Editorial

Vacanța politicienilor

Ca să ne fie clar: în Moldova se „luptă” cu corupția. Și mai mult decât atât, se înregistrează telefoanele. E bine? Zicem că da. Cine dintre noi nu a pățit-o? Țipete de la medici, jigniri, tratamente inumane.

Dar ne scapă din vedere două aspecte esențiale: nu e nici o noutate aici. Mita funcționează mai bine ca statul. Nimeni nu trece pragul unui spital doar cu asigurarea medicală. Iar după ce a trecut omul pragul, îl ia cu transpirație și groază fiindcă trebuie să meargă la biroul de informații, unde urmează prima serie de apostrofări și injurii. Noi știm foarte bine aceste lucruri. Și ele nu se întâmplă doar de alaltăieri. Mai mult, ne-am cam obișnuit cu aceste tratamente.

Pe de o parte, avem impresia că lucrurile se mișcă, pe de alta, avem doar impresia. Fără mișcări sau cu mișcări imperceptibile, care au loc atunci când ar trebui să ne scape din vedere altceva. Cum ar fi amnistia fiscală. Pentru că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima şi în a doua lectură proiectul de lege referitor la amnistia fiscală. Proiectul le permite cetățenilor să declare bunurile care le aparţin, dar care anterior se aflau formal în posesia altor persoane. Totodată proiectul prevede și anularea amenzilor aferente bugetului public naţional.

S-a votat o lege care dă posibilitatea hoților să își legalizeze furtul. Dacă cei de la Centrul Republican mai scăpau o vreme și investeau cum trebuie, nu mai era nevoie să își bată capul pentru a ascunde bine banii obținuți din mită.

Dar există o categorie de oameni peste care nu prea intră CNA-ul și tare mi se pare că ei vor fi adevărații beneficiari ai amnistiei fiscale. Bineînțeles că această categorie e formată din politicieni.

Între timp, noi ne-am mutat privirea spre perchezițiile de la spital, iar ei, cu problema declarațiilor fiscale rezolvată, pot pleca liniștiți în concediu. Lăsându-ne în grijă încă un lucru: cât de urât au vorbit despre noi doi medici. Unde? La telefon.

E bine că se distruge o schemă frauduloasă din spitale, e bine că au reușit cei de la CNA să descopere acest lucru (pe care noi îl știm de la primul contact cu spitalul). Însă rămân două întrebări: cât de bună e amnistia fiscală și cât de bine e faptul că CNA ne poate spiona oricând telefoanele?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *