CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. „Diavolii ucraineni de pe Nipru”. Raidul fulgerător pe malul ocupat de ruși unde au capturat arme și au luat prizonieri

Forțele speciale ucrainene, supranumite de ruși „diavolii de pe Nipru“, au desfășurat un raid îndrăzneț, sub acoperirea întunericului, într-o așezare de pe malul stâng ocupat al râului Nipru, capturând arme și luând prizonieri, potrivit Ziare.com.

Potrivit surselor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), marți dimineața devreme, forțele ucrainene au venit cu șapte bărci – fiecare transportând aproximativ șase până la șapte soldați – în apropierea așezării Kozaci Laheri, și în urma unui asalt fulgerător au spart linia defensive a rușilor și au avansat până la 800 de metri adâncime.

Un milblogger pro-rus a spus că raidul a cauzat „probleme inevitabile și extrem de dureroase” forțelor ruse. Dar Kievul a rămas tăcut. Miercuri, ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, „nu a confirmat informațiile“ despre raid.

Raidul a fost precedat de lovituri de artilerie ucrainene:

Kozaci Laheri se află pe malul stâng al Niprului, ocupat de ruși, din regiunea Herson. Satul are aproximativ 3.700 de locuitori, dar unii au fost evacuați când forțele ruse au aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka pe 6 iunie 2023. Localitatea este ocupată de forțele ruse din 24 februarie 2022.

Folosind bărci cu viteză și drone de înaltă tehnologie, „Diavolii de pe Nipru“ au desfășurat în mai multe rânduri operațiuni de-a lungul insulelor fluviului.

De data aceasta, atacul a fost dat din ambarcațiuni mici, asistate de drone folosite pentru supraveghere, dar și cu lovituri din aer asupra unor poziții ale forțelor rusești. Un blogger prorus a scris că ”diavolii înoată de-a lungul Niprului, în bărci de mare viteză”.

Deși oficialii ucraineni nu au comentat în mod oficial despre raid, Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat luni, 7 august, – cu o zi înainte de raid – că trupele sale speciale operează în zonă.

„Luptătorii unității cu destinație specială a Direcției de Informații pentru Apărare (GUR) a Ministerului Apărării, Batalionul Șaman, se deplasează adânc în teritoriile ocupate și continuă să provoace pierderi inamicului”, a informat GUR luni pe site-ul său.

Aceste forțe au fost menționate anterior ca „diavoli” de către bloggerii militari pro-ruși.

Un canal Telegram al unui blogger militar pro-ucrainean a postat fotografii care se presupune că ar fi fost de la raid și care arată echipamente aparent capturate și prizonieri ruși.

Ucraina are o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale, cunoscută sub numele de Batalionul Șaman, care se concentrează să distrugă infrastructura rusească care este folosită pentru a ataca teritoriul ucrainean. Forțele speciale fac parte din Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și printre obiective se numără și eliminarea ofițerilor ruși de rang înalt.

„Am avut o creștere a numărului de ținte, misiuni asupra unor persoane sau facilități specifice, cum ar fi clădiri în care se află un general sau cineva cu rang înalt în Rusia”, a declarat pentru „The Times” un sergent în vârstă de 30 de ani cu indicativul „Inteligent“.

El a arătat o înregistrare video a uneia dintre aceste ambuscade în apropiere de Belgorod, la granița cu Ucraina, în timpul căreia a fost ucis un ofițer militar rus care conducea un camion.

„Inteligent” a precizat că, în ultimele șase luni, luptătorii batalionului Șaman au desfășurat cu succes „mai mult de zece astfel de operațiuni”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *