CSI / Rusia

VIDEO. Doliu în Rusia: A murit designerul favorit al familiei Putin

Celebrul creator de modă rus Veaceslav (Slava) Zaiţev, supranumit de presa occidentală ”ţarul modei sovietice”, a murit duminică, 30 aprilie, la vârsta de 85 de ani, în urma unei boli îndelungate, informează AFP.

”Da, a decedat”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a casei sale de modă din Moscova, Kira Burenina, confirmând informaţiile apărute în presa rusă.

În 2003, Zaițev a fost invitat să creeze haine pentru soția de atunci (divorțul a fost anunțat în 2013) a președintelui Vladimir Putin, Liudmila, înainte de vizita lor în Marea Britanie. Creatorul de modă este cunoscut și pentru că a cusut un hanorac roșu cu croială largă pentru cântăreața Alla Pugaciova. Această ținută de scenă a fost cartea ei de vizită mulți ani. Zaițev a lucrat și la imaginea lui Filip Kirkorov, Liudmila Zikina, Iosif Kobzon, Muslim Magomaiev, formația muzicală Na-Na și alți artiști.

La începutul lunii martie, când ”și-a adunat prietenii pentru aniversarea sa, se putea deja vedea că era foarte, foarte slăbit”, a precizat ea.

Potrivit colegilor săi de la Academia rusă de Arte Frumoase, din care făcea parte, designerul, care a devenit cunoscut sub numele de Slava (prescurtare de la prenumele său Veaceslav), a murit după o lungă boală.

”Creatorul de modă Veaceslav Zaiţev s-a stins din viaţă. Anul acesta el a împlinit 85 de ani”, a informat postul public rus Pervîi Kanal, aducându-i un omagiu celui care ”a dictat moda sovietică şi rusă timp de decenii, un inovator care nu se temea de experienţe îndrăzneţe”.

Designerul, care a creat peste 1.000 de modele de-a lungul carierei sale, a devenit cunoscut în întreaga lume pentru rochiile sale care reluau motivele extravagante ale şalurilor tradiţionale din ţara sa.

”Pot îmbrăca o întreagă paradă în Piaţa Roşie cu hainele mele…”, declara Slava Zaiţev într-un interviu acordat AFP în 2017.

Povestea lui Veaceslav Zaițev

În 1963, săptămânalul francez Paris Match a fost cel care l-a comparat cu un Christian Dior sovietic, iar în 1988 revista Vogue l-a supranumit ”ţarul modei sovietice”.

Născut la 2 martie 1938 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori situat la nord-est de Moscova, Zaiţev a crescut într-o familie modestă, mama sa fiind menajeră.

El a studiat mai întâi la un liceu tehnic specializat în chimie, iar apoi a intrat la Institutul de Textile din Moscova, care pregăteşte tehnicieni pentru fabricile de ţesături.

Cele mai prestigioase universităţi din capitală i-au fost închise deoarece tatăl său, capturat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost considerat trădător la sfârşitul conflictului de către regimul stalinist şi condamnat la zece ani de lagăr.

”Când eram copil, mama m-a învăţat să brodez pentru a nu rătăci fără ţintă pe stradă. Seara, împreună cu prietenele mele, culegeam flori de pe bulevardul Lenin pentru a le desena şi reproduce aceste desene în broderii. Aşa am făcut cunoştinţă cu arta”, a declarat designerul pentru AFP în 2017.

În 1962, prima sa colecţie de ţinute de lucru pentru muncitoare – fuste inspirate de motivele florale ale şalurilor tradiţionale ruseşti şi cizme din fetru multicolore – a fost interzisă de autorităţile sovietice deoarece culorile erau ”prea vii”, contrastând cu ”cenuşiul vieţii cotidiene sovietice, în care nimeni nu trebuia să iasă în evidenţă”, a povestit designerul.

Cu toate acestea, colecţia a atras atenţia presei occidentale. În 1963, Paris Match a devenit prima revistă din Occident care l-a prezentat pe Zaiţev drept un pionier al modei sovietice.

Supravegheat de KGB din cauza contactelor sale cu designerii occidentali, creatorul de modă nu a fost lăsat să părăsească ţara, iar primele sale colecţii au călătorit în străinătate fără el.

Între 2007 şi 2009, designerul a animat o emisiune de televiziune populară, ”Verdictul modei”, în care stilişti îmbrăcau gospodine în cele mai noi tendinţe ale modei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *