CSI / Rusia

(VIDEO DIRECT / LIVE TEXT / GALERIE FOTO) Lavrov acuză opoziția care nu s-a ținut de cuvânt. Ianukovici încearcă să fugă din țară. Rada a decis că Ianukovici a fugit din fața responsabilităților, alegeri anticipate pe 25 mai

(23:00) Unui zbor charter ce-l avea ca pasager pe Ianukovici nu i-a fost permis să decoleze din Donețk.

Iulia Timoșenko le-a cerut protestatarilor de la Kiev să nu părăsească Maidanul

Iulia Timoșenko, fostul premier al Ucrainei, eliberată sîmbătă din spitalul penitenciar de la Harkov, s-a adresat miilor de persoane adunate la Kiev, pe Maidan și a cerut ca toti cei responsabili pentru uciderea manifestanților să fie pedepsiti.

Timoșenko a cerut de asemenea protestatarilor să nu părăsească Piața Independenței pîna ce nu are loc o schimbare reala:

"Voi trebuie sa terminati aceasta revolutie, pina atunci nimeni nu are dreptul sa plece…..numai voi puteti elimina „cancerul" din această țară", a spus fostul premier Timoshenko, care a scandat impreuna cu oamenii adunati în Piata „Eroii sunt mereu cu noi˜" – referire la victimele din ultimele zile ale protestelor.

Iulia Timoșenko a salutat faptul ca protestatarii nu au parasit baricadel dupa ce liderii opozitiei au semnat vineri un acord cu președintele Ianukovici, acord mediat de ministrii de externe din Germania, Polonia si Franta.

Dupa evenimentele rapide de sîmbătă, mai ales din parlamentul ucrainean, care l-a demis pe presedintele Victor Ianukovici, din acordul de vineri nu a ramas aproape nimic in vigoare.

Iulia Timoșenko i-a indemnat pe manifestantii de pe Maidan sa nu accepte nici un politician care nu le asculta toate cererile. Si a declarat ca vrea sa fie garantul lor, in lumea politicienilor, in care multe lucruri sunt pervertite.

Iulia Timoșenko a pledat deasemni pentru mentinerea unitatii Ucrainei, fara de care tara si-ar pierde credibilitatea pe scena internationala

(21:20) Surse din presă (link) anunță că Ianukovici a reușit să fugă în Federația Rusă, informația deocamdată nu este confirmată. În același timp apar informații care l-ar plasa pe Ianukovici la Donețk, dar nici acestea nu sunt confirmate.

(20:20) Lavrov declară că opoziția este cea care n-a putut să respecte condițiile acceptate și negociate prin participare activă a Germaniei, Franței și Poloniei și că ea se face vinovată de degradarea situației.

(20:00) Miliția din Belarusia i-a reținut pe toți cei care au încercat să organizeze un miting în memoria celor morți la Kiev.
 
(Reportaj video din reședința lui Ianukovici)

(19:00) Alexandru Turcinov, președintele Radei din Ucraina: "Ianukovici a încercat să se îmbarce într-un avion din Donețk către Federația Rusă dar nu a fost lăsat de grăniceri și se ascunde deocamdată undeva în regiunea Donețkului. Fostul procuror Pșonka și fostul șef al fiscului au încercat și ei să părărească țară în regiunea Donețk dar nu au reușit. S-a încercat reținerea lor dar bodyguarzii lor au deschis focul și cei doi au putut fugi", anunță pravda.com.ua



(18:55)
Unele voci salută eliberare Iuliei Timoșenko dar anunță că ea nu trebuie să se implice în politică și să lase loc noii generații.

(18:50) Deputații ce nu fac parte din partidul regiunilor sunt îndemnați să meargă în teritoriu, să viziteze zonele de est și sud pentru a-i convinge pe oameni de necesitatea păstrării integrității teritoriale.

(18:25)
 Timoșenko declară că va participa la alegerile prezidențiale anticipate.

(18:13) Ianukovici a zburat din Harkov în Donețk.

(18:12) Timoșenko a fost eliberată, ea se îndreaptă spre Maidan.

(17:50) Rada și-a luat pauză și va reveni mâine la 10:00.

(17:25) Arsen Avakov (Șeful MAI): Dobkin și Kernes (guvernatorii din Donețk și Harkov) au părăsit teritoriul Ucrainei în direcția Rusia prin punctul de trecere de la Hoptovka ..

(17:13)
Cei 328 de deputați au constatat că Ianukovici a fugit din funcția de Președinte și a decretat că funcția este liberă iar data alegerilor a fost fixată pentru 25 mai.

(17:05) Deputatul Pușkov din Duma Rusă spune că "este sfârșit jalnic pentru președinte" după ce a menționat că reședința a fost părăsită de paza și personal iar Ianukovici a fugit.

(16:45) Cei trei miniștri de externe ai Poloniei, Germaniei și Franței au intrat în Rada Supremă unde vor avea mai multe întrevederi.

(16:39) Ministrul afacerilor externe din Polonia afirmă pe twitter că Președintele Radei a fost ales legal iar majoritatea clădirilor administrative sunt părăsite.

(16:00) În cadrul unui interviu Ianukovici i-a acuzat pe cei din opoziție că sunt fasciști și că e o tentativă de lovitură de stat. "Fac tot posibiliul să-i protejez pe cei care sunt acum persecutați, sunt presat să-mi dau demisia dar nu o voi face". Ianukovici a comparat acțiunile opoziției de astăzi cu acțiunile naziștilor din anii 30-40 în Germania când "interziceau partide și dădeau foc la clădiri".

Video din localitatea Kerci, unde protestarii din euromaidan au încercat să ține un miting, dar au fost agresați de titușki. La final se scandează: "Ra-si-ya".

"Nu voi adopta legile votate de Rada".


Presa rusă care îl citează pe Ianukovici: "Rîbak a fost bătut și el se află în spital. În mașina mea ieri au fost trase gloanțe. Deputați din P.Regiunilor care ieșeau ieri din Radă au fost bombardați cu pietre".

(15:20)
Ianukovici ar fi trimis internționat aeronava sa în Emirate, pentru a distrage atenția adeversarilor. Acesta caută o țară unde ar putea fugi, după ce Putin l-a fi refuzat categoric. Planul inițial al lui Ianukovici era să declare creeare unei republici în est mizând pe sprijinul pe care l-ar fi putut acorda V. Putin, dar care nu s-a materializat.

(14:58)
 Unii deputați răspândesc zvonul că Ianukovici ar fi demisionat, nu există o declarație oficială.

(14:50) Miting spontant în fața Radei…

(14:21) Avionul lui Ianukovici a aterizat în Harkov, dar nu pe aeroportul central ci pe cel al Fabricii de Avioane. Amintim că aceste fabrici erau "vizate" în cadrul acordului Putin – Ianukovici cu privire la acordarea unui credit de 15 miliarde de euro.

(14:07) "Noi, guvernele locale, la toate nivelurile, Rada Supremă a Republicii Autonome Crimeea, regiune Sevastopol am decis să ne asumăm responsabilitatea pentru asigurarea ordinii constituționale, aplicarea legii și a drepturilor cetățenilor pe teritoriul său," – se spune în rezoluția adoptată, deși anterior spuneau că sunt pentru unitatea Ucrainei. "Această stare de lucruri va funcționa până la restaurarea ordinii Constituționale". Din public se scandează lozinici pro-Rusia.

(13:51) Noul șef al Radei Ucrainene cere deputaților și reprezentanților Adminstrației Prezidențiale să afle unde se află Victor Ianukovici.

(13:50) Rada a luat o pauză până la ora 16:00

(13:45) Ambasadorul SUA salută deciziei deputaților de a-l vota pe Alexandr Turcinov în funcția de Speaker al Radei Ucrainene

(13:43) Guvernatorii regiunilor Harkov și Donețk declară că ei sunt pentru unitatea Ucraineni, anunță pravda.com.ua/

(13:36) Cu 322 de voturi a fost adoptată decizia de a o elibera pe Iulia Timoșenko din închisoare.

(13:25) A fost schimbat procurul general, Pșonka.

(13:20) Arsen Avakov este nou ministrul de interne al Ucrainei, cu 275 de voturi pentru. Este membru al partidului "Batkivshchyna", din care face parte și Iulia Timoșenko.

(13:07) Ianukovici a fugit aseară din Kiev cu intenția de a participa la congresul "deputaților din sud-est", speranța lui era că nu vor exista voturi suficiente pentru Opoziție în Radă pentru a prelua controlul țării. Declarația celor din "Pravîi Sektor" prin care Ianukovici era somat să-și dea demisia până dimineață l-a speriat pe președinte care a decis, în ciuda sfaturilor consilierilor, să meargă totuși în Harkov. Votul de aseară ce-i permite Iuliei Timoșenko să fie eliberată a fost o surpriză și mai mare pentru Ianukovici care părea decis să meargă pe scenariul de divizare a țării, anunță site-u liga.net într-o analiză ce demonstrează că acordul semnat ieri nu este de facto respectat deoarece Euromaidanul nu acceptă să aștepte până în decembrie pentru alegeri anticipate. Ianukovici a încercat în timpul negocierilor să obțină o garanție asupra siguranței sale, dar aceste propuneri n-au fost acceptate.


"Între douăzeci și treizeci de mii de oameni sunt pe străzile din Harkov în susținerea euromaidanului"

Kiev


Kiev


Kiev

(13:06) Harkov,
 proteste în susținerea euromaidanului în zona unde are loc un așa-numit congres ce urma să încerce să "divizeze Ucraina".


Harkov

(13:00) La ceremonia de deschidere a "congresului separatiștilor", primul vorbitor a declarat că nu au intenția să divizeze țara.

(12: 44) Documente aruncate din reședința lui Ianukovici sunt scoase din apă de către activiști.

(12:42) Alexandru Turchinov (foto) este noul președinte al Radei Ucrainene. Este membru al partidului "Batkivshchyna", din care face parte și Iulia Timoșenko.



(12:35)
319 din 329 de deputați au votat împotriva separatismului.

(12:30) A fost înregistrată o propunere legislativă ca Ucraina să adere la convenția ce ar permite celor care au comis crime împotriva ucrainenilor să poate fi dați în judecată la "Tribunalul de la Haga" (Curtea Penală Internațională)


(12:20) Ministerul Afacerilor Interne anunță că trece de partea poporului și îi îndeamnă pe cetățeni să colaboreze împreuna cu angajații ministerului pentru a menține ordinea publică.

(12:18) Ianukovici era așteptat la "congresul separatiștilor", dovadă fiind detectoarele anti-metal ce erau instalate la intrare, dar au fost eliminate. Toți doritorii pot participa la congres fără să fie verificați.


(12:12)
Partidul "Svaboda" vrea ca reședința lui Ianukovici să treacă în controlul Guvernului.

(12:03) Klichko spune că alegerile prezindețiale nu trebuie să aibă loc mai târziu de luna mai.

 
ÎN DIRECT DE LA REȘEDINȚA LUI IANUKOVICI

Live streaming video by Ustream

(12:02) Foto din localitatea Cherkasî, unde automaidanul a organizat un protest scandând "Nu vom ierta". 

(11:35) Ianukovici va susține un discurs televizat din Harkov, dar nu va participa la congresul separatist al deputaților din "frontul ucrainean".

(11:30) Berkutul se îndreaptă spre zona din Harkov unde se grupează protestarii euromaidanului ce vor protesta contra așa-numitei "adunări ai Frontului Ucraineni", ce-și propune deschis să promoveze politici separatiste pro-ruse.

LIVE DIN HARKOV

Live streaming video by Ustream
(11:23) Iațeniuk este propus de către deputați în funcția de Premier.

(11:22) Arde etajul trei al clădirii Academiei Militare din Odesa (foto mai jos).

(11:05) 10 deputații din Partidul Regiunilor au părăsit rândurile fracțiuni lui Ianukovici.

(11:00) Toate grupările active din Maidan au acceptat să-și coordoneze acțiunile și să respecte acordul semnat ieri de către Opoziției. Ei afirmă că Ianukovici a fugit în Harkov iar iei dețin controlul asupra Kievului. "Euromaidanul trebuie să demonstreze că este disciplinat, iar dacă noi controlăm lucrurile nu vor apărea incidente. Am demonstrat că ne putem apăra de titușki".

(10:53) Un deputat din opoziție afirmă că și fostul ministrul al afacerilor interne, Zaharcenko a dispărut. Acesta consideră că Rada este unica instituție legitimă din țară.

(10:38) Presa ucraineană afirmă că reședința prezidențiala a lui Ianukovici din "Mejgorie" este "deschisă publicului", iar președintele nu se află acolo. Paza nu știe unde a fugit Ianukovici, dar consideră pasul său o trădare și a oferit doritorilor posiblitatea de vizita reședința, dar i-a rugat să nu deterioreze nimic.

Conform informațiile descoperite de presa Ucraineană, persoana care a condus operațiunea care s-a soldat cu moarte a zeci de actviști a fost "deconspirată". Asaveliuk Serghei, cu porecla "Assa",  fost luptător din detașamentele "Alfa" ale serviciilor speciale, are 43 de ani și a fost la un moment dat bodyguardul Primarului orașului Odessa. "Gruparea lui Assa" avea echipamente și arme care nu fac parte din dotarea forțelor armate ale Ucrainei sau ale Berktului.

(10:30) Iațeniuk, unul din liderii opoziției declară e nevoie de prezența a 300 de deputați și-i invită pe cei din Partidul Regiunilor sau a din alte fracțiuni să vină în Radă. "Ianukovici n-a semnat legile adoptate de ieri iar acesta este un nou motiv pentru a cere demisia lui".

(10:25) 
A fost înregistrat și un proiect de lege ce vizează "impicimentul" președintelui Ianukovici.

(10:22) Ministrul de externe al Poloniei, Sikorski: "Acordul semnat ieri nu prevede nicio garanție pentru siguranța lui Ianukovici". Sikorski este de părere că maidanul ar trebui să înțeleagă că revendicările ultimative împotriva omului care controlează cu tancuri, tunuri de apă, automate și lunetiști și demonstrează că-i gată să-i folosească, nu este o idee bună.

(10:21) Legea votată ieri de Radă privind întoarcerea la Constitutiția din 2004 a fost trimisă lui Ianukovici pentru parafare.

(10:20)
Rîbak, șeful Radei și-a dat demisia.

(10:15) Deputații au înregistrat un proiect de lege ce vizează modificarea componenței Curții Constituționale. 

(10:07)
247 de deputați sunt în sală. A început ședința.


(10:00)
Conform informațiilor disponibile presei, aeroportul din Harkov infirmă că Ianukovici s-a deplasat acolo.

(09:50) Începând cu ora 10 va începe o nouă ședință a Radei, care are două subiecte pe ordinea de zi: stabilirea datei alegerilor anticipate și demisia procurorului general. Un proiect de lege înregistrat de opoziție prevede alegeri Prezidențiale în 2 luni, vezi mai jos.


Amintim că aseară protestarii care au vorbit de pe scena Euromaidanului au afirmat că ei au o singură cerință și anume demisia lui Ianukovici, iar dacă ea nu va fi îndeplinită până mâine dimineață (ora 10:00 astăzi), ei sunt gata să folosească armele pentru a continua asaltul asupra clădirilor Prezidențiale. "Ianukovici are trei variante: demisia, pușcăria sau Gaddafi".

(09:30) Între orașul Harkov și Sum, protestarii au văzut trei autobuze și zece mașini cu forțe speciale ce se îndreptau într-o direcție deocamdată neclară, activistul care a făcut publică această informație declară că merge în umărirea coloanei și va reveni cu detalii.

(09:15) Un proiect de lege privind organizarea alegerilor anticipate pe 27 aprilie 2014, a fost înregistrat la Rada Supremă.

(09:00) Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a deplasat vineri în estul ţării pentru a asista la o reuniune politică, a anunţat un oficial de rang înalt al diplomaţiei americane, citat de AFP.

"Potrivit informaţiilor noastre, preşedintele Ianukovici s-a dus la Harkiv, în est, pentru un fel de reuniune, care se desfăşoară acolo", a spus oficialul american, amintind că această regiune ucraineană este fieful politic al şefului de stat.

Pe de altă parte, EuromaidanPR, un site al manifestanţilor anti-Ianukovici , susţine că acesta ar fi ajuns deja la Soci.

(08:30) Un oficial din Rada ucraineană că lunetiștii care au tras în oameni sunt din forțele armate ale Ucrainei. Automatele din care au fost uciși activiștii au fost produse în Anglia.

(08:20) Euromaidanul controlează întregul oraș Kiev, afirmă activiștii.

(07:06) Un înalt oficial din F. Rusă, citat de Financial Times a declarat că țara sa va lupta pentru dreptul cetățenilor ruși din Crimeea și că dacă Ucraina se va diviza ei nu vor ceda. "Toate indicațiile ne arată că mergem pe acest scenariu".


(06:30) Ministrul Zaharcenko, demis ieri din funcția de șef al afacerilor interne ar fi fugit în Belarusia, anunță presă ucraineană.

(06:20) Au tras în activiști. Un post de pază al protestarilor a fost atacat cu arme de foc dintr-o mașină ce a trecut în viteză pe lângă acel loc.

(06:00) Catherine Ashton (UE) a declarat că ea ține legătura miniștrii Poloniei, Franței și Germaniei în privința evenimentilor din Ucraina și că sancțiunile împotriva funcționarilor ucraineni vor fi aplicate în dependență de modul în care se vor desfășura lucrurile în continuare.

(05: 00) Ianukovici a zburat spre Harkov iar surse "americane", declară că departamentul de stat al SUA ar ști despre mai multe întâlniri pe care le va avea acolo președintele.

(04:00) Lenina fost dat jos în această noapte din următoarele orașe: Dnepropetrovsk, Poltava și Cernigov.


Harta cu orașele în care monumentul lui Lenin a fost dat de jos de către protestari.

Amintim că ieri gruparea din prima line a euromaidanului, "Pravîi sektor" a anunțat că dacă astăzi Ianukovici nu-și dă demisia, ei vor continua să atace organizat forțele se ordine.

(02:00) Obama şi Putin au discutat despre situaţia din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, şi-au exprimat dorinţa ca acordul de ieşire din criză, semnat de puterea şi opoziţia din Ucraina, să fie pus în aplicare "rapid", a anunţat un oficial rang înalt american, citat de AFP.

În cursul unei discuţii telefonice "constructive", Obama şi Putin "au convenit asupra faptului că acordul ar trebui pus în aplicare rapid şi că este foarte important de a încuraja toate părţile să se abţină să recurgă la violenţe", a adăugat aceste oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Acordul semnat ieri constituie "o reală ocazie pentru o soluţionare paşnică", a insistat acest oficial.

Potrivit aceleiaşi surse, "preşedintele Putin a spus că Rusia vrea să rămână implicată în procesul de aplicare" a acordului. Liderul rus şi Obama "au mai vorbit despre necesitatea de a stabiliza economia ucraineană şi de a readuce Ucraina pe drumul păcii".

Kremlinul nu a oferit niciun detaliu despre discuţia telefonică dintre Obama şi Putin.

Mai devreme, Casa Albă a apreciat că acordul de la Kiev corespunde "cu ceea ce a cerut, adică încetarea escaladării violenţelor, schimbări constituţionale, un Guvern de coaliţie şi alegeri anticipate".

"Susţinem eforturile celor care au negociat acordul şi salutăm curajul liderilor opoziţiei; sperăm că acordul va fi aplicat imediat", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney.

"Trebuie ca responsabilii de violenţe şi de victimele de la începutul crizei să fie traşi la răspundere, iar noi rămânem pregătiţi să impunem sancţiuni suplimentare dacă va fi cazul", a avertizat purtătorul de cuvânt.

Colega sa de la Departamentul de Stat, Marie Harf, a anunţat la rândul său că Statele Unite nu exclud "măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, dacă vor mai exista violenţe sau acordul va fi încălcat".

În opinia ei, "Ucraina are o şansă de a ieşi din situaţia teribilă în care (locuitorii săi) se află. Ei au două alegeri: una în care putem aplica acordul, să punem capăt violenţelor şi să mergem spre un viitor pe care ucrainenii îl merită". În caz contrar, "avem numeroase instrumente (diplomatice) la dispoziţia noastră", a notat ea, refuzând să ofere detalii în acest sens.

Criza din Ucraina a început în noiembrie, după ce Viktor Ianukovici a suspendat negocierile se semnare a unui acord de asociere cu UE şi a ales să relanseze relaţiile economice cu Rusia.

VIDEO de 40 de minute cu evenimentele din 20 februarie (atenție scene violente)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *