Internațional

VIDEO. Imagini cu impact puternic: O fetiță și frățiorul ei, salvați în nordul Siriei, la 36 de ore după cutremur. „Scoateți-mă de aici, voi face orice pentru voi”, le spune fata salvatorilor

O fetiță și frățiorul ei blocați între resturile de beton ale casei lor din nordul Siriei au fost salvați la mai bine de 36 de ore după ce cutremurul de luni, 6 februarie, a prins familia în timp ce dormea. „Scoateți-mă de aici, voi face orice pentru voi”, le șoptește fetița salvatorilor, care sunt văzuți în imagini video ghemuindu-se printre dărâmăturile locuinței dintr-un mic sat din Haram, Siria, transmite CNN.

„Voi fi servitoarea voastră”, adaugă ea, în timp ce un salvator îi răspunde: „Nu, nu”.

Numele fetiței este Mariam și mângâie ușor părul de pe capul fratelui ei mai mic, în timp ce stau blocați împreună în ceea ce ar putea fi rămășițele patului lor. Ulterior, ea reușește să își miște un braț suficient cât să acopere fața fratelui ei mai mic, oferindu-i o oarecare protecție în mijlocul molozului.

Numele copilului mai mic este Ilaaf, potrivit tatălui lor – un nume islamic care înseamnă protecție.

Mustafa Zuhir Al-Sayed susține că soția sa și cei trei copii dormeau la primele ore ale zilei de luni când pământul a fost cutremurat de seismul cu magnitudinea de 7,8, cel mai mare care a lovit regiunea în mai mult de un secol de înregistrări, potrivit sursei citate.

„Am simțit cum se zguduie pământul… și au început să cadă bucăți peste noi, iar două zile am stat sub dărâmături”, a declarat el. „Am trecut printr-un sentiment, un sentiment pe care sper că nimeni nu trebuie să îl simtă”.

Prinsă sub dărâmături, Al-Sayed a spus că familia sa a recitat Coranul și s-a rugat cu voce tare ca cineva să îi găsească.

„Oamenii ne-au auzit și am fost salvați – eu, soția mea și copiii. Mulțumim lui Dumnezeu, suntem cu toții în viață și le mulțumim celor care ne-au salvat”, a mai spus el.

Într-un videoclip se arată cum localnicii aplaudă în timp ce Mariam și Ilaaf sunt scoși de sub dărâmături înfășurați în pături. Ulterior, copiii au fost duși la spital, unde primesc îngrijiri medicale.

Menționăm că nordul-vestul Siriei, o fetiță nou născută sub dărâmături a fost scoasă în viață de salvatori, însă, din păcate, mama ei a murit. Fetița este singurul supraviețuitor al cutremurului din familia sa.

Mama ei a intrat în travaliu la scurt timp după dezastru și a născut înainte de a muri, a declarat o rudă. Tatăl ei, patru frați și o mătușă au fost, de asemenea, uciși, scrie CNN.

Un medic de la un spital din Afrin, aflat în apropiere, a declarat că ea se află acum în stare stabilă, transmite BBC.

Clădirea în care locuia familia ei a fost una dintre cele aproximativ 50 de clădiri care ar fi fost distruse de cutremurul cu magnitudinea 7,8 în Jindayris, un oraș controlat de opoziție în provincia Idlib, care se află în apropiere de granița cu Turcia.

Unchiul fetiței, Khalil al-Suwadi, a declarat că rudele s-au grăbit să ajungă la fața locului când au aflat de prăbușire.

„Am auzit o voce în timp ce săpam”, a declarat el marți pentru agenția de presă AFP.

„Am îndepărtat praful și am găsit copilul cu cordonul ombilical [intact], așa că l-am tăiat și vărul meu a dus-o la spital”.

Medicul pediatru Hani Maarouf a declarat că bebelușul a ajuns la spital în stare gravă, cu „mai multe vânătăi și lacerații pe tot corpul”.

„De asemenea, a ajuns cu hipotermie din cauza frigului năprasnic. A trebuit să o încălzim și să îi administrăm calciu”, a mai adăugat el.

De asemenea, ea a fost fotografiată întinsă într-un incubator și conectată la o perfuzie, în timp ce a avut loc o înmormântare comună pentru mama sa Afraa, tatăl Abdullah și cei patru frați ai ei.

Sursa foto: captură video

Cel puțin 1.280 de morți au fost confirmați în părțile controlate de guvern în Siria, a raportat agenția de știri de stat SANA, ceea ce duce bilanțul total în Siria la peste 2.500 de morți.

Numărul total al morților în urma cutremurului de la granița turco-siriană depășește acum 8.000 – un număr despre care agențiile umanitare au avertizat că este posibil să crească semnificativ.

Ajutoarele ajung încet-încet la cei care au nevoie de ele, dar chiar și înainte de cutremur, Națiunile Unite au declarat că 70% din populația Siriei avea nevoie de asistență umanitară.

„Această tragedie va avea un impact devastator asupra multor familii vulnerabile, care se luptă zilnic pentru a-i întreține pe cei dragi”, au afirmat marți, într-o declarație comună, coordonatorul rezident și coordonatorul umanitar ad-interim al Națiunilor Unite pentru Siria și coordonatorul umanitar regional pentru criza siriană.

ONU și partenerii umanitari spun că se concentrează în prezent pe nevoile imediate, inclusiv alimente, adăposturi, articole nealimentare și medicamente.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *