Victime sigure ale traficanților de persoane
Lipsa posibilității de a munci legal în străinătate îi determină pe mulți moldoveni, mai ales femei, să intre în capcanele traficanților de carne vie, mulți dintre conaționalii noștri ajungând să fie folosiți ca sclavi în cele mai umilitoare domenii de activitate. Fie că vorbim despre prostituție sau de munci necalificate, considerate nedemne de către locuitorii din țările de destinație, dorința de a câștiga rapid un ban în plus transformă R. Moldova în pepinieră pentru traficanții de persoane.
În sprijinul celor afectați psihic după ce au ajuns „marfă” pentru rețelele de traficanți de carne vie vine „Medecins du Monde” Moldova, care a inițiat un program de susținere a victimelor, beneficiind de suport financiar din partea Uniunii Europene. În același timp, ei au organizat diverse proiecte pentru a combate acest flagel.
Peste 87 de persoane au primit consiliere psihologică în cadrul proiectului „Promovarea drepturilor omului pentru victimele traficului de ființe umane în Moldova și Transnistria prin asistență multidisciplinară și prevenție”.Timp de 19 luni, două echipe mobile au efectuat vizite la domiciliu pentru a facilita reabilitarea și reintegrarea victimelor în societate. Proiectul s-a desfășurat în raioanele Florești, Fălești, Râșcani, Sângerei, Glodeni și în municipiul Bălți.
87 din 331
„Cele mai vulnerabile sunt persoanele care încă nu au fost identificate. De obicei, aceste persoane suferă mult, dar nu solicită îngrijire din partea profesionaliștilor locali. Nici măcar familia nu este la curent cu problemele lor. Se simt jenați de ceea ce li s-a întâmplat și din această cauză nu apelează la ajutorul specialiștilor. Dar acest lucru este total greșit, ei sunt victime și nu poartă nicio vină”, spune Antoaneta Popescu, coordonator general al proiectului „Medecins du Monde” în Moldova.
În tot acest timp, echipa mobilă a monitorizat peste 331 de cazuri, dintre care 87 de victime au primit ajutor psihologic. Peste 142 de pachete alimentare au fost distribuite persoanelor din familii social-vulnerabile. Totodată, au fost oferite 99 de truse igienice și 84 de pachete de papetărie pentru școlari.
Pleacă pentru bani
„Majoritatea celor care au fost identificați fac parte din familii social-vulnerabile. De obicei, ei pleacă peste hotare, pentru că au nevoie de bani. Însă nu doar persoanele nevoiașe pot fi victimele traficului de ființe umane,dar și persoanele cu o stare materială bună deseori cad pradă ispitei. Atunci când se întorc acasă, acestea se confruntă cu o serie de probleme de sănătate, de cele mai multe ori psihice”, menționează Antoaneta Popescu.
Pe parcursul a 19 luni, „Medecins du Monde” a acordat asistență medicală pentru 112 persoane, a acoperit costul a 109 rețete și tratamente medicale și a procurat 127 de polițe de asigurare pentru 99 de beneficiari. Pentru contracararea acestui fenomen au fost constituite echipe din profesioniști locali: psihologi, asistenți sociali, medici, profesori și 20 de voluntari, care au mers prin școli în calitate de formatori pentru tineri.
Data de 18 octombrie a fost desemnată de către Comisia Europeană drept Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane, acesta fiind un pas important în recunoașterea fenomenului traficului de ființe umane drept o formă a sclaviei moderne și o încălcare gravă a drepturilor omului.
Stela Televca
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!