Actualitate

Veaceslav Ioniță: Republica Moldova se află într-o ”furtună perfectă” legată de creșterea prețurilor

În raportul BNS privind evoluția preţurilor de consum se arată că în luna septembrie curent, produsele alimentare s-au scumpit cu 8,3 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,6 la sută, iar serviciile prestate populaţiei – cu 1,5 la sută. În decurs de o lună, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la legume, carburnați, cărbune, mobilă și echipamente de uz casnic.

Expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, afirmă că scumpirile sunt determinate în cea mai mare măsură de factorii externi și mai puțin de factorii interni.
Economistul atrage atenția asupra faptului că anul acesta, consumul a explodat după restricțiile și blocajele în economie de anul trecut. Apetitul cetățenilor pentru cumpărături nu a fost alimentat, însă, de venituri din afaceri, ci de volumul de credite, ajuns la cote istorice, și de transferuri record de peste hotare.

 "Doar vânzările oficiale în Republica Moldova în acest an vor crește cu cel puțin 35 de miliarde de lei. Vă dați seama că aceste 35 de miliarde de lei, pe de o parte se reflectă în importuri, iar pe de altă parte se reflectă în creșterea prețurilor. Aceasta este ”furtuna perfectă”. Deci, avem un context internațional în care prețurile cresc, avem un context istoric care duce la creșterea prețurilor pe anumite dimensiuni și avem contextul de moment când oamenii primesc remitențe de peste hotare, oamenii contractează credite fără precedent și toți acești bani îi aruncă pe piața imobiliară și piața de consum" afirmă Ioniță.

Potrivit economistului, partea bună este că în acest an, Bugetul Public Național va încasa din TVA cu aproape cinci miliarde de lei mai mult decât anul trecut. O astfel de creștere a încasărilor nu s-a mai înregistrat din anul 2006. În acest context, Guvernul va putea să-și onoreze obligațiile sociale față de populație.

Partea proastă, spune Ioniță, este că autoritățile nu acționează în direcția creșterii producției autohtone, iar importurile din exterior bat recorduri după recorduri. Potrivit expertului, în perioada următoare, Guvernul Gavrilița va trebui să acorde subvenții pentru consumul unui anumit volum de gaze naturale sau agentului termic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *