Economie

Valeriu Lazăr: Moldova va înregistra o creștere ECONOMICĂ de 4.5 % anual

Iar aceasta înseamnă o creştere economică de 4.5% anual, a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, prezentând prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici pentru anul curent şi anii 2014 – 2016 în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ al ministerului, scrie IPN.

„Creşterea economică aşteptată pe anul curent este de 5,5%, cu un punct procentual mai mult faţă de prognoza de la începutul anului. La modul real, este vorba tot de 4%, căci trebuie să luăm în considerare aproape 1%, mai exact, -0,8%, reducerea PIB-ului în anul trecut, pe care am recuperat-o”, a precizat Lazăr.

În opinia sa, esenţial este faptul că Moldova a revenit pe trendul creşterii economice, iar datele statistice care au parvenit după primul semestru, pe lunile iulie şi august 2013, denotă o îmbunătăţire a indicatorilor mai pe toate sectoarele economice.

„Am luat în considerare toţi factorii, inclusiv prognozele instituţiilor financiare internaţionale în ce priveşte evoluţia economiei mondiale, a economiilor ţărilor care sunt principalii parteneri comerciali ai Moldovei. Astfel, că dacă nu se va întâmpla ceva ieşit din comun în anul viitor, către anul 2016 creşterea economică cumulativă înregistrată de economia Republicii Moldova va fi de 29% faţă de 2008, anul de până la criză”, a relevat Lazăr.

Vicepremierul a spus că prognoza nu este una optimistă, este una rezonabilă şi că indicatorii de creştere economică ar putea să fie mai mari. Aceasta, dacă se va lucra cu perseverenţă pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, crearea unor condiţii favorabile pentru activitatea antreprenorială şi dacă vor fi continuate investiţiile în infrastructura economică (construcţia drumurilor), dar şi socială (grădiniţe, alte obiective sociale). Dar aici există şi problema valorificării (asimilării) mijloacelor alocate atât din buget, cât şi cele oferite de donatori. La trezorerie, 1mlrd de lei, bani planificaţi pentru investiţii în proiecte de infrastructură, stau în cont şi aşteaptă. Al treilea obiectiv este legat tot de investiţii, care urmează să fie făcute în capitalul uman – în educaţie, pregătirea specialiştilor şi muncitorilor calificaţi, în crearea posibilităţilor de recalificare pentru angajaţi în funcţie de cererea pieţei de muncă. 

TIMPUL.MD via IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *