CSI / RusiaInternațional

VIDEO. Declarația uimitoare a unui ministru sud-african: Africa de Sud trebuie să se consulte cu Rusia în ceea ce privește mandatul de arestare emis de CPI pentru Putin

Ministrul Relațiilor Internaționale și Cooperării din Africa de Sud, Naledi Pandor, a declarat că guvernul va trebui să discute despre mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru Vladimir Putin și să se consulte cu partea rusă, relatează Ukrainska Pravda.

Editorul SABC News Sophie Mokoena a postat pe pagina de Twitter un fragment din declarația lui Pandor.

Potrivit ministrului, autoritățile sud-africane vor trebui să se consulte cu partea rusă cu privire la mandatul de arestare.

„Africa de Sud va trebui să se uite la prevederile existente ale legislației noastre. De asemenea, va trebui să avem o discuție în cadrul Cabinetului [de miniștri], precum și cu colegii noștri din Rusia și să stabilim cu adevărat calea de urmat”, a declarat Naledi Pandor.

Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, acesta era de așteptat să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o în 2013.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, a spus că țara este conștientă de obligația sa legală, prin prisma faptului că face parte din Curtea Penală Internațională, de a-l aresta pe Putin dacă va vizita țara, dar a subliniat că „până la summit vom rămâne implicați cu diverse părți interesate relevante”.

Africa de Sud a semnat statutul de la Roma în 1998 și este parte a tratatului care a instituit Curtea Penală Internațională, însă de la începutul războiului președintele Cyril Ramaphosa și-a manifestat prietenia față de Putin.

Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Decizia obligă cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *