Social

Vecinii ar putea decide dacă rămâi fără apartament sau nu

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), propus spre dezbateri publice, vecinii vor putea să înainteze o cerere în instanța de judecată în privința înstrăinării bunului. Totodată, dacă proprietarul nu va îndeplini înstrăinarea proprietății, instanța de judecată va avea puterea să vândă forțat bunul imobil prin licitație, se mai menționează în proiect. Documentul va fi supus consultărilor publice până la data de 30 iunie. Juriștii susțin că în esență aceste dispoziții se regăsesc și în alte acte normative în vigoare.

Care sunt noutățile proiectului de lege privind condominiu

Potrivit noilor propuneri, proprietarul este obligat să achite contribuția la fondul de reparație și dezvoltare a condominiului (totalitate de bunuri imobile format dintr-un bloc sau mai multe – n.n.), inclusiv serviciile administratorului profesionist (persoana fizică ori juridică, atestată să întrețină blocul în urma unui concurs). Înființarea Asociației devine obligatorie în cazul în care este necesară obținerea unor credite bancare pentru a îndeplini lucrări de reparație. Într-un condominiu poate fi înființată doar o singură asociație de acest tip.

Fondul de reparație și dezvoltare se instituie în mod obligatoriu, iar proprietarul apartamentului va fi obligat să achite în funcție de cota-parte pe care el o deține în condominiu. Șefa serviciului politică de locuințe sociale de la Guvern, Maria Efros, a specificat că această cotă-parte se stabilește proporțional, în procente, constituind raportul dintre suprafața proprietății și întreg condominiul. În același timp, sursele fondului nu sunt impozitate și se păstrează pe un cont separat.

Totodată, proprietarul poate refuza să acopere cheltuielile suplimentare de modernizare a clădirii în cazul în care el nu a votat pentru lucrările selectate.

Maria Efros a mai spus că dacă proprietarul a încălcat de multe ori obligațiunile sale față de comunitate sau asociație, aceasta poate să ceară înstrăinarea unității pe care o deține cu 2/3 din voturile tuturor proprietarilor în cadrul adunării co-proprietarilor. Ulterior, dacă proprietarul nu își îndeplinește obligațiunea de a înstrăina apartamentul în timp de jumătate de an, vânzarea la licitație se va hotărî de instanța de judecată doar în baza unei cereri semnată de co-proprietarii blocului. Mijloacele bănești îi vor reveni proprietarului în urma vânzării apartamentului fără suma privind restanțele de contribuție la fond și cheltuielile judiciare. În cazul în care un apartament va fi înstrăinat, proprietarul precedent o să piardă posibilitatea de a lua cota sa din sursele fondului.
 
Continuarea o găsiți pe MOLDNOVA


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *