Vatra a dat viață Satului de Crăciun
În această perioadă, în cadrul festivalului etnofolcloric, la prima ediție, tradițiile și obiceiurile sărbătorilor de iarnă ale neamului românesc și-au recâștigat locul de cinste din sufletele noastre.
Spiritul Crăciunului de altădată a reînviat prin spectacole de colinde și urături, concerte de muzică folclorică, expoziții de obiecte de artizanat, târguri de cadouri și plimbări cu sania. Mai mult, „Satul de Crăciun” este un proiect cultural ce și-a propus să sensibilizeze diaspora, să oprească treptat migrația în masă a localnicilor și să reunească familii în jurul celor mai frumoase sărbători. „Pe toți trebuie să ne frământe această catastrofă națională legată de plecarea masivă a conaționalilor peste hotarele țării. Noi nu avem petrol, aur, zăcăminte, mări și munți, toată bogăția noastră sunt cetățenii Republicii Moldova. Iar pentru o bună parte din ei este trist să trăiască în propria țară”, spune Nicolae Avram, președintele Centrului Cultural „Vatra”.
Au fost antrenate colective de amatori din toate colţurile ţării care au creat spiritul de sărbătoare interpretând faimoasele colinde, cântece de Crăciun şi Urăturilor de Anul Nou – parte importantă a Tezaurului Cultural European, conform hotărârii UNESCO. Astfel, „Sorcova”, „Pluguşorul”, „Malanca”, „Ursul”, „Capra”, „Jienii”, „Mascaţii”, „Ignatul”, „Andreiul”, „Sfântul Nicolai”, „Boboteaza”, „Steaua” etc. au ieșit din umbră și au încetat să fie doar o amintire.
Veșnicia s-a născut la sat…
În perioada 13-21 decembrie, „Vatra” a găzduit Concursul Republican al obiceiurilor de iarnă „Veșnicia s-a născut la sat”, în cadrul căruia au participat numeroase ansambluri folclorice din întreaga țară. Spectatorii au avut ocazia să asculte pe artiștii din cadrul Ansamblului Folcloric al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cel al Liceului Municipal Sportiv „Urmașii” și „Florile dalbe” din Ișnovăț, precum și din cadrul Ansamblurilor folclorice „Opincuța” al Centrului Cultural Cricova, „Altița” al Casei de cultură și gimnaziul 79 din Ghidighici. Ulterior, juriul format din maestrul Vasile Iovu şi Mihai Munteanu au ales marii câștigători ai concursului.
În marea finală au ajuns cinci ansambluri folclorice, însă doar trei au fost alese învingătoare. În urma jurizării, unde s-au luat în calcul autenticitatea, diversitatea tradițiilor înscenate și originalitatea costumelor, ansamblul „Băştinaşii” din raionul Criuleni a fost marele câştigător, iar locurile II şi III au revenit colectivului „Altiţa” din Ghidighici şi Ansamblului Folcloric „Opincuţa” din Cricova. Ansamblurile fericite s-au ales cu diplome, dulciuri şi premii băneşti în valoare a câte 1000, 2000 şi 3000 de lei.
Un alt moment inedit din cadrul „Satului de Crăciun” a fost Ieslea cu scena Nașterii Mântuitorului din Betleem în dimensiuni reale. Lucrarea a accentuat atmosfera sărbătorilor de iarnă. Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul au făcut din acest program un veritabil eveniment cultural.
Crăciunul a adunat la „Vatra” toți oamenii însetați de obiceiuri. Aici, ansamblurile „Buciumarii”, „Molodușca”, „Cimbrișor”, interpreta de muzică populară Stela Botez și corul „Doina Satului” au dat notă sărbătorii. Au avut loc ateliere de creaţie pentru copii, șezători cu meşteri populari și târg de cadouri. După apusul soarelui, distracția s-a amplificat cu un show inedit oferit de Dansul măștilor în jurul rugului de la „Vatra”. În același timp, bucătăria de la „Vatra” a oferit vizitatorilor adevărate delicii culinare, printre care specialitățile tradiționale de Crăciun, gătite din carne de porc, plăcintele servite cu vin fiert pregătit după o rețetă specială. Astfel, departe de zgomotul orașului, Crăciunul a fost petrecut într-o atmosferă de neuitat.
Gerarul a intrat în forță
Concursul „Veșnicia s-a născut la sat” a fost urmat de a doua ediție a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Gerar” ce a avut loc în perioada 27-28 decembrie. Organizat în parteneriat cu Centrul Republican de Copii și Tineret ARTICO, evenimentul a adunat peste 20 de ansambluri etnofolclorice, cete de colindători din toată republica au prezentat un amplu program de colinde și tradiții autentice de iarnă, transpunând pe fiecare în lumea copilăriei.
Nici Crăciunul pe stil vechi nu a fost trecut cu vederea de către organizatorii Satului de Crăciun. Programul artistic din perioada 6,7,8 ianuarie a cuprins mai multe activități tematice, printre care spectacole de colinde și urături, muzică folclorică, târg de cadouri, ateliere de creaţie pentru copii şi o adevărată pârtie. Pe 7 ianuarie, ansamblul „Româncuţa” din satul Tătărăşti şi Ansamblul folcloric al Casei de cultură din Ratuş au venit cu o serie de colinde şi urături din străbuni, dar şi înscenări ale obiceiurilor Capra şi Cerbul.
Întreg programul cultural a fost completat de iarna care și-a intrat în drepturi cu puțin timp înainte de revelion, iar „Satul de Crăciun” a fost acoperit cu zăpadă. Astfel, la „Vatra” a fost amenajată şi o pârtie, unde vizitatorii cu săniuţele lor, împreună cu prietenii și familia, au trăit momente vesele și într-o luptă cu bulgări de zăpadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!