Carte

Victoria Fonari: „Poezia îmi permite să fiu categorică într-o lume a ipotezelor”

În 2001 și-a susținut teza de doctor în filologie „Intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc”. Din 2007 până în prezent este conferențiar universitar la Catedra literatură română și teorie literară, Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. A urmat cursurile de stagiere la Universitatea din Roma „La Sapienza” (2004). Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova. A semnat volumele „Zbor în antiteză”, „Sarea poeziei” și „Aleile de corali” (versuri), „Abecică”, „Zbor în antiteză”, monografiile „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” și „Hermeneutica literară”.
  
Cunoscută în mediul universitar, dar și cel scriitoricesc, Victoria Fonari îmbină armonios activitatea didactică și de cercetare cu cea literară. În calitate de conferențiar universitar, susține cursurile magistrale Etica profesională, Hermeneutica literară, Didactica literaturii române, Retorica, Teoria literaturii, precum și cele opționale: Teoria creativității textului artistic, Valorificarea mitului în literatura română și Literatura pentru copii.

A publicat peste 50 de articole în Italia, România, Rusia, Ucraina, R. Moldova despre creația lui Aureliu Busuioc din opera semiotică, despre poezia lui Arcadie Suceveanu, Andrei Țurcanu, Ion Hadârcă, Nicolae Esinencu, Victor Teleucă, Emilian Galaicu-Păun din perspectiva mitului și a fenomenului globalizării, despre proza pentru copii scrisă de Ion Druță.

Astăzi, în cadrul Cenaclului literar „Magia cuvântului” de la Biblioteca publică „Maramureș”, al cărei moderatoare este, își va lansa volumul de versuri „Aleile de corali”, apărut recent la Editura „Gens Latina” din Alba-Iulia. „Le sunt recunoscătoare editorului Virgil Șerbu Cisteianu, directorul general al publicațiilor editate de Asociația Culturală „Gând Românesc, Gând European”, și criticului literar dr. Terezia Filip din Baia-Mare, care a prefațat această carte, alegând un titlu sugestiv: „Un univers intelectualizat și livresc”, ne spune Victoria Fonari.

Potrivit autoarei, activitatea ei artistică e în antiteză cu raționalismul care insistă la ore, participări la conferințe, articole științifice. „Poezia este libertatea fără convenție în care pot îmbina ce simt cu ce știu, ce văd cu ce îmi imaginez, ce intuiesc cu ce cunosc. Poezia îmi permite să fiu categorică într-o lume a ipotezelor, îmi oferă posibilitatea să mă descopăr în spațiile identitar-empirice. Poezia este și o fotografie a emoției, este un adevăr, pe care dacă nu l-aș scrie ar dispărea, sau ar zbura în lumea ideilor”, afirmă poeta.

În prezent, Victoria visează să-și adune articolele inserate în diferite volume ale diverselor colocvii la care a participat într-o carte de critică literară. „Dialogul prezent la cursurile mele de hermeneutică literară, mitul antic în literatura română și tehnici ale scrierii artistice de la Facultatea de Litere îmi permit să trăiesc continuu cercetarea. Din aceste preferințe derivă și axa acestei cărți – pe proiecția mitului antic în poezia contemporană”, a mai precizat Victoria Fonari. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *