PoliticăSocial

VIDEO. Ceban vrea să cenzureze presa: Amenință cu judecata sursele mass-media care scrie despre legăturile partidului MAN cu FSB

Primarul Capitalei, Ion Ceban, sare la gâtul presei care a scris despre implicarea agenților FSB vizați într-un dosar penal în consilierea partidului MAN. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a amenințat că va da în judecată sursele mass-media care a publicat aceste ”materiale defăimătoare”, potrivit Deschide.md.

”Solicităm excluderea Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale. Solicităm excluderea MAN din aceste materiale defăimătoare, în caz contrar, astăzi, vom iniția procedura de judecată a tuturor surselor media care ne atacă nefondat. MAN declară că este contra la astfel de acțiuni care fac presiune intenționat pe partidele politice”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Vă amintim că cele două persoane care fac parte dintr-o rețea de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj, despre care a anunțat luni, 10 iulie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, sunt Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, susțin sursele Deschide.MD.

Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE a scris cu referire la surse din cadrul serviciilor speciale că acesta este un „agent” al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurcenco ân vârstă de 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și „MRSK Centru”.

Ce ține de Iurii Gudilin, acesta este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiști în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul „MRSK Centru”.

Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi ”polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021.

„Gudilin și Grak au presat membri de frunte ai PSRM să accepte ajutorul și ghidarea lor, promițându-le că vor primi favoruri din partea administrației prezidențiale ruse”, au scris anterior jurnaliștii de la RISE Moldova și Centrului Dossier.

De menționat că, conform informațiilor oferite de autoritățile americane, de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB ar beneficia și Mișcarea Alternativa Națională – partidul creat de primarul Capitalei Ion Ceban. Deși Ceban a declarat că acestea sunt false, jurnaliștii RISE Moldova și Centrului Dossier au publicat imagini în care apare Ion Ceban și Iurii Gudilin, părăsind oficiul central al PSRM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *