ActualitateEconomie

Vești bune! AIE prognozează o temperare a pieței petrolului în a doua jumătate a anului

În ultimul său raport lunar pe piața petrolului din 15 iunie, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) prognozează o posibilă reechilibrare a pieței petrolului în a doua jumătate a acestui an, datorită creșterii ofertei OPEC+ și eliberării de rezerve strategice, împreună cu creșterea temperată a cererii de petrol, transmite Bani.md.

Astfel, potrivit raportului, capacitatea globală de rafinare a petrolului este preconizată să se extindă cu 1 mb/zi în 2022 și 1,6 mb/zi în 2023, Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele produselor să rămână restrânse, cu o preocupare deosebită pentru aprovizionarea cu motorină și combustibili pentru aviație (kerosen).

„După șapte trimestre consecutive de extrageri considerabile de stocuri, încetinirea creșterii cererii și o creștere a ofertei mondiale de petrol până la sfârșitul anului ar trebui să ajute piețele mondiale de petrol să se reechilibreze. Totuși, AIE menționează în Raport că aceste așteptări s-ar putea dovedi de scurtă durată, pe măsură ce sancțiunile mai dure împotriva Rusiei vor intra deplin în vigoare, iar cererea de petrol din China își va reveni în urma ridicării restricțiilor generate de Covid-19.” arată comunicatul publicat de Agenția pentru Eficiență Energetică (ANRE).

Cu toate acestea, tendințele curente de pe piața europeană arată un nivel tot mai ridicat al cererii, în special pentru motorină din cauza dependenței de livrările din Federația Rusă. Până la declanșarea războiului din Ucraina, importurile din Rusia reprezentau aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei. La toți acești factori se adaugă și o scădere de procesare din centrul Europei generată de incidentul mecanic de la o unitate de distilare a țițeiului de la rafinăria Schwechat (Austria), fapt care a impus ca guvernul Ungariei să recurgă la eliberarea unei părți din rezervele strategice, conform Reuters.

În consecință, în cadrul ultimelor sesiuni de la burse, se atestă tendința atipică de depășire a cotațiilor Platts la motorină pe cele de la benzină. O situație similară a fost înregistrată la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie atunci când prețurile la motorină chiar au depășit prețurile pentru benzină. Pentru comparație, dacă la 1 iunie, cotația Platts la benzină era mai mare decât cotația la motorină cu 99 $/tona, atunci la data de 15 iunie, cotația la motorină a depășit cu 42 $/tona pe cea de la benzină.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *