Va înota Canalul Mânecii pentru o soartă mai bună a copiilor din Moldova
Vorbim de Ion Lazarenco, un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda din 1997, care, în timp ce-și câștigă existența într-o țară europeană, nu uită de unde a plecat și revine mereu în Moldova pentru a ajuta oamenii mai puțini fericiți ca el.
De mic copil face sport. Este dedicat unui mod sănătos de viață și vrea să arate lumii întregi, în special moldovenilor, că și prin sport poți ajuta oamenii. Astfel, Ion Lazarenco este primul moldovean și printre puținii înotători care a traversat Gibraltarul. Iar acum se pregătește să traverseze canalul La Manche (Canalul Mânecii), strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului, în scopul de a aduna bani pentru terenuri de joacă și săli de sport pentru copiii din Moldova. „Eu mi-am luat de aici zborul, dar părinţii şi bunicii au rămas în această țară şi nu voi uita niciodată de unde am plecat. Aşa că de Moldova nu voi uita, pentru că eu mă mândresc cu identitatea mea”, spune Ion Lazarenco.
Membru a două asociații mari pentru traversarea strâmtorilor înotând, în 2013, Ion Lazarenco a organizat un maraton de înot pe râul Nistru, traseul Soroca – Dubăsari. Sportivul a parcurs 238 km timp de opt zile pentru o cauză nobilă, și anume, să consolideze încrederea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și să colecteze fonduri pentru case de copii și pentru sportivii din Moldova. „De ce Nistru? Pentru că aproape 70% din populația noastră se alimentează cu apă din Nistru. În plus este cel mai frumos punct turistic din țară…”, mărturisește Ion Lazarenco, care s-a antrenat timp de trei ani în ape deschise cu temperatura de 5°C pentru acest maraton.
„Cele mai bune gânduri îţi vin când eşti cu capul în apă”, mai spune zâmbind Ion. Așadar, și în acest an, își dorește să facă ceva extraordinar, prin care să arate că suntem un popor mai bun decât crede lumea. Motiv pentru care, de fiecare dată, înoată sub drapelul Moldovei. „Chiar dacă, oficial, fac parte din Asociaţia de Înotători din Irlanda, înot mereu sub drapelul Moldovei”, zice înotătorul.
„Schimbarea trebuie să pornească de la noi”
Ion lazarenco mai spune că, pentru el, sportul nu e o religie, însă acesta uneşte cauze frumoase și oameni de valoare. „Când faci sport, ai o viaţă mai sănătoasă, arăţi mai bine, de aceea vreau să le ofer copiilor din Moldova o perspectivă. Trebuie să investim în ei, să le dăm oportunităţi de dezvoltare ca să fie mai receptivi. Dacă nu le dai nimic, nu vor creşte. Guvernanţii noştri nu vor face nimic pentru noi, schimbarea trebuie să pornească de la noi”, precizează sportivul.
Întrebat cine sunt antrenorii săi, Ion Lazarenco susține că nu-i are. „Fac sport de mic copil, iar de când sunt în Irlanda mă antrenez intens. E nevoie de multă ambiţie, dorinţă și, dacă există dorinţă, nu ai nicio scuză”, zice Ion.
„Bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare”
Totodată, moldoveanul mărturisește că, deși irlandezii reacționează pozitiv la cauzele sale sociale, moldovenii sunt mai reci. „Societatea noastră e concentrată pe avere şi mai puțin pe valori cu adevărat importante. Tindem să avem cât mai multe lucruri materiale, însă bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare. Trebuie să schimbăm mentalitatea noastră, începând de la ce mâncăm și cum mâncăm”, împărtășește Lazarenco.
Pornind de la aceasta, între 15-22 septembrie va parcurge canalul La Manche întru colectarea banilor pentru un teren de fotbal, bazin olimpic. Pentru început va ajuta copiii din Brăviceni, apoi pe cei din Jora de Jos. „Acolo nu este stadion la școală, în centrul satului nu este teren de joacă, nu sunt săli de sport. Copiii au nevoie de activități pentru a nu se ocupa cu altceva, nu trebuie să le dăm bani, cum fac mama şi tata din Italia, ci să-i motivăm să citească o carte, să facă sport, dar nu să stea prin baruri şi să consume alcool”, consideră Ion Lazarenco.
Moldoveanul spune că va fi fericit dacă va traversa canalul înotând. „Timp de 24 ore, circulă 800 de corăbii pe acest canal, prin urmare totul trebuie programat și monitorizat cu grijă”, spune el. Totuși, la momentul actual, Ion Lazarenco nu are suma necesară și speră că va reuși să-i adune. Iar pentru acest lucru, Ion a deschis și două conturi bancare – unul în lei și unul în euro. „Dacă, de exemplu, noi, 5000 de moldoveni care suntem legal în Irlanda, am renunţa la o cafea pe zi, timp de un an am aduna 15 mii de euro. Şi nu e un efort mai mare… Astăzi dai, dar eşti fericit o săptămână. Şi asta pentru că ştii că ai schimbat viziunea și mentalitatea unui copil. Banii investiţi într-o şcoală sau într-un stadion vor avea o influență pozitivă asupra viitorului copiilor. Sau cu ce e vinovat un copil care s-a născut într-o familie defavorizată? Trebuie să îi ajutăm, căci peste 20 ani ei vor fi doctorii şi profesorii noştri”, mărturisește plin de speranță Ion Lazarenco.
Regimul alimentar al lui Ion Lazarenco
De dimineaţă, Ion mănâncă două felii de toast cu miere pentru o zi plină de energie. Nu mănâncă carne de porc, ci multă carne de pui, fără grăsime, și curcan. Și bineînțeles ton, paste, dar și multe fructe şi legume. Și chiar dacă trăiește în Irlanda, nu renunță la tradiționala zeamă moldovenească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!