Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Republica Moldova are nevoie de un nou ideal…
V.U.: Să nu generalizăm – criza de imagine se referă la acele partide care au condus ţara în ultimii ani şi care, prin acţiunile lor, au dezamăgit electoratul proeuropean şi au compromis, în mare parte, însăşi ideea integrării europene. Partenerii noștri europeni au fost foarte indulgenți cu partidele ce s-au instalat la guvernare în perioada respectivă. Însă aceste partide nu au știut să valorifice sprijinul generos acordat de structurile europene. Liberalii au atenționat permanent asupra pericolului pe care-l comportă activitatea politicienilor pseudoproeuropeni aflați la guvernare. Partidul Liberal nu a renunțat la promisiunile sale și a promovat constant valorile europene în Republica Moldova. Și dacă opțiunea integrării europene a rămas în continuare o prioritate pentru populația țării, este meritul liberalilor, care au avut grijă să încurajeze speranța oamenilor într-un viitor mai bun, într-un viitor european.
T: Credeți că nereușitele din ultimii ani pot fi puse doar în cârca guvernării?
Atunci când vii la guvernare, îți asumi în mod conștient responsabilitatea pentru destinele celor care ți-au încredințat această guvernare. În privința actualei guvernări, așteptările au fost mari, de aceea și deziluziile sunt mari. Din păcate, la noi lucrurile nu merg la fel de repede ca în Occident. Nu merg nici măcar la fel de repede ca în fostele republici sovietice (balticii au ajuns departe), dar nici atât de repede pe cât merg în România (de la care am putea împrumuta acquis comunitar). În Republica Moldova reformele durează mai mult în condițiile speciale pe care le avem din punct de vedere politic, economic, militar și, nu mai puțin important, social (familii mixte, limba rusă dominantă, lumea obișnuită să trăiască fără granițe reale în fosta URSS…). Diplomații occidentali cunosc prea bine aceste particularități ale Republicii Moldova.
T: Deși există acest specific la care v-aţi referit Dvs., electoratul proeuropean a rămas totuși dezamăgit. Cum vom reuși să restabilim imaginea atractivă a UE pentru cetățenii Republicii Moldova?
V.U.: Este necesar să se conştientizeze că Uniunea Europeană de ieri și de azi a consolidat pacea după al doilea Război Mondial. Democrațiile reale nu pornesc la război una împotriva alteia. Uniunea Europeană nu impune cu de-a sila capacitatea ei politică, economică sau militară. De fapt, noi, politicienii liberali, suntem convinși că este pentru binele celor de azi și pentru binele celor care vor veni în urma noastră ca Republica Moldova să accelereze ritmul reformelor, să recupereze restanțele și să mențină dialogul cu statele membre ale Uniunii Europene. Vrem ca oamenii de aici să se bucure de condiții normale de existență. Nu vrem nimic gratuit, nu cerșim vreun beneficiu. Vrem să ne păstrăm demnitatea de a munci onest, de a avea un salariu decent, de a ne crește și educa copiii în pace, de a contribui la prosperarea țării în care trăim. În Republica Moldova există suficient potențial uman și intelectual, care poate fi convertit într-o forță politică ce ar fi capabilă să scoată țara din impas. Și această forță este Partidul Liberal.
T: Dar pentru asta e nevoie de reforme structurale, care, cu regret, întârzie.
V.U.: Am mai spus-o și cu alte ocazii: în Republica Moldova reformele vor avea sorți de izbândă atunci când interesul național va prevala asupra interesului de clan sau de partid. Cei care s-au perindat la putere până acum, n-au avut curajul sau poate nici competența de a promova reforme autentice, iar societatea nu a găsit încă mecanismul de a-i determina pe reprezentanții puterii să implementeze aceste reforme și să-i oblige să-și asume responsabilitatea pentru eficiența lor. Reformele se fac cu oameni și pentru oameni. Să nu uităm însă că în Republica Moldova o bună parte din populația social activă se află peste hotare. În același timp, există un număr considerabil de oameni născuți și formați într-o perioadă în care Vestul și Estul aveau alte poziții geografice și geopolitice. Numai diferența de mentalitate și dorința de a face bine ne-a schimbat pe unii la începutul anilor `90. Am luptat atunci pentru un ideal (de independență).
Acum, Republica Moldova are nevoie de un nou ideal şi noi vrem ca acesta să fie discutat cu partenerii europeni. Populația Republicii Moldova merită un viitor european, chiar dacă unii reprezentanți ai clasei politice nu au fost în stare să se ridice la înălțimea aspirațiilor ei. Iar pentru ca aceste aspirații să devină realitate, noi avem nevoie mai mult ca oricând de sprijinul instituțiilor europene. În momentele de grea cumpănă, populația Republicii Moldova nu poate fi abandonată, nu poate fi lăsată pe mana celor din blocul roșu (Dodon, Usatîi și ceilalți). Ar fi o greșeală enormă, care ulterior va fi greu de reparat. Căci alternativa integrării europene este nefastă. Fie țara va fi aruncată în haos, ceea ce înseamnă să ajungem la o criză totală, fie va fi absorbită de Uniunea Eurasiatică, ceea ce înseamnă o altă formulă de a accepta dominația Moscovei.
T: Aţi vorbit în termeni destul de duri despre calitatea clasei politice proeuropene. Care sunt șansele ei de regenerare?
V.U.: Clasa politică proeuropeană de la Chișinău are nevoie de o resetare. Iar pentru aceasta ar trebui ca în Republica Moldova să se aplice standardele înalte de integritate, așa cum vedem că se aplică în cadrul Uniunii Europene. Procedura va fi drastică și mulți dintre așa-zișii politicieni cu viziuni proeuropene vor pica testul, dar opțiunea proeuropeană cu siguranță nu va rămâne fără exponenți. În locul lor o să vină oameni de probitate morală, care până acum au ezitat să se implice în politică, anume din motivul că la noi politica este considerată o activitate „murdară”. Totodată, se va deschide o perspectivă clară pentru tinerii care vor să facă politică și care din start vor fi puși în situația să se conformeze standardelor respective.
Politicienii care își declară public aspirațiile proeuropene sunt pur și simplu obligați să respecte regulile pe care le impune Uniunea Europeană la toate capitolele, și în primul rând la cel de integritate. În caz contrar, ei nu au ce căuta în politică. Căci cetățeanul va ști să pună nota cuvenită, atât cât merită un politician, un partid sau o alianță politică. Cu alte cuvinte, situația se va ameliora numai atunci când nu vom mai tolera corupția la „ai noștri” și o vom condamna vehement la oponenții taberei democratice. Criteriile de integritate și de justiție ale Uniunii Europene urmează să funcționeze și în Republica Moldova. Este valabil atât pentru actorii politici, cât și pentru instituțiile statului. Atunci justiția nu va mai avea culoare politică și nu va mai fi îndreptată împotriva anumitor partide şi politicieni, cu scopul de a-i compromite şi de a deturna Republica Moldova de pe calea integrării europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!