Actualitate

Valeriu Munteanu: Moartea căprioarei în viziunea PAS

Vânătorii și mai ales braconierii știu că căprioarele și cerbii sunt vânatul cel mai ușor. Fiind animale blânde acestea se lasă împușcate foarte ușor.

Având în vedere o multitudine de factori, printre care distrugerea habitatelor naturale ale acestor animale, chimizarea în agricultură și numărul mare puști în mâinile vânătorilor și ale braconierilor, numărul căprioarelor s-a redus dramatic de la 16-18 mii în anii 70-80 ai secolului trecut, la doar 4 mii la începutul anilor 90, număr care se menține 3 decenii. În aceste condiții, în zorii zbuciumaților ani 90 a fost interzisă vânătoare la căprioare și cerb, spre a fi protejată această specie puternic periclitată.

Din păcate, anual poliția și inspectorii de mediu au raportat sute de cazuri de braconaj la căprior și cerb, iar făptuitorii erau (sunt) în proporție covârșitoare vânători cu acte în regulă – cu mai multe fețe, dar fără nici un obraz.

Tagma vânătorilor, mereu cu poziții serioase în clasa politică diriguitoare au tot pus presiune pentru redeschiderea vânătorii la căprioare și cerb, dar politicienii au dat dovadă de rațiune și iată timp de 30 de ani vânătoarea a fost oprită iar speciei i s-a dat o șansă să iasă din Cartea Roșie, unde stă de 3 decenii. Nici chiar Vladimir Voronin, cel mai mare protector al vânătorilor de la Independență încoace, nu a vrut să-și lege numele de o crimă atât de mare împotriva naturii.

În mandatul meu de ministru al Mediului m-am opus vehement vânătorii fără noimă (restricționând vânătoarea la maxim), contribuind astfel la regenerarea faunei sălbatice. Am avut parte de proteste masive ale vânătorilor, s-au făcut presiuni să cedez, am fost amenințat cu demisia, dar nu mi-am schimbat deciziile. Nu a fost nici o vitejie, doar mi-am făcut datoria.

Iată că în leatul 2023, guvernarea „oamenilor buni”, subit, fără multe argumente (or nimeni nu a sesizat o creștere explozivă a acestor specii de mamifere – frumoase și grațioase, care în alte țări sunt exclusiv obiectul admirației) a decis să abatorizeze doar într-un singur an (inclusiv în rezervațiile naturale!) cel puțin 311 căpriori și 262 de cerbi cu pete.

Va curge o mare de sânge.
„Sticlea în ochii-i umezi ceva nelămurit,
Știam că va muri și c-o s-o doară.

Mi se părea ca retrăiesc un mit
Cu fata prefăcută-n căprioară.
De sus, lumina palida, lunara,
Cernea pe blana-i calda flori calde de cireș.

Vai cum doream ca pentru-întâia oara
Bătaia puștii tatii să dea greș!”

Moartea căprioarei, fragment, Nicolae Labiș

În calitatea mea de fost ministru al Mediului, dar și de simplu cetățean, iubitor și apărător (umil) al naturii, fac apel către decidenții politici din arcul guvernamental, către mai marii de la Guvern, Parlament și mai ales Președinție, să anuleze cât mai grabnic acel ordin sângeros de ministru (Ordin nr. 121 din 18 iulie 2023, privind aprobarea cotelor de recoltare pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru sezonul de vânătoare 2023-2024), întru evitarea unei crime ecologice.

Valeriu Munteanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Respectivul autor sa-si stearga vaflele de la gura, au inceput sa a(i)ureasca. Sa se uite in ograda proprie, mai intai, plina de tuciurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *