ActualitateCSI / Rusia

VIDEO. Expert militar: Rusia nu a renunțat la ideea de a ajunge în Transnistria și de a „absorbi” Republica Moldova

Rusia nu a renunțat la ideea de a ajunge în Transnistria și de a „absorbi” Republica Moldova, afirmă expertul militar ucrainean, Oleg Jdanov. Totodată, el a comentat anexarea ilegală a regiunilor Zaporojie, Herson, Lugansk și Donețk de către Rusia, prin organizarea unor așa-zise referendumuri.

Potrivit expertului militar ucrainean, Institutul pentru Studiul Războiului a ajuns la concluzia că, din punct de vedere strategic, regiunile Zaporojie și Herson sunt mai importante decât Lugansk și Donețk.

„Zaporojie și Herson sunt fundamentul pentru expansiunea viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei. Având acest fundament pe malul drept, ideea ofensivei în Mykolaiv, Odesa, până în Transnistria, până la absorbția Republicii Moldova, continuă să fie valabilă”, a declarat Jdanov, luni seara, în cadrul emisiunii „Feighin Live” de pe Youtube.

În opinia sa, capturarea celei mai mari părți a regiunii Zaporojie este „cea mai mare realizare din război a Rusiei”.

„Aici este centrală nucleară care poate asigura aprovizionarea regiunii cu electricitate (…) Astfel, obținerea acestor două regiuni (Zaporojie și Herson), din punct de vedere strategic, este mult mai importantă decât Lugansk, ba chiar și decât o parte din regiunea Donețk”, a conchis expertul.

Amintim că Vladimir Putin a semnat vineri, 30 septembrie, decretele de anexare la Federația Rusă a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, acțiuni considerate ilegale de către ONU, Uniunea Europeană, SUA, dar și Republica Moldova.

În aceeași zi, Putin a ieșit în fața unei mulțimi de câteva mii de persoane în centrul Moscovei pentru a sărbători anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene la Rusia. Președintele Rusiei a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre „o zi istorică” în care s-a făcut „dreptate și justiție”.

Mii de persoane cu steaguri rusești, pictate pe față în culorile naționale, s-au adunat vineri seară în Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Menționăm că anexarea celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – prin organizarea unor așa-zise referendumuri este ilegală din punct de vedere a dreptului internațional și nu este recunoscută de statele europene și SUA. De asemenea, anexarea nu este recunoscută nici de Republica Moldova.

„Noi și multe alte țări am spus clar. Nu vom recunoaște, nu vom recunoaște niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken la o conferință de presă, în timp ce Rusia și autoritățile regiunilor pe care le ocupă în Ucraina au afirmat că, potrivit rezultatelor parțiale, peste 97% din voturi au fost în favoarea alipirii.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a scris și el pe Twitter că „referendumurile false organizate de Rusia nu au legitimitate şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Aceste teritorii fac parte Ucraina”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *