Actualitate

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Noi am ales varianta constructivă

Unu. Partidul Liberal a fost tot timpul un partid care a pledat pentru integrarea europeană autentică a Republicii Moldova. Pentru ca acest obiectiv să devină realitate, de-a lungul anilor am făcut numeroase cedări, acceptând compromisuri la limita admisibilului. Şi dacă Republica Moldova a ajuns astăzi să aibă Acord de Asociere, Acord de liberalizare a vizelor şi Acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană, meritul liberalilor este unul considerabil. Cine nu crede, nu are decât să revină puţin în trecut şi să răsfoiască filele istoriei noastre recente. Doar un Guvern creat de forţe care încă mai rămân dedicate obiectivului de integrare europeană putea continua toate acele procese vitale pentru Republica Moldova, începute în 2009. Şi acesta a fost argumentul de bază de care ne-am condus când am decis să participăm la formarea noii coaliţii majoritare şi la votarea Guvernului.

Doi. Partidul Liberal a pledat tot timpul pentru stabilitate politică, pentru că numai în condiţii de stabilitate e posibil de promovat reformele democratice cu impact real asupra vieţii oamenilor. Finele anului 2014, anul 2015 integral şi începutul anului 2016, care au trecut sub semnul unei instabilităţi totale, au arătat cât de vulnerabilă este Republica Moldova în astfel de situaţii. Această stare de lucruri putea fi depăşită numai în condiţiile formării unei majorităţi parlamentare clare, care ar fi acordat un suport şi o acoperire politică pe potrivă unui Guvern cu o înaltă capacitate de muncă. Şi anume la constituirea unui asemenea Guvern am şi contribuit, delegându-ne reprezentanţii şi acordându-i vot de încredere.

Trei. Partidul Liberal a avut tot timpul rolul de opoziţie în interiorul guvernării, în sensul bun al cuvântului. Adică, fiind în interiorul echipei de guvernare, am exercitat un control strict asupra gestionării banilor publici, asupra utilizării resurselor administrative, asupra aplicării legii în diverse domenii etc. Cele mai mari derapaje antidemocratice şi furturi de patrimoniu şi de bani publici s-au produs în perioada când PL a fost înlăturat forţat de la guvernare, iar cine mai are dubii nu are decât să-şi amintească de cazul Aeroportului Internaţional Chişinău, de cazul Băncii de Economii, de alte cazuri de acelaşi fel. Noi am acceptat conştient să facem parte din coaliţia de guvernare şi din Guvern, pentru a fi în continuare la straja intereselor cetăţenilor şi a Republicii Moldova.

Patru. Partidul Liberal a pledat permanent şi a acţionat în vederea scoaterii Republicii Moldova de sub influenţa Rusiei. În ultima perioadă, profitând de faptul că atenţia opiniei publice internaţionale este îndreptată spre Siria, criza migranţilor din UE, problemele generate de organizaţia teroristă Stat Islamic, Rusia încearcă să-şi refacă poziţiile în spaţiul ex-sovietic, iar Republica Moldova este una din ţintele sale. Astfel, în presă (şi nu numai) au apărut mai multe informaţii despre implicarea agenţilor de influenţă ai Kremlinului în destabilizarea situaţiei interne din Republica Moldova. Pentru Rusia alegerile parlamentare anticipate ar fi fost o oportunitate de a readuce Moldova în sfera sa de influenţă. Aceste planuri puteau fi zădărnicite doar prin crearea unei majorităţi stabile și prin învestirea în funcţie a unui Guvern proeuropean. Anume asta am și făcut noi, liberalii.

Cinci. Partidul Liberal a acţionat tot timpul în unison cu principalii parteneri externi ai Republicii Moldova, cu acei de care depinde viitorul nostru democratic şi european. Poate că unii nu au observat, iar alţii nu au dorit să observe, dar învestirea noului Guvern a fost salutată de Uniunea Europeană, de Statele Unite ale Americii, de România. Toţi ne-au transmis un mesaj clar: nu vă lăsaşi provocaţi, nu admiteţi destabilizări, acţionaţi în vederea implementării reformelor şi realizării obiectivului de integrare europeană. Oare nu aceasta a făcut Partidul Liberal, participând la învestirea noului Guvern?

Noi nu am avut decât două opțiuni: fie mergem la alegeri anticipate, cu riscul de a declanșa un haos și mai mare și de a pune țara pe brânci, lăsând oamenii fără pensii și salarii, fie susținem un Guvern care va încerca să scoată țara din această criză profundă și să readucă treptat lucrurile într-o albie a normalității. Noi am ales varianta constructivă, inclusiv perspectiva negocierii unui acord cu Fondul Monetar Internaţional și deblocarea finanţării din partea Uniunii Europene, precum și implementarea altor proiecte ce vor contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. Sper că alegerea noastră se va dovedi a fi una corectă.

Eu înţeleg că Partidul Liberal le stă unora ca un os în gât, pentru că, datorită poziţiilor noastre principale, ei nu au putut să-şi atingă în aceşti ani scopurile lor meschine, să-şi realizeze interesele lor înguste. Dar să nu-ţi placă un partid e una şi cu totul alta e să instrumentezi campanii de manipulare pentru a discredita o formaţiune ataşată intereselor cetăţenilor Republicii Moldova.

Drept răspuns, noi vom avea aceeaşi prestaţie, aceeaşi principialitate şi aceeaşi dorinţă de a soluţiona problemele oamenilor în cadrul unei guvernări oneste și profesioniste. Asta vom face şi sunt sigur că, după ce perdeaua de fum creată de oponenţii Partidului Liberal se va risipi, oamenii vor înţelege că noi rămânem în continuare un partid fidel intereselor cetăţenilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *