CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse a dezvăluit câți militari de elită au fost răniți în Ucraina. Mesajul său, șters imediat de televiziunea armatei

Generalul Mihail Teplinski, comandantul Forțelor Aeropurtate (VDV) ale Rusiei, a dezvăluit într-un mesaj public câți parașutiști ruși au fost răniți în războiul din Ucraina, înregistrarea fiind apoi ștearsă de pe site-urile rusești, potrivit The Moscow Times și Hotnews.

„Peste 5.000 de parașutiști răniți s-au întors pe front după îngrijiri medicale, și alți peste 3.500 dintre răniții noștri au refuzat să părăsească linia frontului”, a declarat el într-un mesaj video transmis miercuri, cu ocazia împlinirii a 93 de ani de la fondarea acestei ramuri a forțelor armate ruse.

Mesajul publicat miercuri dimineața de Zvezda, televiziunea forțelor armate ruse, pe site-ul său, a fost șters câteva ore mai târziu. Înregistrarea video a fost eliminată și de pe canalul de Telegram al Zvezda însă a fost salvată probabil de unii internauți ruși care și-au dat seama de caracterul inedit al acesteia.

Teplinski nu a precizat câți parașutiști ruși au fost uciși în luptă însă numărul de răniți este uriaș, ținând cont că Forțele Aeropurtate ale Rusiei numărau în jur de 40.000 de militari de elită înainte de declanșarea războiului din Ucraina anul trecut. Se crede că efectivele lor au fost sporite cu alte 5.000 de trupe după începerea „operațiunii militare speciale”.

Ultima oară când ministerul rus al apărării a publicat un bilanț al pierderilor pe care susține că le-a suferit în Ucraina a fost în septembrie anul trecut, când a declarat că 5.937 de militari ruși au fost uciși în lupte. Majoritatea analiștilor au respins această cifră drept fantezistă și pură propagandă.

Este posibil însă ca și cifra dezvăluită de Teplinski în mesajul său video de miercuri să fi fost „umflată” pentru a ilustra eroismul parașutiștilor ruși.

Parașutiștii ruși, afectați de pierderi grele și dezertări

Oricare ar fi situația, se crede că trupele aeropurtate ale Rusiei au suferit pierderi uriașe în timpul războiului după ce au fost folosite în atacuri care mai degrabă ar cădea pe umerii infanteriei motorizate. Ministerul britanic al apărării vorbea încă din luna mai a anului trecut de o denaturare „șocantă” a acestor unități de elită cu mercenari Wagner încă din luna mai a anului trecut.

Un document intern scurs pe canalele de Telegram rusești în luna iunie 2023 arată de asemenea că dezertările au devenit o problemă inclusiv în rândul trupelor aeropurtate trimise de Vladimir Putin în Ucraina în condițiile în care acestea au continuat să înregistreze rate mari ale pierderilor.

Pe lângă funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate, Teplinski a comandat și trupe la nivel operațional, fiind însărcinat, printre altele de organizarea retragerii de pe malul de Vest al râului Herson în noiembrie 2022.

Se crede că el a revenit într-un rol major de comandă activă în aprilie anul acesta, după ce la începutul anului a fost demis de președintele Vladimir Putin din motive necunoscute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *