de faptul ca autorului filmului i-a fost transmisa convorbirea in original. „Procurorii nu puteau sa nu cunoasca ca, prin transmiterea catre presa a descifrarii convorbirilor telefonice, fara acordul persoanei vizate, putea fi incalcat dreptul la secretul corespondentei. Domnul Stati n-a fost consultat in acest sens. Mai mult, el nici pana azi nu are acces la aceste interceptari”.
 

Amintim ca Procuratura l-a acuzat pe Gabriel Stati de finantarea si organizarea dezordinilor din 6-7 aprilie 2009 din Chisinau si de tentativa de uzurpare a puterii in stat. El a fost retinut pe 8 aprilie in Ucraina si extradat de autoritatile ucrainene in seara zilei de 15 aprilie. In prezent, Stati este detinut in penitenciarul nr. 13 din Chisinau, in temeiul unui mandat de arest.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *