Valeriu Munteanu: Kremlinul a devenit bașcan al Găgăuziei
În ultimele 2 săptămâni (în turul II al alegerilor pentru bașcanul UTA Găgăuzia) în presa de la Chișinău au apărut mai multe informații conform cărora anumiți indivizi, care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, ar fi realizat (la Comrat) strategii de campanie pentru candidatul PPȘOR Evghenia Guțul și de asemenea au mai apărut informații conform cărora același partid infracțional (aflat zilele acestea pe radarele Curții Constituționale) ar fi realizat acțiuni vădite de cumpărare a alegătorilor. Asta a fost tot, doar câteva știri stinghere și nici o acțiune (finalizată cu succes) de curmare a acestor acțiuni ilegale – nimic nou sub soarele politicii moldave evazive, de pe axa Chișinău-Comrat.
Realitatea este de fapt destul de dură – Moscova (sângeroasă) a desantat la Chișinău și Comrat un comando de polit-tehnologi ruși care au lucrat pentru interesele Kremlinului, ajutând ambii candidați, alegerile și respectiv rezultatul votului fiind o chestiune tehnică. Mai mult decât atât, polit-tehnologii au adus cu ei și câțiva saci cu ruble, multe ruble.
Corb la corb nu scoate ochii
Atmosfera din turul II al alegerilor a fost una liniștită și împăciuitoare, cei doi candidați au fost aproape prieteni, or, curatorii lor de la Moscova, așa au făcut scenariul. Mai mult decât atât, imediat după anunțarea rezultatelor (conform cărora a câștigat reprezentanta PPȘOR Evghenia Guțul) omul PSRM, Grigori Uzun, ca un mielușel (ce miroase încă a lapte matern) și-a recunoscut înfrângerea, or, în mod sigur Moscova îi va găsi și acestuia o sinecură în slujba răului moscovit.
Războiul rușilor în sudul Republicii Moldova
În Ucraina rușii (criminali) luptă cu lansatoare de rachetă, cu bombe și cu plumb, dar în Republica Moldova nu au nevoie de arme și muniție, aceștia au cucerit și recucerit Comratul cu ajutorul propagandei, a dezinformării și evident folosind în acest sens oleacă de ruble. Acest tablou dezolant se „pictează” în timp ce Republica Moldova are mai multe instituții cu obligații de asigurare a securității statului și a cetățenilor. Calmul autorităților de la Chișinău pe acest subiect este de o iresponsabilitate cosmică. Și mai avem o obligație acum, să asigurăm flancul vestic al frontului ucrainean, desigur că nu putem să o facem militar, dar cel puțin putem să asigurăm deratizarea teritoriului nostru de agenții ruși. Se pare că nici asta nu putem face.
Ifose și fanfaronadă
Avem un stat atât de slab, dar mereu plin de fudulie deșartă. Oare ce trebuie să se mai întâmple ca protipendada politică indigenă să renunțe la veleitățile statalist-moldoveniste și să vireze brusc spre vest, spre București, spre Unire?