Interviu

Valeriu Streleț: „Magicienii de la PD ar putea regiza o cădere a Guvernului Filip”

– Dle Streleț, după ce, în 2009, moldovenii au sperat că PLDM ne va scoate țara din criză, astăzi, situația în RM e și mai gravă, partidul e la pământ, Filat e la pușcărie și dezamăgirea oamenilor nu are margini. Din vina cui am ajuns aici?

– PLDM a făcut și foarte multe lucruri bune în această perioadă, însă distanța de la apreciere până la dezamăgire la noi în țară este foarte scurtă. Una din principalele erori pe care conștientizăm că le-am făcut este erodarea încrederii oamenilor în faptul că partidele proeuropene pot face reforme autentice. Este o consecință a primelor partajări politice ale instituțiilor independente de drept și ale regulatorilor principali: Procuratura Generală (PG), CNA, BNM, ANRE, CCA și altele. Astfel au început derapajele, căci reprezentanții acestor instituții aveau sentimentul că au umbrele politice la partid. A doua eroare ne vizează pe toți, fiind o caracteristică generică a moldovenilor. Este vorba de tolerarea așa-numitului principiu al corupției rezonabile, care încurajează tendințele de corupere la cei cu pâinea și cuțitul. Adică se permite de furat câte puțin și lumea se indignează doar când se fură mult. Cea de a treia eroare este o lacună în politica de cadre a PLDM. Diferiți reprezentanți ai partidului au fost promovați în funcții netransparent și în baza unor simpatii din partea liderului, fără să-și consacre capacitățile în slujba societății, decât cu mici excepții. Și acest fapt ne-a cam jucat festa.

La cele trei erori se adaugă un soi de coabitare pașnică în Alianță, unde încercam să atenuăm unghiurile mai ascuțite, dar asta ducea la o degradare continuă a situației. La începutul lui 2015, am cerut cu toată insistența ca PG, CNA, CNI, BNM, ANRE, CCA și Consiliul Concurenței să nu mai fie asociate unui partid. Totuși, nu am fost suficient de consecvenți… Poate că era cazul să batem cu pantoful în masă: sau așa, sau deloc!

„N-am furat un capăt de ață”

– De ce ați acceptat de la bun început ca aceste instituții să fie controlate de PD?
– Greu de spus… Eu n-am participat la acele negocieri și am aflat post-factum cui și ce îi revine. Totuși, noi mizam pe faptul că vor fi delegați buni profesioniști la cârma acestor instituții. De exemplu, delegarea la Procuratură a lui Corneliu Gurin, care a venit din societatea civilă, n-a provocat inițial niciun dubiu. Abia acum înțelegem că el a avut posibilitatea să inițieze dosare penale pe cazul BEM mai devreme, ceea ce ne-ar fi ajutat să evităm o fraudă de asemenea proporții. Și Viorel Chetraru a fost cel mai bun dintre participanții la concurs pentru șefia CNA. Atunci nu ne gândeam că va veni vremea când toate dosarele vor fi deschise contra liberal-democraților, iar ceilalți vor apărea doar uneori și de ochii lumii în cauzele penale…

– Dacă în privința oricărui demnitar poate fi deschis un dosar penal, să înțelegem că avem o clasă politică certată cu legea? Deoarece, dacă PLDM ar deține puterea, cel mai probabil ați deschide dosare penale contra reprezentanților PD…
– Afirmația dvs. descurajează foarte mulți oameni buni din politică. Și eu mă simt ofensat când aud că toți politicienii sunt hoți, fiindcă n-am furat un capăt de ață. Evident că există și din cei care au venit în politică pentru a-și face averi sau a-și rezolva probleme, dar sunt și foarte mulți oameni buni. În privința PD, sunt sigur că ar putea fi scoase la iveală lucruri ascunse cu grijă. Când conduceam Guvernul, am insistat să creăm corpul de control al premierului, care urma să verifice cum se execută dispozițiile acestuia și hotărârile de guvern, dar și cum sunt implementate legile până la nivelul întreprinderilor subordonate ministerelor. Una din principalele mele ținte era să verific situația la „Metal-feros”, la „Moldtelecom” și la alte întreprinderi. Dar PD s-a opus cu insistență.

„Extinderea PD nu se datorează cedărilor de funcții”

– Cu toate acestea, dle Streleț, s-a ajuns la starea actuală și pentru că ați cedat întotdeauna PD-ului.
– În ce sens am cedat? Noi am avut negocieri destul de dificile în decembrie 2010, când toată țara aștepta mai mult decât Anul Nou decizia PD, care opera cu celebra frază: „Și pă dreapta, și pă stânga!”. Și pe 28 decembrie, când ei au decis să facă o alianță proeuropeană cu partidele de dreapta, era o stare de eforie în societate. Păi, costul acelei decizii a fost inclusiv controlul democraților asupra PG și CNA. Prin urmare, între cele două partide a fost o perioadă de luptă permanentă. În 2011, un coleg a fost trecut la Curtea Constituțională, pentru ca ulterior să adopte decizii pe linie, declarând neconstituționale legile adoptate prin angajare de răspundere. Altul a fost convins să candideze la Primăria Capitalei, fiind ajutat să colecteze într-o noapte zece mii de semnături, deși la alegeri a obținut 1500 de voturi. Altul a fost convins să devină avocatul lui Plahotniuc. Au avut loc atacurile raider din vara lui 2011, după care confruntarea a devenit deschisă și atunci a apărut celebra expresie a dlui Filat despre „păpușar”. În 2012, am avut o permanentă luptă de tranșee, după care a avut loc vânătoarea din Pădurea Domnească. Dl Filat a declarat că iese din Alianță și, în martie, Guvernul a fost demis. Au urmat negocierile de creare a noului Guvern și, ca domenii de responsabilitate guvernamentală, am avut și noi ministere foarte importante: Externele, Internele, Finanțele. Așa că extinderea latentă a PD-ului nu se datorează anumitor cedări de funcții, ci mai degrabă unor cedări de abordări și principii, care uneori au fost făcute de către liderii de partid într-o manieră mai confidențială. Alteori au fost făcute în procesul anumitor negocieri, când noi eram siguri că apărăm o cauză nobilă, ca să se dovedească în cele din urmă că a fost un pic altfel…

„Nu cred în autodenunțul lui Shor”

– Vorbeați despre principiul corupției rezonabile. Astăzi, se pare că cel mai mult nu a ținut cont de acest principiu Vlad Filat, care este acuzat de „furtul miliardului”. Credeți că el nu poartă nicio vină și este doar victima lui Plahotniuc?
– Eu cred că dl Filat a greșit atunci când s-a lăsat atras în situații destul de obscure legate de cedarea pachetului de control al statului la BEM.

– Cine l-a atras în asemenea situații?
– Îmi vine greu să spun. Doar instanța de judecată poate să se pronunțe despre vinovăția sa. Eu cred că nici anchetatorii, nici procurorii, nici judecătorii nu vor admite încălcări în acest caz aflat în vizorul opiniei publice interne și internaționale. Eu n-am văzut rechizitoriul, dar nu cred în autodenunțul lui Shor. Deși Ghimpu repetă întruna, ca pe un adevăr incontestabil, că „PLDM a furat miliardul”, în realitate nu e așa. Cele 250 de milioane, pe care afirmă Shor că le-a oferit drept mită, trebuiau mai întâi furate. Și de ce Shor e la libertate? Mai mult, dacă dlui Filat i se incriminează furtul a circa 800 mln. lei, unde e restul sumei? Fiindcă s-au delapidat sume incomparabil mai mari din BEM! Și nu cred că se putea întâmpla ceva fără vreo cooperare și complicitate dintre BNM, PG și CNA.

– Încă la începutul lui 2015, Renato Usatîi dădea deja de înțeles că Vlad Filat va ajunge după gratii. PLDM presimțea vreun pericol în acest sens?
– Usatîi face deseori declarații care sună foarte frumos și care, chiar dacă nu se întâmplă, oricum îi aduc un anumit spor de imagine. Eu nu știu cine sunt sursele lui de informare, însă niciodată n-am crezut că ar exista temeiuri ca un ex-premier și președinte de partid să fi creat premise pentru a fi arestat. Și în nici un mod nu am presimțit o asemenea perspectivă.

„Nu cunosc nimic despre înțelegerile dlui Filat cu Plahotniuc”

– Ce fel de neînțelegeri au avut loc în ultimul timp între Filat și Plahotniuc?
– Eu nu cunosc nimic despre înțelegerile lor individuale. Știu doar că între ei era o continuă tensiune din 2010, de când Plahotniuc a apărut pe listele PD cu o săptămână înainte de alegeri. Ambii sunt personalități neordinare, cu ambiții și caractere. Să vedem ce va fi mai departe.

– Ce s-a întâmplat cu o zi înainte de arestarea lui Filat? Se vorbea despre o ședință a Alianței la sediul PD…
– Nu la PD, ci la Ministerul Agriculturii a avut loc o ședință foarte calmă. Am discutat despre ordinea de zi a primei ședințe a Parlamentului din sesiunea de toamnă. Într-un cerc mai restrâns, cineva a spus că ar putea veni și Gurin la Parlament pentru a prezenta un raport despre investigația la BEM și că, în aceeași zi, acesta ar putea să-și prezinte demisia.

– Dar a doua zi, când Gurin a ieșit la tribună, Filat nici nu intuia ce i se pregătește?
– Firește că nu. Spectacolul a fost regizat cu grijă și ținut în mare secret. Cred că și o bună parte din conducătorii PD au rămas surprinși, auzind despre autodenunțul lui Shor și ridicarea imunității dlui Filat.

Gaburici și Drăguțanu și-ar fi dat demisia, pentru că FMI era la ușă

– Scopul spectacolului a fost doar încercarea PD de a scăpa de Filat pentru a prelua controlul total în stat?
– Tendința PD de a desființa PLDM, ca partid, a fost dintotdeauna și s-a manifestat în toate acțiunile lor de până acum. În special, în ultima perioadă, noi devenisem pentru ei un partener de guvernare incomod. Solicitam reforme și scoaterea de sub influență partinică a instituțiilor independente de drept și de control și această stare de lucruri nu le convenea. Probabil, arestarea dlui Filat a fost un prim pas, după care a urmat demisia guvernului pe care l-am condus eu, dar care tangențial a atins și alte scopuri. Astfel, a fost stopat procesul privind investigarea concesionării Aeroportului și a fost amânată încă o dată venirea FMI. Există forțe care nu sunt interesate ca RM să semneze acest acord și care, mai întâi, au pus la cale demisia Guvernului Gaburici și apoi – demisia lui Drăguțanu. Al treilea pas al lor în lupta cu PLDM era tendința de erodare a fracțiunii. Acest scop era clar încă în noiembrie, când PD anunța că, în cadrul negocierilor pentru formarea unui alt guvern, nu va discuta cu PLDM, ci doar cu deputați proeuropeni luați aparte. Pe urmă a urmat o campanie mediatică regizată, cu texte scrise într-un singur centru, prin care diferiți membri ai PLDM din diferite colțuri ale țării semnau declarații de lepădare de partid „din cauza că Filat a furat miliardul”.

– Înainte de a fi demis din fruntea Guvernului, vi s-a pus vreo condiție, pentru a vă păstra funcția?
– Am avut doar două discuții cu dnii Ghimpu și Lupu. Le-am spus că, dacă vrem să menținem guvernul, trebuie să oferim societății schimbări vizibile. Le-am propus și unele remanieri ministeriale, care ar fi adus la o calmarea spiritelor. În consecință, la următoarea ședință a Consiliului Alianței, dl Lupu mi-a propus să-mi prezint benevol demisia. Ghimpu l-a susținut.

– Era de față și Plahotniuc?
– Nu. El m-a telefonat peste două zile după ce a fost arestat dl Filat. Nu i-am răspuns, căci, după ce ieșise din PD, Plahotniuc era pentru mine o persoană privată. L-am rugat atunci pe Andrian Candu să-i transmită că sunt gata să comunic doar cu persoanele oficiale ale partidului. Și Plahotniuc mi-a transmis că voi avea toată susținerea din partea sa și a PD, pentru a putea guverna mai departe. Mă rog, nu știu ce a vrut să-mi spună prin astea, fiindcă mă sunase în ziua în care solicitasem demisia lui Viorel Chetraru.

„Pachetul standard pentru ieșirea din PLDM: o sumă fixă, avansarea în funcție și o remunerare lunară”

– Când și cum a început șantajul, la care spuneți că sunt supuși în ultima vreme membrii PLDM?
– N-am să dau nume, ci doar am să vă povestesc cum se manifesta acest șantaj. Imediat după declarația noastră din 4 noiembrie 2015, precum că nu vom negocia cu PD privind formarea unei noi majorități, deoarece acest partid este antieuropean și cu tentă totalitară, au început metodele de „convingere” a activiștilor noștri, de la care se cerea să semneze declarații de plecare din PLDM.

– Ce anume li se propunea acestora în schimbul semnăturilor?
– Primele aluzii porneau de la funcția deținută de persoana vizată. Adică, dacă vrei să-ți păstrezi funcția, ești nevoit să pleci din PLDM și să faci declarații dure la adresa partidului. De regulă, însă, din câte am auzit de la unii colegi care au fost încercați de minte, oferta este mai complexă. Ți se plătește o sumă fixă și ți se asigură perspective de avansare în anumite funcții publice pentru tine sau apropiații tăi. Mai mult, dispui și de o remunerare lunară fixă, în funcție de loialitatea ta de mai departe față de ei. Acesta este un „pachet standard pentru persoane importante”.

– Care e suma fixă?
– Variază de la caz la caz, dar n-am să vă prezint sume. Nu excludem nici faptul că intermediarii, în anumite cazuri, pot să-și dosească o parte din sumă. Fiindcă se auzea că sursa inițială a promis o sumă mai mare, iar obiectului i se propunea alta. La nivel local, se operează în alt mod. Pot să vină la primar și să-l laude, dar să-i adie că a construit un gard care a depășit hotarele inițiale și s-ar putea trezi cu un dosar penal. Și că nu riscă închisoare, ci doar suspendare din funcție pe perioada urmăririi penale, care nu se știe cât va dura. Pentru orice primar, asta e sfârșitul lumii. Adică metodele sunt foarte diverse.

– Și de ce nu ați anunțat CNA că sunteți șantajați?
– Pe mine n-au îndrăznit să mă contacteze, fiindcă au intuit ce răspuns vor primi. Dar colegii, care au avut curajul să-mi vorbească discret despre aceasta, au fost abordați prin intermediul rudelor, într-o manieră destul de abilă și inteligentă.

„Există o dependență, poate și frică, de metodele pe care le aplică PD”

– Deputații PLDM, care au votat pentru Filip, au primit „pachetul pentru persoane importante”?
– Eu am tot temeiul să bănuiesc că 24 dintre cei 56 de deputați, care sunt în actuala majoritate parlamentară, au fost supuși anumitor tentații și probabil se află deja într-o dependență directă de fondatorii acestei majorități parlamentare. Eu judec după conduita extrem de inexplicabilă a colegilor mei de partid. În momentul când și-au retras semnăturile în susținerea lui Plahotniuc, președintele Timofti le-a oferit o șansă de a-și spăla obrazul. I-am îndemnat și eu să așteptăm pentru a negocia ca fracțiune întreagă. Însă viteza cu care ei au semnat pentru Pavel Filip arată că există o mare-mare dependență, poate și frică, de instrumentele pe care le aplică PD.

– Din momentul în care a fost arestat, Filat a discutat cu cineva din PLDM?
– Pe mine nu m-a telefonat. Nici pe dna Maria Ciobanu, nici pe dl Deliu. Dar unul dintre cei șapte liberal-democrați care au votat pentru Filip a declarat la Consiliul politic național că dl Filat i-a telefonat lui și altora și le-ar fi spus, chipurile, să susțină un guvern condus de candidatul PD.

„Principala dorință a PD este conservarea părții de sistem care le aduce venituri”

– Cum să înțelegem, totuși, trecerea în opoziție a PLDM, care este un partid proeuropean, în timp ce guvernul Filip de asemenea susține cursul european al RM?
– Având în vedere faptul că actuala majoritate a fost creată prin fraudă, corupere politică, șantaj și presiuni, și că este o majoritate nereprezentativă, PLDM nu poate face parte din ea. Faptul că un singur partid controlează astăzi și Parlamentul, și Guvernul, și sistemul judecătoresc, și organele de anchetă, și mass-media cu acoperire națională în proporție de 70 la sută este un fenomen extrem de periculos. Ne propunem să ținem actuala guvernare sub o presiune constantă atât prin tribuna parlamentară, cât și prin alte acțiuni, pentru a o face să întreprindă acțiuni în privința implementării Acordului de Asociere cu UE și spre binele cetățenilor. Guvernul trebuie să-și probeze capacitatea de a rezolva gravele probleme pe care tot ei le-au creat deliberat prin întreruperea unor procese care trebuiau deja să aducă rezultate: buget adoptat, acord cu FMI, primirea tranșelor de asistență bugetară de la partenerii de dezvoltare și tranșa de credit românesc. De altfel, situația poate degrada și mai tare. Nu avem mare încredere în acest Guvern, dar vom insista ca să-și onoreze angajamentele după cum a promis. De altfel, vom ieși și noi la proteste.

– De bine de rău, Guvernul Filip chiar nu are altă ieșire decât să schimbe situația în țară spre bine. Un eventual eșec în acest sens ar putea aduce la decesul politic al lui Plahotniuc.
– Alegerile anticipate pot agrava și mai tare situația social-economică. În primul rând, vor suferi oamenii. Dar eu îmi fac mari griji că magicienii de la PD, de pe str. Cantemir, ar putea regiza o cădere de guvern sau alegeri anticipate din proprie inițiativă, înțelegând cât de complicate sunt problemele pe care tot ei le-au creat. Astfel, ar avea o șansă extraordinară de a se menține la putere și de a fi un factor decisiv în viitoarea coaliție postelectorală. Sincer, eu nu cred în dorința PD și a dlui Plahotniuc de a schimba lucrurile de dragul societății. Pentru ei principala dorință este conservarea părții de sistem care le aduce lor venituri. Ei vor demoniza Vama, Fiscul și alte instituții care s-au aflat în gestiunea PLDM, însă nu se vor băga la nicio întreprindere din subordinea Ministerului Economiei. Mai bine zis, sistemul lor va fi păstrat în continuare, pentru că de acolo le vin resursele. Vom purcede la proteste active doar în situația când guvernul nu va demonstra că rezolvă problemele societății. Totodată, consider neproductivă apariția în cadrul acțiunilor publice alături de partidele antieuropene. De aceea, dacă vom ieși în stradă, vom protesta separat.

P.S. Menționăm că Renato Usatîi declara că cei șapte liberal-democrați care au semnat pentru formarea majorității au fost plătiți cu câte 300 de mii de dolari și au fost asigurați că vor primi și câte 5 mii de dolari lunar până la sfârșitul mandatului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *