Victimele Holodomorului au fost comemorate la Chişinău
În ziua de vineri, autorităţile de la Kiev susţin că situaţia din estul ţării este foarte asemănătoare cu cea din 1933, atunci când mii de oameni au fost deposedaţi de bunuri sau deportaţi în Siberia. Victimele Holodomorului au fost comemorate astăzi la Chişinău.
Victimele Holodomorului îşi amintesc cu groază de calvarul prin care au trecut. Maria Jucova era o copiliţă când sate întregi din Ucraina au fost arse, iar mii de oameni supuşi înfometării. Femeia şi-a îngropat întreaga familie, rând pe rând.
„Milioane de oameni au fost arestaţi în masă sub acuzaţii mincinoase de complot şi revoltă armată. Mamele au ajuns să-şi abandoneze copiii pe marginea drumurilor şi pe liniile ferate. Oamenii cădeau seceraţi de foame pe străzi, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune. Mulţi dintre ei erau încă în viaţă, dar într-atât de slăbiţi, încât nu se puteau mişca şi nici vorbi”, afirmă Maria Jucova.
Milioane de oameni au fost deposedaţi de toată averea, urcaţi în trenuri şi trimişi în lagăre de muncă din Siberia. Cei mai mulţi au fost ucişi, fie de gloanţe, fie de frig şi foame. Rudele victimelor spun că Holodomorul este cea mai tragică filă din istoria poporului ucrainean. Irina abia de găseşte cuvintele potrivite pentru a-i descrie fiicei sale Sofia chinurile şi momentele de groază prin care a trecut bunicul ei. „Avem bunici, rude care au trăit pe teritoriul Ucrainei. Din ceea ce spuneau erau grozăvii, pentru că li se lua tot ce aveau, nu li se lăsa nimic. Duceau în pădure şi îngropau doar ca să aibă cu ce-şi întreţine familia”, spune ea.
După 82 de ani de la acele tragice evenimente, istoria se repetă, susţin oficialii ucraineni. Chiar dacă în prezent Ucraina nu moare de foame, agresiunile din exterior continuă.
„E o perioadă foarte tragică în istoria Ucrainei. Şi momentele actuale sunt foarte tragice, fiindcă am fost supuşi unei agresiuni din afară şi drept consecinţă ne-a fost anexată o parte a Ucrainei”, susține Pavel Rocovei, consilier, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.
Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova a organizat o acţiune de comemorare a victimelor regimului sovietic. „Foametea organizată a fost foarte drastică, conform datelor oficiale, aproape 4 milioane de persoane au decedat, inclusiv şi 300 de mii de copii nenăscuţi. Dar se presupune că datele reale sunt mult mai mari. Prin acest eveniment vrem să demonstrăm că trebuie să ţinem minte tot ce s-a întâmplat”, declară Veronica Arpinten, Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova.
Victimele represiunilor staliniste sunt comemorate în Ucraina în fiecare an, pe data de 25 noiembrie. În 2003, mai multe ţări ale lumii au semnat Declaraţia ONU cu privire la condamnarea Holodomorului. Iar în 2005, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care recunoaşte foametea din anii 1932-1933 drept genocid împotriva poporului ucrainean.
Sursa: trm.md