Actualitate

(VIDEO) Comemorarea a 17 ani de la moartea lui Ion si Doina Aldea-Teodorovici

Tinerii basarabeni aflati la studii in Romania vor comemora 17 ani de la trecerea in nefiinta a Doinei si a lui Ion Aldea-Teodorovici. Actiunea are scopul de a pastra amintirea despre cei care, dupa 1989, au fost primii care au militat pentru oficializarea limbii romane in R. Moldova.

Asociatia Tinerilor Basarabeni(ATB) din Iasi va organiza vineri, 30 octombrie, la ora 14.00, un flashmob de 10 minute in fata Universitatii „Al. Ioan Cuza” pentru promovarea valorilor romanesti pe care le-au sustinut mereu Ion si Doina Aldea-Teodorovici. Presedintele ATB, Dan Caranfil, a declarat ca „este necesar sa ne aducem mereu aminte de Ion si Doina Aldea-Teodorovici pentru curajul pe care l-au avut sa-si exprime ideile patriotice prin cantec”.

Sambata, 31 octombrie, Grupul de Initiativa al Romanilor din Basarabia (GIRB) din Suceava va organiza o seara festiva, unde tinerii vor recita versuri si vor viziona un film documentar despre neuitatii artisti. Reprezentanta GIRB Oxana Greadcenco a mentionat ca in cadrul acestei seri „ despre Ion si Doina Aldea-Teodorovici vor vorbi poetul Ion Cozmei si scriitorul Mihai Sultana Vicol, care i-au cunoscut personal”.

La Oradea, duminica, 31 octombrie, Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni (ASEB) va organiza o seara de comemorare in cinstea cuplului Aldea-Teodorovici. Dupa slujba de pomenire de la ora 12.00, care va fi oficiata la biserica din campusul Universitatii, va urma un spectacol la Teatrul „Arcadia ”, unde sunt asteptati Cristofor Aldea-Teodorovici si bunica lui, Maria Aldea.

Duetul Ion si Doina Aldea-Teodorovici s-a lansat la o seara de creatie a regretatului poet Grigore Vieru. Prin melodiile lor, au militat mereu pentru unirea Basarabiei cu Romaniei si sunt primii care au cantat dupa 1989 despre limba romana si despre Eminescu. Disparitia tragica a celor doi constituie o tragedie nationala, pentru ca am pierdut un simbol al dragostei de neam, de tara si de grai. Desi multi considera ca moartea lor a fost regizata, potrivit versiunii oficiale, ei au decedat in urma unui accident rutier. Masina in care se deplasau a intrat intr-un copac in apropierea localitatii Cosereni, la 49 de km de Bucuresti.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *