Politică

Valeriu Munteanu îl critică pe Țîcu că nu știe cât e pragul electoral pentru blocuri electorale

La TVR Moldova dl deputat Octavian Ticu a declarat că, în cadrul alegerilor parlamentare, pragul minim de reprezentare pentru blocuri electorale constituie 9%.

De fapt, conform Codului Electoral art. 94., al 2 lit. b, pragul de reprezentare pentru blocuri electorale (din 2, 3 sau mai multe partide) este 7%.

Legea electorală a fost modificată, la acest capitol, în vara anului 2019, iar pentru aceste modificări a votat cu îndrăzneală și domnul deputat Octavian Țîcu. Dar cel mai probabil dumnealui nu a reținut acest important detaliu legislativ.

Se întâmplă destul de des când unii deputați abordează superficial (sau în general nu înțeleg) materia legislativă, aceasta fiind de fapt activitatea de bază, pentru care sunt plătiți de cetățeni.

În Mișcarea Politică UNIREA sunt destui juriști buni, care ar putea să-i ajute pe colegii de la PUN să-și fundamenteze mai bine coordonatele activității parlamentare (prezente și viitoare), ar fi un prim exemplu de eficiență sporită în urma “unirii unioniștilor”.

Driblând adverbial printre adevăruri

Pentru a da impresia că PUN reprezintă un pol de “unire a unioniștilor” la aceeași emisiune domnul Țîcu a comis deliberat câteva inexactități istorice:
1. A spus că “Partidul Dreapta a fuzionat cu PUN a lui Anatol Șalaru”, nu a fost nici o fuziune, juridic doar a fost schimbată denumirea partidului Dreapta, în PUN.

2. A spus că “dl Vladimir Țurcanu a venit cu Partidul Popular Românesc la PUN”, de fapt a venit decât domnul Țurcanu, de unul singur și în nume propriu, iar după o scurtă perioadă a plecat subit și de la PUN.

Nu putem insista foarte mult în privința calificării parlamentare a domnului Țîcu și pot fi înțelese anumite scăpări la acest capitol, dar pe partea de redare a istoriei politice recente a Republicii Moldova dumnealui ar trebui să acționeze impecabil, având în vedere calificarea de istoric dar și de intelectual pe care o etalează ostentativ și repetativ.

Epilog. Sinceritatea

Pentru a fi sincer și credibil în încercarea dumnealui de a găsi alături de MPU, PPDA și PAS cea mai bună soluție pentru participarea dreptei unioniste și pro-europene la eventualele alegeri parlamentare anticipate, domnul Țîcu ar trebui să răspundă unor inițiative de dialog în acest sens, ori în timp ce PPDA, PAS și MPU au o dinamică corectă în acest sens, PUN (sau poate doar dl Țîcu) preferă (la fel cum a făcut în 2020) să nu răspundă la salut, să nu răspundă la scrisori, la mesaje și sunete, insistând reflexiv pe adevăruri absolute pe care le-ar deține.

Insist cu toată responsabilitatea că personal eu, nu dețin adevărul absolut, dar calea cea mai bună spre a-l afla și a ne subordona acestuia este unitatea. Sinceră și nedisimulată.

V. Munteanu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *