Vezi despre ce reforme a instutiţiilor de drept se discută
Potrivit lui Dirk Schuebel, reformarea instituţiilor de drept este cea mai importantă problemă a ţării, „RM aflându-se la o etapă crucială pentru viitorul ei”. După şedinţă, prim-ministrul Filat a declarat că Guvernul a primit asigurări de susţinere din partea instituţiilor europene, inclusiv financiară. „Reforma cea mai complicată va fi în sistemul judecătoresc, inclusiv la nivel de instituţii – Procuratura şi Ministerul Afacerilor Interne. Singura condiţie este să putem asigura ceea ce ne-am propus”, a recunoscut şeful Cabinetului de miniştri.
Întrebat de jurnalişti cât ar costa această reformă, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a spus că anterior s-a anunţat suma de 40 mln. dolari, dar că aceasta nu este una definitivă. În ceea ce priveşte procesul propriu-zis, Tănase a menţionat că „este necesar ca reforma să vizeze întreg sistemul, inclusiv să revedem noţiuni ca „urmărirea penală”. Ministrul a recunoscut totuşi că nu toate instituţiile sunt absolut de acord cu anumite schimbări. „Ceea ce ţine de procuratură, politicul trebuie exclus din activitatea acesteia, iar procurorul general trebuie confirmat în funcţie prin decret prezidenţial, nu de parlament”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Reformarea organelor de drept este una din componentele programului de activitate a Guvernului care prevede, printre altele, demilitarizarea MAI, reorganizarea CCCEC şi depolitizarea SIS. Aceasta înseamnă inclusiv remanieri de cadre sau transfer de atribuţii. Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, nu exclude că ar putea fi schimbată denumirea instituţiei pe care o conduce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!