Actualitate

Veaceslav Untilă către protestatari: Dacă citeați ZIARUL TIMPUL, acolo s-a scris despre furtul miliardului

”Cum nu au fost anunțați cetățenii? Liderul PL tot ieșea în fața presei, Ziarul Timpul a venit cu mai multe articole cu această teme. Oamenii au știut. Au fost anunțați în timp real despre situația din țară”, a spus Untilă.

(JAFUL SECOLULUI) Cum au dispărut miliardele de la BEM?

Deși Banca Națională a Moldovei anunță că deprecierea leului s-ar datora crizei economice din zonă și a scăderii exporturilor moldovenești, experții susțin că totul s-a întâmplat din cauza speculațiilor de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Argumentul lor este susținut de faptul că BNM a ascuns datele despre tranzacțiile valutare de la cele trei bănci.

Moldovenii au fost puși pe jar săptămâna aceasta după ce dolarul și euro s-au scumpit vertiginos. Încă în ianuarie schimburile valutare îi vindeau cu 16 și, respectiv, 19 lei, însă marți, 17 februarie, prețurile au ajuns la 25 și la 30 de lei. Traduse la o situație concretă, aceste cifre nu înseamnă altceva decât faptul că trebuie să plătim mai mulți bani (lei) pentru chirie, că majoritatea produselor se vor scumpi, că se vor majora tarifele la servicii. În ultimii ani, au fost destule semnale care arătau că la Banca de Economii se întâmplă lucruri dubioase. Deși apele încă nu s-au limpezit, ne putem crea o imagine aproximativă a jafurilor care s-au întâmplat. Nu facem decât să punem cap la cap informațiile și mărturiile care au apărut în presă pe parcursul ultimilor luni.

Nepot milionar la doar 26 de ani

Pe 12 septembrie 2014, deputatul și șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, face primele dezvăluiri despre hoțiile la BEM. El a declarat că în timpul verii au fost furate cel puțin 120 milioane de lei de la Banca de Economii a Moldovei. „Banii au fost scoși prin credite false, firme offshore și transferuri de conturi private câtorva persoane”, explica Ioniță, care a precizat că în spatele schemelor ar sta liderul PLDM, Vlad Filat. Fostul premier desigur a negat toate acuzațiile, replicând că Ioniță ar lucra pentru un controversat om de afaceri implicat în acțiuni raider și spălare de bani, fără să dea, însă, un nume.

Furturile din vară nu au fost unicele. Ioniță susținea că, și în 2013, mai multe sume de bani de ordinul sutelor de mii de dolari sau euro au plecat de la BEM sub forma unor credite false către companii moldovenești, apoi către mai multe offshore-uri, ca, ulterior, banii să ajungă la companii din Republica Moldova și România. Presa precizează că e vorba de firmele Caravita, Business Estate Investment, Next Estate Investment și Ava Inter. Rolul principal în gestionarea companiilor l-ar avea Ion Rusu, cumnatul lui Filat și Vladimir Rusu, fiul acestuia și nepotul ex-premierului. Precizăm că Vladimir Rusu, un tânăr de 26 de ani, este proprietarul companiei agricole „Caravita Co” SRL ce-și desfășoară activitatea în raionul Anenii Noi.

Timp de trei ani, tânărul om de afaceri a investit în terenuri și agricultură peste 700 milioane de lei (38 milioane de euro), chiar dacă firma are un capital social de numai 5400 de lei. Fostul șef al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe ulterior a revenit cu alte detalii. „Exact la 12 septembrie, firma „Caravita Co” a familiei Filat, pentru că deja este o firmă de familie, a avut tupeul să ia un credit de 28 milioane de lei cu un Acord adițional semnat pe 22 septembrie, prin care s-a lăsat drept gaj – un teren arabil. Noi discutăm că se scot banii din BEM și exact în acea zi s-a întâmplat acest lucru. Să întrebați un agricultor dacă e posibil să gajezi un teren arabil la BEM și să iei 28 milioane de lei. Dacă asta nu e trafic de influență – pentru 1000 de hectare să iei așa sume mari de bani – , atunci eu nu mai pricep nimic în economie”, a declarat Veaceslav Ioniță, într-o conferință de presă. „Aici deja s-a făcut contract direct, fără firme offshore. Maximum 10 milioane de lei poți să obții, dar 28 de milioane… Eu cred că povestea asta merge prea departe. Condițiile în care a fost încheiat contractul indică un abuz și trafic de influență și cred că domnul Filat este implicat direct. Nu cred că tânărul acela de 26 de ani este capabil de trafic de influență”, a spus Veaceslav Ioniță.

citește mai departe aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *