Valeri Kuzmin, fost ambasador al Rusiei la Chișinău, numit de Putin șef al misiunii diplomatice ruse la București
Printr-un alt decret, Putin l-a eliberat din funcție pe Oleg Malghinov, care a ocupat până acum postul de ambasador al Rusiei în România.
Valeri Kuzmin, diplomat de carieră, a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova MGIMO și activează în cadrul Ministerului de Externe al Rusiei din 1975. Între 2007 și 2012, Kuzmin a deținut funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Republica Moldova. Diplomatul rus vorbește fluent limbile engleză, franceză și arabă.
Numirea lui Valeri Kuzmin la conducerea misiunii diplomatice ruse în România intervine pe fondul tensionat al activării bazei antirachetă de la Deveselu și al crizei din relațiile Rusiei cu NATO și UE, ca urmare a rolului Moscovei în conflictul din Ucraina.
Finalul mandatului lui Valeri Kuzmin în Republica Moldova a fost marcat de un incident, amintește presa de peste Prut. În ianuarie 2012, zeci de manifestanți au pichetat ambasada Rusiei din Chișinău cerând retragerea forței ruse din Transnistria, pe care o calificau drept ‘forță de ocupație’ și expulzarea ambasadorului Valeri Kuzmin de pe teritoriul republicii.
Nemulțumirea fusese provocată de o declarație făcută de diplomatul rus, care afirmase că tânărul moldovean Vadim Pisari — împușcat mortal de un soldat rus în zona de securitate cu Transnistria după ce a refuzat să oprească mașina pe care o conducea — era în stare de ebrietate. Expertiza medico-legală a infirmat declarațiile ambasadorului Kuzmin, amintește portalul Unimedia.
Ambasadorul Rusiei a fost chemat atunci la MAE al Republicii Moldova, autoritățile de la Chișinău insistând asupra schimbării formatului de menținere a păcii în stânga Nistrului și înlocuirea trupelor ruse cu o misiunea civilă. Kuzmin a spus atunci că este prea devreme să se vorbească despre o schimbare a formatului de menținere a păcii pentru că reglementarea transnistreană este un proces prea complicat și de lungă durată. De atunci, situația nu s-a schimbat în ceea ce privește reglementarea diferendului din stânga Nistrului.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!