Justiție

Veronica Dragalin critică dur o lege votată de PAS. Procuratura Anticorupție și CNA nu pot împărți puterea

Procuratura Anticorupție (PA) a criticat versiunea actuală a proiectului privind delimitarea competențelor dintre PA și Centrul Național Anticorupție (CNA) în investigarea cauzelor de corupție votată de majoritatea parlamentară a PAS.

Potrivit proiectului, funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt ar urma să fie exercitată de PA, în timp ce CNA ar urma să se ocupe de cazurile de corupție sistemică, iar corupția mică ar urma să fie investigată de Ministerul Afacerilor Interne. Procuratura Anticorupție susține că adoptarea proiectului în forma actuală ar avea un efect invers decât scopul urmărit și ar duce la o majorare substanțială a numărului de cauze penale din gestiunea CNA și a PA.

Procuratura Anticorupție a reacționat pe 7 aprilie, afirmând că adoptarea proiectului în forma actuală nu ar asigura realizarea scopului proiectului. Procuratura a solicitat Parlamentului să revină la versiunea anterioară trimisă spre avizare, care ar genera o reducere semnificativă a volumului total de cauze penale în gestiunea PA și a CNA. Procuratura a menționat că versiunea legii trimisă spre avizare în februarie 2023 ar duce la realizarea scopului propus și ar fi o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și un angajament față de Fondul Monetar Internațional.

Pe 30 martie, Parlamentul a votat pentru delimitarea competențelor PA și ale CNA în investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Proiectul de lege propune ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie exercitată de Procuratura Anticorupție, iar CNA să investigheze cazurile de corupție sistemică, iar corupția mică să fie investigată de organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne.

Procuratura Anticorupție va exercita urmărirea penală în cazurile săvârșite de Președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați CNA, conducerea SIS și ofițerii de informații și securitate. Documentul va fi propus spre examinate în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Guvernul a declarat anterior că „modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *