VIDEO. Descoperire memorabilă a arheologilor: Un oraș pierdut scufundat, găsit după 8.000 de ani
O echipă de arheologi și scafandri de la National Geographic a făcut o descoperire memorabilă: un oraș pierdut în istorie, scufundat, găsit după 8.000 de ani. Omul de știință Albert Lin a pășit prin apele reci pentru a găsi metropola antică aflată chiar lângă Insula Wight, pe fundul Canalului Mânecii.
Canalul este un loc dificil pentru scufundări din cauza temperaturilor sale înghețate și a mareelor puternice. Experții au reușit să dea de urmele unui oraș antic pe fundul apei, care era uscat în urmă cu 8 milenii, potrivit Ladbible și Ziare.com.
Fie că ți-e teamă că ai putea să dai peste un Megalodon sau să dai peste o epavă bântuită, o scufundare în adâncuri nu este cea mai atractivă idee. Dar, din fericire, există unii oameni care sunt suficient de curajoși să exploreze fundul mării în numele științei.
O echipă National Geographic a făcut o baie pe fundul Canalului Mânecii în speranța de a-și găsi „orașul pierdut”. Fundul apei poate fi mai familiar oamenilor decât credem, deoarece este locul unei civilizații vechi de 8.000 de ani.
Cercetătorul Albert Lin a pășit prin apele reci pentru a găsi metropola antică aflată chiar lângă Insula Wight. După ce a căzut sub suprafață, echipa și-a făcut drum spre comoara de informații „din altă epocă”.
Ca parte a seriei sale Lost Cities de la National Geographic, Albert a făcut echipă cu arheologul maritim Garry Momber pentru misiune. A început rapid să găsească semne ale vieții anterioare la doar câteva minute după ce a intrat în apa tulbure și rece.
Albert a avut reacții extraordinare în adâncuri. ”Este un copac? E un copac aici jos! Uau” Deși este greu de imaginat, fundul mării al Canalului Mânecii era de fapt uscat acum 8.000 de ani.
Nivelul mării era mult mai scăzut la acea vreme, iar Marea Britanie era încă legată fizic de Europa. Cumva, lemnul pe care Albert îl observase supraviețuise sub apă foarte mult timp.
Scafandrii și-au continuat apoi căutarea și s-au împiedicat incredibil de „un fel de structură” în partea de jos a Canalului. Videoclipul subacvatic arată mai multe straturi de lemn împletite între ele, despre care Albert le bănuiește că ar fi fost un doc.
„Se pare că stăm într-un oraș fantomă antic, dar sub apă”, a spus omul de știință. După ce a ieșit la suprafață, Albert a reacționat: „A fost incredibil”. „Se pare că există o platformă întreagă acolo jos. Este stratificată, o bucată peste alta, aproape ca un doc. E rece acolo jos și întunecos. Dar este incredibil!”.
„Știi, cobori pe această linie și din întuneric vine trecutul străvechi”. Garry a sugerat că situl a fost folosit în mare măsură pentru construirea de bărci, pescuit, vânătoare și colectarea stufului.
Arheologul maritim a spus că găsirea unor structuri compozite ca aceasta are „semnificație internațională”. „Are 8.000 de ani”, a spus Garry. „Nu le descoperi în fiecare zi”.
De asemenea, el bănuiește că lemnul era situat lângă un pârâu – indicând faptul că ar fi putut fi o platformă sau un ponton. „Nu știm, pentru că nu există nimic asemănător în țară”, a adăugat Garry.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!