Externe

Vești îngrijorătoare pentru Israel: Iranul va primi Su-35 de la Rusia

Agenția de știri Tasnim l-a citat pe Shahriyar Heydari, membru al Comisiei de securitate națională și politică externă a Majlis, care a declarat: “Am trimis comenzi către Rusia pentru sisteme de apărare, rachete și elicoptere, iar majoritatea acestor arme vor ajunge în curând în țară. Printre cele comandate, a afirmat el, se numără avioane de luptă Su-35.

Interesul Iranului pentru aceste avioane de luptă a fost exprimat în septembrie anul trecut de către generalul de brigadă Hamid Vahedi, comandantul Forțelor Aeriene iraniene. La 24 decembrie, canalul de televiziune israelian i24news, citând surse de informații, a relatat despre livrarea iminentă a unei escadrile de avioane de luptă rusești către Iran. Avioanele în cauză erau destinate inițial Egiptului, dar acesta din urmă a ezitat în privința tranzacției de teama de a nu fi sancționat. Israelienii ar fi înregistrat chiar și antrenamente ale piloților iranieni la bordul avioanelor. Contractul egiptean includea 24 de Su-35.

De asemenea, la momentul respectiv s-a subliniat că Rusia intenționa să trimită Iranului și echipamente de apărare aeriană și, în cadrul unui acord reciproc, să primească drone kamikaze Shahed-136 suplimentare, ceea ce ar fi dus numărul total de drone achiziționate la două mii.

În decembrie, rețeaua americană NBC a relatat, de asemenea, despre creșterea dramatică a cooperării tehnico-militare, care a implicat și transferul de avioane de luptă rusești către Iran.

Su-35 este produsul unei modernizări profunde a Su-27, un avion de luptă multirol care a fost în serviciul armatei ruse din 2012. Pe lângă Rusia, China îl are în forțele sale aeriene, care a primit 24 de aparate în baza unui contract. Faptul că Iranul va avea același număr este în sine o senzație și o veste foarte neplăcută pentru, în primul rând, Israel, la fel ca și anunțul că sistemul de apărare aeriană al Iranului a fost întărit cu sisteme rusești.

Bineînțeles, problema întreținerii nu poate să nu apară în cazul unor avioane care sunt cu mult înaintea tuturor celor aflate în serviciul forțelor aeriene iraniene: F-14 construite în anii 1970, moștenite de la regimul Shah, și MiG-29 și Su-35 care au fost aduse din Irak în timpul Războiului din Golf din 1991.

Dacă Iranul este capabil de un astfel de salt calitativ în aviația sa militară este sincer discutabil, dar evenimentele din ultimul an, care au forțat, de exemplu, Rusia să se bazeze pe livrările de UAV-uri din Iran, indică faptul că orice surpriză poate fi așteptată în acest domeniu de acum încolo. Este cu atât mai important ca cei care urmăresc îndeaproape să fie pregătiți pentru ele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *