Economie

VIDEO. Guvernul a introdus un filtru la stabilirea compensațiilor la căldură. „Este un prim filtru și ar fi până la 10 mii de familii, care nu ar trece de acest filtru”

Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie a fost ajustat.

Astfel, a fost introdus un filtru la stabilirea categoriei superioare de vulnerabilitate, adică pentru consumatorii care beneficiază de cele mai mari compensații la căldură, despre acest lucru a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în timpul unui live pe Facebook, transmite Realitatea.md.

”Un nou filtru în sistem, nu vom permite atribuirea unei categorii superioare de vulnerabilitate, dacă gospodăriile nu trec de acest filtru. Este vorba despre gospodăriile care nu declară de loc venituri, deși sunt apți de muncă. Deci familia în care sunt oameni apți de muncă, care nu declară venituri și vedem un consum istoric de energie și dacă veniturile declarate sunt mai mici decât un sfert din consumul istoric, atunci aceste gospodării nu pot fi încadrate într-o categorie mai mare decât cea medie. Astfel evităm situațiile în care familiile care de fapt au avut un consum energetic nu au declarat veniturile și beneficiază de acest fapt. Este un prim filtru și ar fi până la 10 mii de familii, care nu ar trece de acest filtru”, a declarat Spatari.

Categoriile de vulnerabilitate:


1 comentariu

  1. Buna ziua, am citit despre noile ajustări de oferire a compensațiilor la energia termică și gazele naturale. Dar nu se spune nimic despre cei debranșați de la sistemul centralizat. Care este metodologia de calculare pentru aceste apartamente? Eu am primit o factură de 998,5 lei, iar un apartament similar cu al meu, dar cu încălzire centralizată – 2200 lei (fără compensare). Dacă nu conectez centrala termică, acele țevi nu dau nici un grad de căldură, e tot așa de frig ca afară. Factura pentru aceste țevi este mai mare ca pentru consumul de gaze. În explicațiile date de S.A. „Termoelectrica” se spune despre repartizarea energieie termice din spațiile comune: scări, subsol și pod. La noi în bloc calorife pe coridor (scări) nu sunt, cu mulți ani în urmă au fost demontate, în subsol nu am fost, e încuiat, dar geamurile sunt sparte, deci nu putem vorbi despre un subsol încălzit, la etajul tehnic nu sunt nici geamuri, nici uși, la fel e frig. Despre ce încălzire a spațiilor comune se poate vorbi aici? Vă rog mult, solicitați un calcul pentru apartamentele debranșate, pentru toți proștii alde noi, muritorii de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *