Moldova

Valeriu Munteanu: Fericitorii poporului sau problema votului mixt

Mesajul nostru a fost mai mult decât explicit — Partidul Liberal susţine modernizarea sistemului electoral, dar discuţii în acest sens trebuie purtate, precum indică şi normele Consiliului Europei, „în timp de pace electorală”, adică imediat după următoarele alegeri parlamentare, astfel încât, conform criteriului predictibilităţii normelor juridice, să existe condiţii explicite şi egale pentru toţi actorii politici implicaţi.

Noi, liberalii, nu am respins ideea sistemului electoral mixt, dar am relevat câteva elemente de neconstituţionalitate în proiectul de lege-himeră, atenţionând asupra caracterului vădit tendenţios al acestuia, demonstrând cu lux de amănunte că circumscripţiile electorale au fost croite după bunul plac şi nevoia (electorală) a PD, neglijând prevederile art. 38 din Constituţie, care prevede expres că votul trebuie să fie în primul rând EGAL, dar cum să fie egal, când în Găgăuzia (unde PD a demonstrat o capacitate extraordinară de a culege, fără a semăna), la 112 mii de alegători au fost desenate tocmai trei circumscripţii electorale, iar în suburbiile mun. Chişinău (unde PD a avut în mod constant un rezultat electoral mai mult decât modest) la un număr de alegători egal cu cel din Găgăuzia (112 mii) a fost „alocată” o singură circumscripţie electorală? La fel, exemplele cu circumscripţiile din stânga Nistrului şi din străinătate sunt şi mai grăitor de neconstituţionale.

Acest proiect buclucaş (chintesenţa căruia rezidă în desenarea neconstituţională a circumscripţiilor electorale), este înaintat şi susţinut cu înverşunare doar de PD, celelalte partide politice privesc cu circumspecţie o astfel de aventură legislativă, înţelegând caracterul speculativ al problemei. Sunt departe de gândul că PD este unicul partid din Republica Moldova care vrea să fericească poporul cu această inovaţie electorală, iar dacă nu-i este permis ca procesul de fericire în masă a poporului moldovenesc să se producă în toamnă acestui an, ei sunt gată să deplaseze alegerile în 2015, ori chiar în 2016.

Desigur acest subiect este extrem de atractiv pentru cetăţeni, tema fiind cât se poate de simplă: PD merge în satele Republicii Moldova şi le zice oamenilor pe şleau: „Vreţi să aveţi deputat de la voi din sat? — susţineţi sistemul mixt”, iar dacă moş Ion obiectează că satul lor este de două ori mai mare decât satul vecin, atunci i se promite omului, că o să aibă chiar doi deputaţi, de la ei din sat, adică câte unul din fiecare mahala. Cum poate omul simplu să reziste unor argumente atât de măgulitoare?!

După conferinţa de presă a Partidului Liberal de săptămâna trecută, blogeraşii de serviciu ai PD (cei micuţi, începătorii, nu cei mari şi versaţi în ale manipulării) au tăbărât (la comandă, evident) peste noi cu un singur argument: „PL se teme să nu treacă pragul electoral, de aceea critică sistemul mixt”.

Dragii noştri blogeraşi (şi supervizori ai blogeraşilor), ar fi bine să vă documentaţi mai temeinic, întru justificarea soldei lunare, ori dacă citeaţi proiectul-fantomă aţi fi văzut că acesta prevede şi scăderea pragului electoral la 4% (actualmente fiind 6%).

Cum stimaţii noştri domni, ne temem să rămânem în afara Parlamentului, când noi susţinem păstrarea pragului electoral la 6% şi nu dorim (precum ne propuneţi voi) scăderea acestuia la 4%?

Preocupările noastre, dragii noştri, sunt legate de liberalizarea de vize şi de semnarea Acordului de Asociere cu UE, iar după alegerile din toamna acestui an, crearea unei formule temeinice de guvernare a Republicii Moldova, formulă, în care noi liberalii o să avem un rol determinant, iar voi, ce faceţi în acelaşi timp, staţi cu gândul la prag? Atenţie la scări!

Sursa: munteanu.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *