Victor Chirilă: Mai bine cu mers de broască ţestoasă spre UE, decât „ca la poartă nouă”
Opinii în acest sens a formulat Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), în cadrul interviului INP „Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic şi instituţional”, publicat luni, 27 mai 2013.
„Personal, optez pentru formarea unei majorităţi parlamentare cu aceeaşi actori nu pentru că aceştia ar fi perfecţi, ci pentru că, deocamdată, alţii mai buni nu avem care să continue reformele dictate de parcursul nostru european. Ca şi majoritatea cetăţenilor sunt conştient de imperfecţiunile şi nimicnicia lor, însă, consider că este mai bine să ne mişcăm înainte, încet dar sigur, ca o broască ţestoasă, decât să ne oprim ca „boii la poartă nouă”. Îmi cer scuze apriori pentru această expresie niţel dură, dar, cu regret, anume aşa sunt realităţile”, a spus Victor Chirilă.
El consideră că vina exclusivă pentru compromiterea cursului european al ţării o poartă clasa politică moldovenească. „În opinia mea, principalele cauze care au dus la compromiterea a tot ce s-a făcut în ultimii patru ani în relaţiile noastre cu UE sunt lipsa de responsabilitate faţă de promisiunile făcute societăţii, fariseismul, vanitatea şi deşertăciunea politicienilor, lipsă de fairplay politic şi mai ales, îndepărtarea tot mai pronunţată de nevoile oamenilor de rând sub lozinca „noi am fost aleşi de popor, noi ştim ce facem, noi facem responsabil, noi facem bine”, afirmă directorul APE.
Victor Chirilă a negat relevanţa factorului extern în actuala criză politică din Moldova, inclusiv vehiculata „mână a Moscovei”, dar şi momentul considerat nereuşit în care Bruxelles-ul a anunţat că, la summit-ul de la Vilnius, Chişinăul nu se poate aştepta la semnarea documentelor privind Acordul de Asociere.
„În cazul dat, sunt de părere că nu „mâna Moscovei” se face vinovată de tot ce s-a întâmplat şi continuă să se întâmple la noi în ultimele cinci luni, ci mai curând de vină este „mâna iresponsabilităţii” politicienilor noştri, care, în ultimul timp, se comporta ca nişte politicaştri provinciali şi aproape deloc pe potriva unor oameni de stat cumpătaţi, raţionali şi cu gândul la interesele statului. Un astfel de comportament iresponsabil este uşor de manipulat şi exploatat din exterior, în special de Moscova. Vizita vicepremierului rus Dimtri Rogozin la Chişinău la 9 mai, conferinţele eurasiatice de la Comrat şi Bălţi, provocările tot mai dese regizate de Tiraspol, înmulţirea, ca ciupercile după ploaie, a organizaţiilor non-guvernamentale ce îşi propun promovarea integrării eurasiatice (conform unor informaţii neoficiale în ultimii trei ani au fost înregistrate aproximativ 40 de astfel de ONG), vin să confirme presupunerile noastre în acest sens”, a spus Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă în interviul pentru IPN.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!