Social

Victimele Holocaustului au fost comemorate la Chișinău

Mai mulți reprezentanți a comunității evreiești din Israel, SUA și alte țări ai fost prezenți la eveniment.

Vladimir Țîncler este unul dintre victimele care a trăit tragedia holocaustului. El povestește că a rămas viu doar datorită părinților lui care erau croitori. Aceștia au fost puși la muncă, să coase forme pentru militarii germani. „Trebuie să facem totul posibil ca această tragedie să nu se repete, să le povestim tinerilor despre impactul holocaustului, chiar și după 70 de ani”, a spus bătrânul. „Noi, membrii comunității evreiești din Chișinău, ne dorim avem un muzeul a holocaustului, așa cum ne-a promis guvernul acum câțiva ani”, a adăugat acesta.

Lagărul de concentrare de la Auschwitz, a fost cel mai mare lagăr nazist. Acesta este amplasat la 70 km de la Cracovia, Polonia, unde ca și în alte lagăre, milioane de evrei erau supuși torturilor și condamnați la moarte. Până acum nu se cunoaște un număr sigur a victimelor, dar se estimează, ca anume în acest lagăr au murit între 1,5-2 milioane de oameni. În acest lagăr și-au pierdut viața oameni din Polonia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Danemarca, Franța, Grecia, Olanda, Iugoslavia, Luxemburg, Romania, Germania, Ungaria, Italia, fostele țări URSS, Spania, Elveția, Turcia, Marea Britanie și SUA. Lagărul a fost eliberat de trupele armatei sovietice în ziua de 27 ianuarie 1945. Din iadul lagărului au ieșit vii aproape 223 mii de prizonieri. În anul 1979 lagărul a fost introdus în lista monumentelor de importanță mondială UNESCO . În timpul celui de-al doilea război mondial au murit 6 milioane de evrei în lagărele naziste.

La eveniment a fost prezentă și primul secretar al Ambasadei Germaniei la Chișinău, Dorothee Brodure, care a ținut un cuvânt în fața victimelor holocaustului și a membrilor familiilor lor. „Asemenea tragedii nu au voie să se repete. Aceasta este cea mai neagră filă în istoria civilizației contemporane,” a enunțat secretarul.


La ceremonie au fost prezenţi şi elevi de la liceul evreiesc „Beniamin Zeev Herţli” din Chişinău. După manifestare, o parte din aceștia au plecat la un spectacol dedicat evenimentului la Teatrul Eugen Ionesco. „Este foarte emoționant ca elevii au plecat să vadă acest spectacol, să treacă prin această filă neagră din istoria omenirii”, a spus Larisa Simciuc, profesoară de istorie la liceu. „Astfel de evenimente lasă urme adânci în sufletele copiilor noștri. Speram ca ei, când vor crește, își vor aminte de această durere și nu vor admite că poporul nostru să mai treacă prin astfel de tragedii”, a adăugat profesoara. Ea s-a arătat nemulțumită că în cărțile de istorie recomandate de ministerul Educației este menționat foarte puțin despre holocaust. „În cărțile elevilor, al doilea război mondial este reflectat doar două pagini, iar una din acestea este dedicată invaziei armatei germane în URSS”, a enunțat profesoara.

De la eveniment nu a putut lipsi rabinul Chișinăului, Reb Zalman, care a citit o rugăciune dedicată victimelor care au suferit în urma acestei tragedii. Cei prezenţi la miting au ţinut un minut de reculegere pentru rudele şi prietenii pierduţi în lagărul din Polonia.

La fel și prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, a depus flori şi a ținut un minut de reculegere la monumentul celor căzuţi în ghetouri. El a precizat că „drama prin care a trecut poporul evreiesc, exterminarea în masa în timpul celui de-al doilea război mondial este fără precedent”. Iurie Leancă a menționat că cel mai important este, ca din aceasta tragedie, să facem concluziile de rigoare. Daca nu învățăm nimic din ceea ce ni s-a întâmplat nouă, atunci nu există garanții ca astfel de tragedie nu ar putea sa se mai întâmple. „Din păcate ceea ce se întâmpla astăzi în apropiata vecinătate a Republicii Moldova, mă face foarte trist, fiindcă se pare că concluziile de rigoare nu au fost trase. Își pierd viața oameni din rândul populație civile”, a adăugat Leancă.

„Este foarte important să avem o societate tolerantă, indiferent de limba pe care o vorbim, de origini, de confesiunea noastră, să știm să conviețuim într-o societate armonioasă”, a spus prim-ministrul în exerciţiu.

Potrivit datelor Centrului Cultural Evreiesc din Chişinău, în Basarabia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost ucişi aproximativ 30 de mii de evrei.

Timpul.md (L.C.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *