Eveniment

VIDEO: Fabrica de sticlă din Chișinău, în pas cu noile tehnologii

Declaraţia îi aparţine ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, şi a fost făcută în cadrul vizitei sale la ÎS „Fabrica de sticlă” din capitală, unde ieri a fost dat în exploatare un nou cuptor regenerativ de topit sticlă cu capacitatea de 200 tone de sticlă pe zi, un sistem de răcire modern şi un program computerizat performant de dirijare.

 „În primul trimestru s-a observat o scădere a producţiei industriale cu 3,4% şi a indicelui investiţiilor pe termen lung cu 4,6%, ceea ce confirmă că, dacă nu faci investiţii, nu ai cum creşte volumul produs. Dar situaţia din lunile aprilie şi mai denotă că industria începe să-şi revină, iar investiţiile făcute aici, la Fabrica de sticlă, sunt un bun exemplu în acest sens”, a menţionat Valeriu Lazăr. Întrebat fiind de ce reformele în domeniul economiei care ar facilita procesul de producere se lasă aşteptate, ministrul a subliniat că în prezent cinci proiecte de lege stau blocate în Parlament.

După efectuarea unei vizite în cadrul Secţiei de producere a sticlelor şi a borcanelor, ministrul Economiei s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul fabricii şi a remarcat importanţa modernizării procesului de producere pentru sporirea competitivităţii pe piaţa locală şi internaţională. „Reducerea consumului de energie – cu 15 la sută la energia electrică şi 20% la gazele naturale -, precum şi majorarea capacităţii de producere a utilajului, va permite producţiei moldoveneşti să-şi sporească competitivitatea pe piaţa locală, dar şi să-şi majoreze exporturile pe pieţele comerciale regionale. De calitatea şi preţul recipientelor produse la Fabrica de sticlă depinde şi competitivitatea mai multor industrii moldoveneşti – a conservelor, a vinurilor”, a precizat ministrul.

Potrivit directorului Fabricii de sticlă, Valeriu Meşca, în cei peste 40 de ani de activitate nu au fost făcute investiţii mari şi „s-a ajuns la o etapă când funcţionarea ei a devenit inutilă fără investiţii capitale. De aceea, în luna septembrie a anului trecut, au demarat lucrările de reconstrucţie a cuptorului, utilajului tehnologic, modernizarea şi reconstrucţia încăperilor”, a remarcat directorul. El a menţionat că, după această reconstrucţie, fabrica va consuma cu 15% mai puţine resurse energetice şi va avea o capacitate de producţie de 54 mii tone anual, dintre care circa 40% sunt comercializate pe piaţa locală, restul producţiei fiind exportată în 22 de ţări. Dacă media anuală în 2011 a constituit 160 de tone de sticlă fiartă pe zi, în prima lună de exploatare s-au obţinut 190 de tone.

Programul investiţional, în valoare de 132 mln. lei, a cuprins lucrări de reconstrucţie şi modernizare a cuptorului de topit sticlă, utilizând materiale de înaltă calitate, expertiza tehnică, precum şi reparaţia capitală a utilajului tehnologic.

Fabrica de sticlă din capitală a fost înfiinţată în anul 1970 şi este cea mai mare întreprindere de profil din Moldova. Aceasta are un portofoliu de 300 de tipuri de sticle şi borcane standard şi exclusive, iar din luna iulie curent va fi extins asortimentul produselor din sticlă şi va cuprinde borcane cu volumul de la un litru la patru litri şi sticle de la un litru la 2,5 litri, care anterior erau importate. În anul 2010 întreprinderea a avut vânzări nete de 245 mln. lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *